Özgür ruh

Son zamanların en ilginç konsept araçlarından biri Peugeot’dan geldi. ‘Özgürlük’ temasıyla hayata geçirilen Instinct Concept günlük hayatınıza bir aracın ne kadar müdahale edebileceğini gösteriyor.

Giriş Tarihi: 07.07.2017 15:55 Güncelleme Tarihi: 08.07.2017 11:07

Peugeot yıllardır birçok konsept otomobille karşımızda çıkmıştı. Ama Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıttığı Instinct Concept kadar iddialı bir araçla karşılaştığımı hatırlamıyorum. Çünkü önceki konseptler tasarımlarıyla ön plana çıkmıştı. Instinct Concept ise gelecekte otomobillerin hayatımıza ne kadar dâhil olacağını şimdiden gösteren bir model. Çevresiyle iletişim halinde olmasıyla ön plana çıkan araç özgürlük başlığı altında anlatılıyor. Seçme ve hareket özgürlüğü olarak tanımlanan başlıklarda otonom sürüşe de vurgu yapılıyor. Fakat burada altını çizmek istediğim bir konu var; seçimleri her zaman sürücü yapmıyor! Ne demek bu şimdi? Şöyle ki; Peugeot Instinct Concept size seçim yaptırıyor. Size fi ziksel ve ruhsal durumunuza uygun seçenekleri sunduğundan ister istemez kendinize yakın bulduğunuz tercihi yapıyorsunuz. Otomobil tasarlanırken doğadan ve insanlardan ilham alınmış. İnsanlar kendi çevrelerinden öğrendikleriyle yaşamlarını şekillendiriyor. Peugeot Instinct Concept de benzer şekilde kullanıcının profi lini oluşturmak için derin öğrenme teknolojisini kullanıyor. Nesnelerin interneti altyapısı sunan Samsung 'ARTIK Cloud', her gün kullanılan akıllı cihazlarla bağlantı kuruyor ve veriler topluyor. Söz konusu veriler akıllı saat, akıllı telefon ve sosyal medya üzerinden alınıyor. Sistem ayrıca akıllı televizyon, audio streaming, akıllı ev çözümleri, bilgisayar ve diğer cihazlara erişim sağlamak üzere eve bağlanabiliyor. Her gün kullanıcıyla birlikte olan ve düzenli olarak kullandığı güzergâhları, en sevdiği yerlere nasıl gittiğini bilen bir otomobil çıkıyor karşımıza!

Peugeot ve bilim şirketi Sentiance, veriyi anlamlı kılacak şekilde işliyor ve her kullanıcının profi lini tanımlıyor. Dinamik olan analiz sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. Bu, Peugeot Instinct Concept'in kullanıcının ihtiyaçlarını ve arzularını karşılamak üzere kendisini önceden ayarlayabilmesi anlamına geliyor. Gelin bazı örnekler üzerinden aracın neler yapabildiğini, sürücüsüne neler sunabildiğine bakalım. Örneğin hava durumu ve trafi k koşullarını da göz önünde bulunduran aracın navigasyon sistemiyle günlük ajandanız senkronize olurken, hedefe zamanında ulaşmak için evden 15 dakika kadar daha erken çıkılması gerektiğini tavsiye edebiliyor. Veya Focal marka ses sistemi kullanıcının evde dinlediği müzik parçasını araçta çalmaya devam edebiliyor. Ayrıca kullanıcının motoru çalıştırmasıyla evin kapısı otomatik olarak kilitlenebiliyor. Kullanıcının spor salonundan çok yorgun çıktığı bir günde kullanıcının akıllı telefonuyla bağlantı halinde olan Peugeot Instinct Concept, otomatik olarak Autonomous Soft sürüş moduna geçebiliyor. Böylece kullanıcı eve dönerken dinlenebiliyor. Araç eve yaklaşırken evin bahçe ışıkları yolu aydınlatmak üzere harekete geçebiliyor. Bir önceki gün sporun yeterli olmaması halinde araç, kullanıcısına ofi sten 10 dakika kadar yürüme mesafesi uzaklıkta park etmeyi öneriyor ve kullanıcısının egzersiz yapmasını sağlıyor. Kullanıcının bir sonraki randevusunun önce otoyol ve ardından bol virajlı bir karayolu olmak üzere karma güzergahta olması halinde rotanın otoyol bölümünü Autonomous Sharp sürüş modunda kat eden araç, sürücüye dinamik bir sürüş yaşatmak üzere yolun bol virajlı bölümünde Drive Boost sürüş moduna geçiş yapıyor.

Ayrıca aracın yaşam alanı her seyahati kolaylaştıracak şekilde tasarlanıyor. Otomobil, sürüş modu, koltuk ve arayüz ayarları, ortam aydınlatması, ses sistemi ve benzeri olmak üzere birçok özelliği önceden ayarlıyor. Bununla birlikte sürücü manuel sürüş ile otonom sürüş arasında seçim yapma noktasında tamamen özgür tutuluyor.

Kullanım kolaylığı sağlamak üzere dört farklı sürüş modu sunuluyor. 'Drive Boost' dinamik bir sürüş deneyimi için tasarlanmış durumda. 'Drive Relax' sürüş modu ise sürücüyü desteklemek üzere gelişmiş sürüş destek sistemlerini kullanıyor.

'Autonomous Soft' sürüş modu tamamen konfor odaklı bir yapıya sunuyor. Yolculuklar biraz daha uzun sürebilir, ancak bu kullanıcıya bir fi lm izlemek, okumak veya dinlenmek için zaman tanıyor. 'Autonomous Sharp' sürüş modu ise zamanı en verimli şekilde kullanarak yolculuk sürelerini optimize ediyor. Kısacası otomobil, kullanıcı için benzeri görülmemiş bir deneyim sunuyor. İşte bu nedenle Peugeot Instinct Concept diğerlerinden ayrılan, önemli mesajlar veren sıra dışı bir konsept.

BİZE ULAŞIN