KLARA iş başında!

Audi, gelecek stratejisinde önemli bir yer tutan ‘akıllı fabrika’ hedefine bir adım daha yaklaştı. Markanın Almanya, Ingolstadt’ta bulunan üretim merkezinde, insanlarla yan yana çalışan KLARA adlı bir robot göreve başladı.

Giriş Tarihi: 01.11.2017 10:45 Güncelleme Tarihi: 01.11.2017 10:48

Yazı: Onur AKÇAY

Kuşkusuz, uzunca bir süredir, yakın geleceğin üretim parametreleri arasında 'robotları' hep gösterdik. Aklımızın bir köşesinde 'amalar' vardı, çeşitli şüpheler, korkular da mevcuttu; ancak, bu sefer yakın geçmişe dönüp baktığımızda bu tedirginliklerin 'şimdilik' boşuna olduğunu fark ettik.

Robotlar, pozitif amaç doğrultusunda kullanıldığı takdirde, insanoğluna pek çok alanda faydalı olabilir. Hele ki mesele ömrümüz düşünüldüğünde kısıtlı bir zamansa, robotların dünyamıza çok şey katacağı aşikâr. bu noktada dikkat çekici bir atılım yapmış ve KLARA'yı istihdam ederek, fabrikanın üretimde kalite ve çabukluk gereksinimlerine yeni bir soluk getirmiş.

İnsan-robot işbirliği (HRC) adı verilen üretim modelinde KLARA, arada bir koruyucu bariyer olmadan mesai arkadaşıyla sorunsuz bir şekilde yan yana çalışabiliyor. Üretim durağında bulunan bir çalışan, CFPR tavanı döner bir tabla üzerine yerleştiriyor. Sonrasında KLARA'ya bir düğmeye basarak 'haber veriyor'. Haberi alan KLARA da, beş metreden uzun bir hat boyunca yapışkanı kusursuz bir biçimde tavana uyguluyor. Robot, tavanın hazır olduğunu bildirince de çalışan tavanı otomobilin üzerine takıyor. Gelelim işin püf noktasına; Audi RS 5 Coupe'de opsiyonel olarak bulunan CFPR tavan, benzer tavanlardan daha büyük. Bu nedenle yapışkanın bir insan tarafından KLARA kadar istikrarlı ve hassas bir şekilde uygulanması mümkün değil. Bu nedenle üretim hızı ve kalitesi açısından KLARA'nın önemi büyük.

Audi için bu tür insan-robot işbirliği örneklerinde temel öncelik, çalışan güvenliği. Kontrol daima bir çalışanın elinde, uygulama çalışan müdahalesiyle başlatılıyor ve istendiği zaman anında durdurulabiliyor. Ayrıca robotun üzerinde birçok hassas sensör bulunuyor. Kendisine bir insan temas ettiğinde, bu durumu algılayıp hemen kapanıyor. KLARA'nın üzerindeki aydınlatmalı halka tehlikeye karşı görsel bir uyarı niteliği de taşıyor ve aksaklık halinde kırmızı renkte yanıyor. Anlaşılan o ki; Audi, akıllı fabrika hedefine emin adımlarla ilerliyor.

BİZE ULAŞIN