Kendinden çok emin

İlk seri üretim hibrit otomobil Prius’u sunduğu 1997 yılından bu yana tüm dünyada 10 milyon adedin üzerinde hibrit araç satışı gerçekleştiren Toyota, C-HR modeliyle hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Giriş Tarihi: 15.09.2017 14:25

Yazı: Onur AKÇAY

İstanbul gibi yoğun trafiğin yaşandığı büyük şehirlerde sessiz, konforlu ve keyifli bir sürüş sunan hibrit teknolojisine sahip otomobillere olan ilgi giderek artıyor. Hibrit teknolojisini kısa ve orta vadede çözüm olarak gören Toyota, öncüsü olduğu bu teknolojinin Türkiye'de de çok daha bilinir olmasını sağlamak amacıyla 2017'yi 'Toyota Hybrid Yılı' olarak ilan etti. Ülkemizde satışa sunduğu hibrit araçlar arasında; Yaris Hybrid, Auris Hybrid, RAV4 Hybrid, Prius modelleri bulunan Toyota, yeni gözdesi C-HR Hybrid ile de büyük başarı kazandı. Türkiye'de üretilmeye başlandığı 2016 yılının kasım ayından bu yana, tüm dünyada ilgi odağı olmayı başaran Toyota C-HR'ın hibrit versiyonunun satış başarısı rakamlara da yansımış durumda.

Türkiye'de üretilen ilk SUV ve ilk hibrit otomobil özelliğini de taşıyan Toyota C-HR, tüm Avrupa'da bugüne kadar 67 bin 958 adet satılırken, bunun 59 bin 088 adetiyle %86'sı hibrit versiyon oldu. Ülkemizdeyse yılın ilk yedi ayında toplam 3 bin 448 adet C-HR satılırken, hibrit versiyonun satış rakamı 1.671 olarak gerçekleşti. Türkiye'de yılın ilk yarısında en fazla satılan hibrit otomobil olan Toyota C-HR Hybrid, hibrit otomobil satışları içinde de %83 pazar payına ulaştı.

Hibrit versiyon, 2017 yılının Ocak-Temmuz döneminde toplam C-HR satışlarının %48,5'ini oluşturdu. Temmuz ayında Türkiye'de satılan Toyota C-HR Hybrid'in toplam satışlarındaki payı ise %72'ye ulaştı. Bu oran Avrupa pazarında ise yılın ilk altı ayında %80 olarak gerçekleşti ve aracın bundan sonraki aylarda daha fazla satacağını tahmin etmek zor değil. Çünkü araç ÖTV teşviğiyle şimdi çok daha ulaşılabilir bir fiyatla sunuluyor.

C-HR Hybrid'in direksiyonuna geçiyoruz. Az önce bahsettiğimiz üzere, sessiz ve konforlu bir yolculuğun ilk adımlarındayız. Dışarıdan fazlasıyla dikkat çeken aracımızın içi de aynı oranda göz alıcı. Orta konsolda tüm ihtişamıyla duran dokunmatik ekran, kokpitin genel havasının imzası niteliğinde.

Yüksek kabin tasarımı, sürüş konforuna katkı sağladığı gibi, yol görüşünüzü de arttırıyor. Bununla birlikte, iç mekân, hiç de düşünüldüğü kadar küçük değil. Zira ailenizle uzun bir yolculuğa çıkmak için C-HR Hybrid'i iyi bir eşlikçi olarak düşünebilirsiniz. Elbette, makul eşya taşıma refleksinizi kaybetmeyin; abartmayın!

Şanzıman motor uyumunun iyi olduğunu rahatlıkla söylemekle birlikte, elektrik motorunun sessizliği karşısında sıklıkla şaşırmanız normal. Çünkü bazen şehrin onca gürültüsü karşısında kabin içinin haddinden fazla sessiz olması 'olağan' gelmeyebiliyor. Açıkçası araç, sizi hızlanmaktan ziyade, müzik eşliğinde keyifli ve sakin bir yolculuğa teşvik ediyor. Elbette, arada ayağınız gaza gitmiyor değil. Bu noktada ise aracın size destek verdiğini, sizi hayal kırıklığına uğratmayacağını bilmeniz lazım.

BİZE ULAŞIN