2018 Yılın sözcüğü: Nomofobi

2018 yılının son gününde geçmişe bir bakış attığımızda yaşananları yeniden gözden geçiriyoruz. Bir yılsonu ritüeli olarak hangi tecrübeleri edindiğimizin hesabı ve önümüzdeki yılda uygulamak üzere radikal kararlar listesini hazırlamanın eşiğindeyiz. Önümüzdeki yıl ne gösterecek bilememekle birlikte; biz, bu yılı özetleyen bir sözcükle size veda etmek istiyoruz.

Giriş Tarihi: 31.12.2018 15:29 Güncelleme Tarihi: 31.12.2018 15:35

Yazı Baran ALIŞKAN

Cambridge Sözlüğü'ne göre 2018 yılının sözcüğü: Nomofobi (Nomophobia). Sözcük, ilk bakışta tanıdık gelmese de modern insanın bugün ve gelecekte en büyük korkularından biri olacağını söylemek mümkün. Akıllı telefonların yeni nesil uzuvlarımız olduğunu kabul ederek devam edelim... İngilizce'de "no mobile phobia" sözcüklerinin bir araya gelişiyle tanımlanan korkuya sahip olmayan kaç kişi kaldık? Daha açık konuşalım, cep telefonundan uzak kalmaktan korkmayan kaç kişiyiz? Aynı fikirdeyiz, artık onlarsız yaşayamıyoruz!

Belirtiler:
Telefondan uzakta olunan zamanlarda 'eksik' hissetmek ve boşluk duygusu yaşamak
Telefonu obsesif biçimde sürekli olarak kontrol etme arzusu
Telefonun şarjı bittiğinde çaresiz hissetme
Telefonunu kaybetmek veya unutma korkusu
Telefondan ayrı kalınan zamanlarda anksiyete belirtileri yaşanması


Modern dönemde hayatlarımızın merkezinde bulunan teknoloji ve durdurulamaz gelişimiyle nur topu gibi bir hastalıkla daha tanıştık. Uzmanlar konu hakkında, bağımlılıkla benzer özellikler gösterdiği konusunda hemfikir. Ayrıca internetin yayınlaşmasıyla birlikte bu bağımlılık perçinleniyor ve daha da güçlü hale geliyor. Günümüzün çoğunu sosyal medya hesaplarımızı kontrol ederek geçirdiğimizi düşünürsek, çok da haksız sayılmazlar herhalde… Hatta durumun ciddiyetinin farkına varan sosyal medya devleri, uygulamalarda geçirdiğimiz vakti raporlayan ve kısıtlayan eklentiler dahi sundu. Önce daha çok kullanmaya teşvik edilen mecralar şimdi kısıtlanıyor. Bunu olumlu bir gelişme olarak kabul ediyor ve geleceğe umutla bakıyoruz.

Yılı akıllı telefonlarımızın başında geçirmiş olabiliriz, önümüzdeki yıl için daha özgür ve daha az bağımlı olmanızı diliyoruz… Mutlu yıllar!



BİZE ULAŞIN