Bu testi geçemeyene kupa yok!

Kim ne derse desin, dünyada futbolun kalbinin en hakiki attığı yerdir Dünya Kupası. Futbolseverler, 14 Haziran’da başlayacak 21. turnuvayı dört gözle bekliyor. Peki kim Dünya Kupası tarihini daha iyi biliyor?

Giriş Tarihi: 04.06.2018 12:50

1) 1930 Dünya Kupası'nda Arjantin-Fransa maçında kupa tarihinin ilk hakem hatası olarak anılan olayda, hakem üçlüsü nasıl yanlış bir karar vermişlerdir?
A) Maçı 6 dakika erken bitirmişlerdir.
B) Arjantinli oyuncu Monti'ye ikinci sarı karttan kırmızı kart göstermemişlerdir.
C) 10 metre ofsayt olan pozisyona gol kararı vermişlerdir.
D) Fransa'nın 7 dakika boyunca sahada 12 kişi mücadele etmesini fark etmemişlerdir.

2) Dünya Kupası'nda oynayan en yaşlı futbolcu kimdir?
A) Francesco Totti
B) Zinedine Zidane
C) Faryd Mondragon
D) Franz Beckenbauer

3) Dünya Kupası'ndaki ilk kırmızı kartı hangi hakem göstermiştir?
A) Pierre Luigi Collina
B) Doğan Babacan
C) Howard Webb
D) Sandor Puhl

4) Dünya Kupası tarihinde ilk turda elenmiş tek ev sahibi takım hangisidir?
A) Japonya
B) Fransa
C) Uruguay
D) Güney Afrika

5) 'Lastik Adam' lakabıyla anılan Brezilyalı futbolcu Leonidas, 1938'de bir maç esnasında hakemden hangi ilginç talepte bulunmuştur?
A) Tuvalete gidebilir miyim?
B) Formamı değiştirebilir miyim?
C) Ayakkabılarımı çıkarabilir miyim?
D) Tribündeki bir arkadaşımla konuşup gelebilir miyim?

6) İngiltere'de düzenlenecek olan 1966 Dünya Kupası öncesi çalınan kupa daha sonra nerede bulunmuştur?
A) Güney Londra'da bir parkta.
B) Bir eskici tezgâhında.
C) Londralı bir milyonerin kasasında.
D) Londra'daki ABD Konsolosluğunda.

7) 1986'da Maradona, çeyrek final mücadelesinde İngiltere'ye karşı attığı ikinci golde kaç İngiliz'i çalımlamıştır?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7

8) Aşağıdaki isimlerden hangisi Dünya Kupası için resmi olarak şarkı yapmamıştır?
A) Shakira
B) Ricky Martin
C) Jennifer Lopez
D) Rihanna

9) Dünya Kupası tarihinin en golcü ismi kimdir?
A) Miroslav Klose
B) Ronaldo
C) Lionel Messi
D) Pele

10) Şampiyonaya gitmeden önce ülkesinin milli takımını isim isim belirleyen diktatör kimdir?
A) Adolf Hitler - Almanya
B) II. Carol - Romanya
C) Benito Mussolini - İtalya
D) Francisco Franco - İspanya

11) 2002'de tarihinde ikinci kez Dünya Kupası'na katılan ve büyük bir başarıya imza atarak dünya üçüncüsü olan Türkiye bu turnuvada kaç gol atmıştır?
A) 6
B) 8
C) 10
D) 12

12) Türkiye 2002'deki dünya üçüncülüğü serüveninde aşağıdaki rakiplerden hangisi ile karşılaşmamıştır?
A) Kosta Rika
B) Kamerun
C) Japonya
D) Güney Kore

13) Dünya Kupası tarihi boyunca üç farklı milli takımın da formasını giymiş tek futbolcu kimdir?
A) Dejan Stankovic
B) Diego Costa
C) Elvir Boliç
D) Juan Sebastian Veron

14) Türk Milli Takımı'nda forma giyen asağıdaki oyunculardan hangisi Dünya Kupası'nda gol atmamıştı?
A) Ümit Davala
B) Lefter Küçükandonyadis
C) Tugay Kerimoğlu
D) Emre Belözoğlu

15) Aşağıdaki isimlerden hangisi Dünya Kupası'nda forma giymiş futbolculardan biridir?
A) George Best
B) Ryan Giggs
C) Eric Cantona
D) Johan Cruyff

CEVAPLAR

Bakalım kupayı alabildiniz mi?

1) CEVAP A:
1930'da Uruguay'da düzenlenen ilk Dünya Kupası'nda Arjantin ve Fransa arasında oynanan grup maçında Arjantin, 81. dakikada Monti'nin frikikten attığı golle öne geçer. Dakikalar 84'ü gösterdiğinde Fransızlar beraberlik golüne giderken Brezilyalı hakem Almeida Rego bir anda düdüğünü çalıp maçı bitirir. Kimse ne olduğunu anlayamaz ve saha bir anda karışır. Arjantin kutlamalara başlarken Fransızlar hakemin üzerine yürür. Daha sonra hakem üçlüsü bir araya gelip maçı erken bitirdiklerini fark eder ve kalan 6 dakikayı da oynatır. Kalan sürede Fransa gol bulamazken bu olay Dünya Kupası tarihinin ilk büyük hakem hatası olarak kayıtlara geçer.

