50 yıl sonra Beatlemania

Verimli 60’lı yıllarda hüküm süren The Beatles, 10 yıl devam etmiş olsa da tarihin en büyük gruplarından biri kabul ediliyor. Grubun mihenk taşı albümü, 50. yılında yine haftalarca zirveden inmeyen bir anı albümle hatırlanırken Montblanc’ın The Beatles için ürettiği üç kalem de Beatlemania’nın devam ettiğini gösteriyor.

Giriş Tarihi: 19.04.2018 17:32 Güncelleme Tarihi: 20.04.2018 16:45

Yazı: Özge Dinç

Montblanc, 2009 yılından bu yana Büyük Şahsiyetler başlığı altında tarihin büyük isimleri için kalem üretiyor. Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Alfred Hitchcock, Mahatma Gandhi ve Andy Warhol'dan sonra sıra müzisyenlere gelmiş; tarihin en büyük caz müzisyenlerinden Miles Davis'in 90. yaşı için bir anı kalemi üretmişti, son kalemi ise tüm zamanların en efsane rock grubu Beatles'ı anıyor.

Üç farklı kalem, defter, mürekkep ve kalem kutularından oluşan Montblanc The Beatles, renkliliği ve üzerindeki rock'n'roll simgeleriyle Büyük Şahsiyetler serisinin en farklı koleksiyonu kesinlikle. Bu renkliliğe daha önce Andy Warhol kaleminde de rastlamıştık, ama o bile bu, rengârenk şeritlerden oluşan rock'n'roll kaleminin canlılığına sahip değildi.

Ben özellikle rengârenk şeritli ve dolmakalem, tükenmezkalem, jelkalemden oluşan 'Special Edition' versiyonu çok beğendim. Renkli kalemi beğenmemde kalem tasarımında ezberin dışına çıkılmasının büyük etkisi var. Bu zamana kadar birçok markanın kalemini takip ettim, bunlardan bazılarını denedim, daha küçük bir kısmını da edindim. Ama kalemlerim arasında da diğerlerine benzemeyenleri daha çok sevdim. Beatles 'Special Edition' kalem, henüz edinmediysem de, bu özelliklere sahip görünüyor; özellikle de defter ve mürekkebiyle tablo tamamlandığında.

Ancak söylemem gerekir ki, ilk kez geçen yıl Çırağan Sarayı'ndaki Black and White Week etkinliğinde yakından gördüğümüz, daha sonra da 2018 başında Girona'da adına bir sergi açılan The Beatles Koleksiyonu, başta o kadar kolay kabul edilmedi. Ağırbaşlı, sade ve şık kalemleriyle bilinen bir markanın böylesine renkli bir kalem üretmesi, geleneklerine düşkün bazı kalemseverler tarafından kabul görmedi . Öyle de olmalıydı, çünkü The Beatles gibi bir grubun, özellikle 'Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band' gibi sıra dışı albümünün 50. yılı üretilen bir kalemin çok da sıradan olmaması ve ezberlerin dışına çıkması gerekir. 'Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band', tarihin ilk konsept rock'n'roll albümü, progressive rock'ın öncüsü, tek başına bir mihenk taşı. Bana göre de The Beatles'ın en güzel albümü. The Beatles'ı sevenler büyük ihtimalle bana katılacaktır, albümü daha önce dinlememiş olanlar ise rock'n'roll albümü nasıl yapılır, bir albümde farklı ezgiler nasıl bir araya getirilir, bu albümü dinleyerek anlayabilir. Bunu söylerken albümü bir plaktan dinleme hazzına sahip olamadığımı da eklemeliyim, bir de plaktan dinlesem kim bilir ne hissederdim. 'Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band'daki parçalar, rock müziğinin sınırlarını belirleyecek kadar güçlüdür, The Beatles'ın olgunluk dönemini yansıtır; Marilyn Monroe, Edgar Allan Poe, Bob Dylan, Marlon Brando, Karl Marx, Sigmund Freud gibi ünlü şahsiyetlerin ve Beatles üyeleri John Lennon, Paul Mc- Cartney, George Harrison ve Ringo Starr'ın albümün ismine dayanarak rengârenk bando giy- sileriyle (Yanda da bilindik tarzlarıyla yer alır- lar.) bir mezarın önünde bu şahsiyetlerle birlikte ayak- ta durduğu albüm kapağı tasarımı bile ilerici bir tavır gösterir. Şarkı sözlerinin bir ilk olarak kapakta yer aldığı ve dönemin sanat akımı pop art'ın örneği olan kapak tasarımı ise Peter Blake'e aittir ve grup, bu albüm kapağıyla 'En İyi Kapak Tasarımı' dalında Grammy Ödülü almıştır.

