Fransız estetiği

Tasarımı ve donanımıyla dikkat çeken bir otomobil olmayı başaran DS 5 'SO CHIC', görüntüsüyle dışarıdan, sunduklarıyla içeriden fark yaratmayı başarıyor.

Giriş Tarihi: 25.08.2017 10:41

Yazı: Onur AKÇAY

Ülkemizde otomobil meraklıları arasında 'dolu araç' diye bir tabir vardır. Bu tanımlamanın anlamı tabii ki kişiden kişiye değişir. Fakat anlatılmak istenen, aracın standart bir sürücünün isteklerinden fazlasını sunduğudur. Sıfır araç satın alırken bu 'dolu' araçlar tercih edilmeye çalışılır, ikinci el satılık ilanlarında bu otomobillerden uygun fiyatlı bir seçenek yakalamak için uzun süre araştırmalar yapılır. Amaç; hem göze hitap eden, şık bir araç sahibi olmak hem de koltuğuna oturduğunda sürücüsünü ve misafirlerini rahat ettiren bir yol arkadaşına kavuşmaktır. Ama ne yazık ki böyle ideal bir seçeneği bulmak gerçekten çok zor. Özellikle ülkemizde işler biraz daha karıştı, çünkü kur farkı mecburen araç fiyatlarına yansıdı ve vergi sistemimizin getirdiği yüklerle fiyat listelerinde ciddi yükselmeler yaşandı. 'Dolu' olarak bile tanımlayamayacağımız, tasarımıyla heyecan yaratmayan orta sınıf hatchback modellerin 120 bin TL'yi bulduğunu düşünürsek işler hiç iyiye gitmiyor diyebiliriz. Sosyal medya üzerinden bana gelen şikâyetlerin başında da bu durum geliyor.

Özellikle hangi aracı alması gerektiğini danışan, model donanım fiyat üçgeninde sıkışanlardan çokça soru alıyorum. Bu nedenle araştırma yaptığım sırada markaların fiyat listelerine bir göz atarken DS markasında takıldım. Çünkü markanın ülkemizdeki büyük ağabeyi olarak tanımlayabileceğim, görünümüyle her zaman ilgimi çeken DS 5 modelinin 171 bin TL'lik fiyatı aklımı çeldi diyebilirim.

Şimdi diyebilirsiniz ki; '171 bin TL ucuz mu?' Değil tabii ki, fakat fiyat değerlendirmesini aracın sınıfına, motoruna, donanımına ve rakiplerine göre yapmak gerekir. DS 5'in alt segmentinde yer alan, görünüm olarak da donanım olarak da rakibi olamayacak araçların inanılmaz fiyatlarını gördüğümden, uzun yıllar rahatça kullanılabilecek Fransız temsilcisinin iyi bir seçenek olduğunu düşünmekteyim. Elbette iş sadece fiyatla da açıklanamaz.

Filo satışı olmayan, oldukça niş, farklı olmak isteyenlerin satın aldığı bir araç avantajını da unutmamak gerekir. Fransız premium otomobil geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla yollara çıkan DS 5, aranan ikili dizel-otomatik kombinasyonuyla satışa sunuluyor. 120hp güç üreten 1.6 litrelik BlueHdi dizel motorun yakıt tüketim ortalaması sadece 4.1 litre. Üç bölmeli 'kokpit cam tavan', 'DS LED Vision' (Xenon ve LED far grubu), ön park sensörü, anahtarsız giriş, 7 inç dokunmatik ekran, navigasyon sistemi, geri görüş kamerası ve hem kilometre bilgilerini hem de navigasyonun yön talimatlarını gösteren Head-up Display ekran, aracın zengin donanımında dikkat çeken özellikler arasında yer alıyor.

BİZE ULAŞIN