2) CEVAP C:
Brezilya'da düzenlen 2014'teki şampiyonada, Kolombiya ve Japonya arasında oynanan grup maçında son 5 dakikada oyuna giren bir dönem Galatasaray'ın da kalesini korumuş 43 yaşındaki Mondragon, Dünya Kupası'nda forma giymiş en yaşlı futbolcu unvanını Kamerunlu Roger Milla'dan devralır.

3) CEVAP B:
1970'den itibaren Dünya Kupası maçlarında sarı ve kırmızı kartla cezalandırma yapılmasına karar verilir. Ancak 1970'teki turnuvada hiçbir hakem kırmızı kartına başvurmaz. 1974'teki Batı Almanya-Şili mücadelesinde Babacan, Şili kaptanı Carlos Caszely'e çıkardığı kırmızı kart ile tarihe geçer.

4) CEVAP D:
Kupa tarihi boyunca ev sahibi olduğu halde gruptan çıkamayan tek ülke 2010 yılında Güney Afrika'dır.

5) CEVAP C:
1938'te Brezilya ve Polonya arasında oynanan maçta üç gol atarak yıldızlaşan Leonidas, mücadele esnasında bir ara İsveçli hakem Eklind'in yanına gider ve "Ne olur izin verin, ayakkabımı çıkarırsam daha rahat oynarım" der. Tabii bu talep hakem tarafından kabul görmez.

6) CEVAP A:
1966'da İngiltere'de düzenlenecek olan Dünya Kupası'nın heyecanı yaşanırken tüm üst düzey güvenlik önlemlerine rağmen kupa çalınır. Çalındıktan yalnızca bir hafta sonra ise Pickles isimli şirin bir köpek kupayı Güney Londra'da bir parkta bulur.

7) CEVAP C:
1986'daki Arjantin ve İngiltere arasındaki çeyrek final mücadelesi Maradona efsanesinin zirve noktası olarak kabul edilir. 2-1 biten mücadelede iki gol atan Maradona elle attığı ilk golüne 'Tanrı'nın Eli' yakıştırmasını yapıp bir ulusun sesi olurken ikinci golünde ise tam 6 İngiliz'i çalımlayarak topu kaleyle buluşturur.

8) CEVAP D:
Hips Don't Lie, Waka Waka, La La La ile Shakira Dünya Kupası'na üç resmi şarkı hazırlarken Ricky Martin 1998'de La Copa de la Vida, Jennifer Lopez ise 2014'te Pitbull ile birlikte We Are One isimli şarkılarıyla Dünya Kupası'nda iz bıraktılar. Rihanna'nın henüz böyle bir çalışması yok.

9) CEVAP A:
2002, 2006, 2010 ve 2014'teki şampiyonalarda toplam 21 maça çıkan Alman Miroslav Klose attığı 16 golle turnuva tarihinin en golcü ismi.

10) CEVAP B:
1930 yılında düzenlenecek ilk kupa öncesinde Romanya'nın başında Alman asıllı kral II. Carol vardır. Halkın çok hoşlanmadığı futbol hastası kral, Dünya Kupası'ndan haberdar olur olmaz ilk iş çeşitli suçlardan hapiste olan futbolculara af çıkarır. Ardından da tüm kadroyu tek tek belirleyerek Uruguay'a gönderir.

11) CEVAP C:
Brezilya, Kosta Rika, Japonya ve Senegal'e birer, Çin ve Güney Kore'ye de üçer gol atan Türkiye turnuvayı 10 golle tamamlar.

12) CEVAP B:
Türkiye dünya üçüncülüğüne giden yolda çeyrek finalde bir Afrika temsilcisini eler, ancak o takım Senegal'dir.

13) CEVAP A:
Dejan Stankovic 1998'de Yugoslavya formasıyla şampiyonada boy gösterir. Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 2006'da Sırbistan-Karadağ forması giyen Stankovic, 2010'da Sırbistan ile Karadağ'ın da ayrılmasıyla bu kez yalnızca Sırbistan adına sahada olur.

14) CEVAP C:
1954'te Lefter Küçükandonyadis Güney Kore ve Batı Almanya'ya birer gol atarken 2002'de Ümit Davala da Japonya ve Çin kalelerine bir gol bırakır. Aynı turnuvada Emre Belözoğlu da Kosta Rika'ya karşı takımın tek golünü kaydederken kariyerindeki tek turnuvada Tugay Kerimoğlu gol atma başarısı gösteremez.

15) CEVAP D:
Manchester United'ın üç efsanesi George Best, Ryan Giggs ve Eric Cantona futbolculuk dönemlerinde ülkeleri Kuzey İrlanda, Galler ve Fransa'nın şampiyona vizesi alamaması nedeniyle bu heyecandan mahrum kalırlar. Ancak Cruyff, 1974'te Hollanda kadrosunun en önemli parçalarından biri olarak sahada yer alır.

NOT: Bu test hazırlanırken Profil Kitap'tan çıkan spor yazarı Mert Aydın'ın Dünya Kupası Tarihi adlı kitabından yararlanılmıştır.

Mehmet Bediroğlu

BİZE ULAŞIN