Kırkenes gezi rehberi

Kral yengeç avları, haskilerle safari ve buzdan bir otel… Norveç’in kuzeyindeki Kirkenes, Kuzey Işıkları’yla aydınlanan topraklarında ziyaretçilerine, lüksten uzak ama bir o kadar da klişelerden arınmış rafine deneyimler vadediyor.

Giriş Tarihi: 08.05.2019 15:31 Güncelleme Tarihi: 08.05.2019 15:32

Vikinglerin şehri Norveç, hem tarihi hem de karlarla kaplı doğasıyla gezginlerin gözdesi. Ülkenin en kuzeyinde yer alan Kirkenes şehri; Norveç, Rusya ve Finlandiya sınırının kesişim noktasındaki konumu, -27 dereceye varan soğuğu, ödüllü fotoğraflara konu olan Kuzey Işıkları, macera dolu yengeç avları, kızaklı haski safarileri ve ev sahipliği yaptığı masalsı buz oteliyle modern zaman seyyahlarının favori noktası.

KAL
Kirkenes Havalimanı'ndan 15 dakika uzaklıktaki Snow Otel, iki farklı konseptle misafirlerini ağırlıyor. Her yıl mayıs ayında eriyen ve aralık ayında tekrar inşa edilen buzdan yapılmış 20 oda, otelin dünya çapında meşhur olma sebebi. Diğer 20 oda ise doğayla bütünleşen ahşap dağ evleri konseptinde. "Kabin" adı verilen bu ahşap odalar, alçak bir tepenin eteğine konumlanmış. 13.000 m3 kar ve 80 ton buzdan yapılan buz odalar ise aynı arazinin bir başka alanına kurulu. Çatı ve duvarlar, merdivenler, bar alanı, resepsiyon masası, yatak başları, dinlenme koltukları ve hatta kokteylinizi içeceğiniz bardaklar dahi buzdan. Uyuyabilmeniz için odalara -27 dereceye dayanıklı tulumlar konulmuş. Tuvalet ve duşlar ise odaların bulunduğu koridorun sonundaki sıcak alanda. Saunanın da bulunduğu bu bölgede misafirlere temiz yün çoraplar ve kar maskeleri sunuluyor ve ısrarcı bir şekilde bunların uyku tulumlarının içinde kullanılması öneriliyor. Bu sıcak alan dışında karla kaplı otelin içindeki tüm dereceler standart olarak -4'ü gösteriyor.

Hiçbir odada priz yok, dolap yok, telefon yok. Sadece buzdan yatak ve üzerinde, tulumların ıslanmaması için geyik postları yer alıyor. Her bir odanın duvarında ise buzdan yapılmış sanat eserini andıran gravürler mevcut. Dünyanın farklı ülkelerinden farklı sanatçılar karın üzerine âdeta nakış işleyerek bu gravürleri oluşturmuş. Kimilerinde kurtlar, kutup ayıları ve balinalar, kimilerinde ise hayali kahramanlar, prensesler ve krallar konu edilmiş. Her bir gravür özel olarak aydınlatılmış. Bazı odalarda karla kaplı şömineler ve buzdan kitapların yer aldığı kütüphaneler dahi yer alıyor. Tek kelimeyle, masalsı bir ortam.

DENEYİMLE
Donmuş fiyortlar üzerinde yengeç avı, bölgenin yapılmadan dönülmemesi gereken deneyimlerinin başında geliyor. Kar motosikletleriyle varılan noktada, önceden buz deliklerinden sarkıtılmış yengeç kafesleri usulca yukarı çekiliyor. Saniyeler sonrasındaki manzarası ise kafeslerden canlı canlı çıkan kral yengeçler. Kral lakabı ise yengeçlerin açık mavi kanlarından gelen asil bir benzetme. Rehberin usta bıçak darbeleriyle karlar üzerinde temizlenen yengeçler, hemen yakındaki dağ evinde pişirilerek ava katılanlara taze taze ikram ediliyor. Aynı deneyime yengeçler yerine bölgedeki yerel balıklar da aktörlük yapabiliyor. Seçim sizin.

