Tekrar yaşanmış olabilir mi?

Hiç bulunmadığınız bir yerde, sanki orada yaşanan anılara sahip olduğunuzu hissettiniz mi?

Giriş Tarihi: 19.07.2018 17:26 Güncelleme Tarihi: 19.07.2018 17:30

Seyahat etmek dejavu hissini etkiliyor.

Dejavu genellikle belli yerlerle ilgilidir. Daha önce seyahat etmediğiniz bir yere gidip orada yeni tecrübeler yaşamak bu hissi harekete geçirebilir. Daha önce bulunmadığımız yerlerde, sanki orada daha önce yaşanmışlıklarımız olduğu hissi ile böyle bir şey yaşanmadığı için o anıya sahip olmamızın mümkün olmadığı bilgisinden kaynaklanan "çatışma" potansiyeli daha fazladır. Araştırmalara göre sıkça seyahat edenlerin daha çok dejavu hissi yaşadıkları söyleniyor.

Genç yaştaki insanlarda dejavu hissinin daha fazla yaşandığı söyleniyor.

Dejavu hissi gençlikte daha fazla hissedilir; ama bunun sayısı ayda birden fazla değildir. Bu oran 40-50 yaşlara gelindiğinde yarıya; 60'lı yaşlarda ise yılda bir kez veya daha az sayıda gerçekleşiyor.

Bazı insanlarda dejavu hissi gün boyu sürebilir.

Nadir görülse de bazı insanlarda dejavu ciddi bir sorun haline gelebilir. Dejavu yaşayanların gün boyu devam eden dejavu hissini "Sabah o yaşanmışlık hissiyle uyanıyordum" diye anlattı.

İnsan hafızasında yanlış bağlantılar dejavu hissene neden olabiliyor.

Bilim adamları sıkça dejavu nöbetleri geçiren insanları inceledi, sorunun beyinde temporal lob adı verilen bölge ile bağlantılı olabileceği tespit edildi. Buradaki sinir bağlantılarında olmaması gereken bir anda ateşleme olduğunda sahte bir anı ve yaşanmışlık hissi ortaya çıkıyor. Bilimsel olduğu söylenemeyecek diğer teorilere göre ise iki paralel evrenin çarpışması ya da reenkarnasyon nedeniyle dejavu hissi yaşanıyor.

Beyindeki 'teyit' mekanizması gerçeğe dönüş sağlıyor.

Bilim insanları, beyinde temporal lobda olup bitenleri denetleyen bir ikinci sistem olduğuna inanıyor. Bu sistem, yaşanan hislerin bir hatadan ibaret olduğunu anlamamızı ve dejavunun sona ermesini sağlıyor.

Dejavu, geleceği tahmin etme duygusu da yaratabilir.

Yoğun bir dejavu, yaşanacakları önceden görme hissi de yaratabilir. Bunun nedeni ise hafıza sistemimizin geleceği öngörmemize yardımcı olan ve gerekli önlemleri almamızı sağlayan bir işlev de görmesidir.Böylelikle aynı hataları yeniden yapmamız engellenmiş olur ve gelecek adımı tahmin edebilir hale geliriz. Bazen dejavuda beynin birkaç bölgesi birden devreye girdiğinde duygular ve birikmiş görsel ipuçları da etkilenerek geleceği görme hissinin ortaya çıkmasına da neden olabilir.

Dejavunun karşıtı 'jamevu'.

Jamevu (Jamais vu) tanıdıklık hissi kapılıp ona karşı yabancılık duymayı ifade ediyor. Örnek olarak tanıdığınız birinin yüzüne bakarken birden size yabancı gelmesi mümkün. Bir kelimeyi yazarken de aynı his ortaya çıkabilir; bildiğiniz kelime birden gözünüze yanlış gelebilir. Tanıdık bir kelimeyi anlamını yitirecek kadar tekrarladığınızda da bu kelime artık sadece bir ses yığını haline gelecek ve yabancılık hissi uyandıracaktır.

Dejavu kelimesini ilk kullanan parapsikoloji uzmanı Emile Boirac oldu.

Emile Boirac bu sahte aşinalık hissini 1876'da Fransız Revue Philosophique dergisine yazdığı bir mektupta ifade etmişti. Uzun bir dönem bu his paranormal bir deneyim olarak görülmüştü.

BİZE ULAŞIN