KEŞFET
Norveç'te yengeç avının çok daha ötesinde bir deneyim yaşamak için Kuzey Işıkları avına çıkabilirsiniz. Av diyoruz çünkü yeşil renkteki bu doğal ışık şovunun nerede ve hangi saatte ortaya çıkacağı belirsiz. En iyi gözlem noktalarını bilen rehberler eşliğinde katılabileceğiniz turlarda 4 x 4 araçlarla dağ tepe dolaşarak Kuzey Işıkları'nı avlamaya çalışmak hem eğlenceli hem de anlık oluşan kar fırtınaları düşünüldüğü vakit; macera dolu. Kuzey Işıkları avına çıkmanın bir diğer yolu da haskilerin çektiği kızaklarla düzenlenen safariler. Bu eğitimli köpeklerle donmuş göllerden ve dev çamlarla kaplı yollardan geçmek ise en az Kuzey Işıkları'nı görme ihtimali kadar heyecan verici. Safari hazırlıklarını izlemek de başlı başına bir gözlem.

SEV
Snow Otel, hayvanları sevmek ve onlarla keyifli zaman geçirmek için de birebir. Kahvaltı sonrası yapılan yavru köpekleri dolaştırmak, oteldeki beyaz geyik çiftliğini ziyaret etmek ve haski köpeklerini gün boyu görmek, hayvan âşıkları için paha biçilemez anlar. Her bir haskinin dinlenme ve eğitim programının, sağlık karnesinin ve beslenme planının bulunduğu ofis alanı ise bu özel hayvanlara verilen değeri gözler önüne seriyor. 180 köpeğin yer aldığı tesiste Van kedisi gibi iki farklı renkte gözlere sahip köpeklere rastlamak dahi mümkün. Bu cins köpeklerin dışında otel odalarının etrafındaki kuş yuvaları da her sabah keyifli sesler sunan birer müzik kutusu gibi.

DİNLEN
Sabahları kar üzerinde düzenlenen yoga seansları büyük şehirlerden oldukça farklı bir meditasyon ortamı sunuyor. Dev ayı postlarıyla kaplı lounge alanındaki kadife kanepeler ise sıcak çikolata içmek ve kitap okumak için birebir. Her bir ahşap odanın dev camlarının önünde yer alan hasır koltuklar, odanızdan çıkmamak ve donmuş göl manzarasını izlemek için güzel bir bahane. Doğadan ayrılmak istemeyenler, açık hava şöminesinin başında yer alan ve üzerleri kürklerle örtülmüş buzdan koltuklarda vakit geçirebilir.

YE-İÇ
Dağ evi konseptinde tasarlanmış Gabba Restoran, Kirkenes'teki en yerel gastronomik seçenek. Balık çorbası ve geyik etinden sosisler, öğle yemekleri için hafif bir alternatif olurken akşam yemeği için diğer Avrupa şehirlerinde kolayca rastlayamayacağınız türden iddialı bir seçenek olarak balina eti deneyebilirsiniz. Odun ateşi etrafında sıralanan masalar, dev bakır tencereler, ahşap çorba kâseleri ve Norveç yerlileri Sami'lere ait fotoğraflar, etnik bir restoranda olduğunuzun emareleri. Restoranın içindeki minik dükkândan yerel av bıçakları, ahşap tabaklar ve angora
atkılar satın almak da mümkün.

İPUÇLARI
Kuzey Işıkları'nı görme ihtimali, hava şartlarının anlık değişikliği sebebiyle tutarsızlık gösteriyor. Işıkların görünürlük derecesini raporlayan www.norwaylights.com websitesini takip etmek bu macerayı daha verimli kılmak için biçilmiş kaftan. Bu turlar esnasında hem soğuktan hem de haskilerin dostane ilgisinden kıyafetlerinizi korumak için ise otelin giyinme odasındaki astronot kıyafetlerini andıran kalın parkalardan faydalanmak oldukça mantıklı. Gece buz kaplı odada uyurken tulumun içine tek kat kıyafetle girmek soğuktan en iyi korunma metodu. Sanılanın aksine tulumun üstün termal etkisinden dolayı kat kat giyinmek sıcaklığa değil, kıyafetlerde neme ve vücutta terlemeye sebep oluyor.


İstanbul'dan THY ile 3 saatlik bir yolculuğun ardından varılan Oslo, karlarla kaplı bir maceranın ilk durağı. Ardından 2,5 saatlik bir uçuşla Kirkenes'un ufak ama özel jetlerle dolu havalimanına ulaşmak mümkün.

BİZE ULAŞIN