Grubun bu sekizinci albümü, 50. yılında özel bir koleksiyon olarak yeniden piyasaya sürüldüğünde bile grubun ülkesi İngiltere'de haftalarca bir numarada kaldı. Montblanc da bu önemli yıldönümü atlamadı ve The Beatles adına ürettiği üç kaleme The Beatles'ın kodlarını yerleştirerek bu tarihe bir katkı sağladı. 'Special Edition' The Beatles kalemi, başından beri bahsettiğim gibi renkli çizgiler taşıyor. Bu turuncu, fuşya, mavi, sarı ve siyah renkli şeritler, renklerini 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' albümünün kapağında The Beatles üyelerinin giydiği giysilerden alıyor. Renkleri oluşturmak için marka, metal üzerine 10 işlem yapmak zorunda kalmış ve bu tekniği bir kalemde ilk kez kullanılmış. Kalemin kapağındaki mikrofon ise, grubun kayıtlarını yaptığı Abbey Road Stüdyosu'na gönderme yapıyor. Yine klipste gördüğümüz dört bıyık, Beatle'ların kapaktaki bıyıklı hallerini hatırlatıyor. Kalemin ucunda gördüğümüz elma figürü ise, grubun 1968'de kurduğu müzik şirketi Apple Corps'a gönderme yapıyor. (Tarihin bir diğer ünlü elması.)

The Beatles Limited Edition 1969'da ise grubun 11. albümü 'Abbey Road'dan yola çıkılmış. Kalemin 1.969 adet üretilmesinin sebebi, 'Abbey Road'ın 1969'da çıkması. Bu tarihin başka bir önemi daha var; 20 Ağustos 1969, The Beatles üyelerinin de son kez birlikte stüdyoya girdikleri tarih, John Lennon bu tarihten sonra gruptan ayrılmıştı. 'Abbey Road'un kapağı unutulmazdır, çünkü The Beatles üyelerinin yaya çizgisinde yürüdüğü meşhur poz bu albümün kapağında yer alır. Limitli sayıdaki kalemin kapağındaki barış sembolü, altmışların rock'n'roll ruhuna, siluet ise 'Abbey Road'daki poza dayanıyor. Kalem üzerindeki en ilginç şey ise LMW 28 IF rakamları. Bunlar, fotoğraftaki Volkswagen'in plakası. Kalemin gövdesinde- ki İngiliz bayrağı ise grubun 'Her Majesty' şarkısına gönderme yapıyor. Çünkü grup, İngiltere'nin en büyük markası. 'Come Together' ve 'Love' sözcükleri ise 'She Loves You' şarkısına bir gönderme. Kalemin üzerinde grup üyelerinin imzaları da yer alıyor.


Montblanc The Beatles kaleminin klipsinde grubun dört üyesinin albüm kapağındaki bıyıklı haline gönderme yapılıyor.

Bir diğer limitli (88 adet, çünkü grubunHollywood'daki Hall of Fame'e kabul edildiği yıl 1988'di.) iskelet gövdeli Beatles kaleminde ise grubun imzası, bir gitar ve İngiltere bayrağı yer alıyor. Kalemin klipsi Beatle'ların bıyıklarını sembolize ediyor. Bir diğer ayrıntı ise 'Yeah Yeah Yeah' yazısı. Bu yazı, grubun bir albümünün ismi olmakla birlikte Beatlemania 1964'te ABD'ye ulaştığında Daily Mirror'un manşetten attığı 'Yeah Yeah USA' yazısına da gönderme yapıyor. Kalemde 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' albümünün kapağındaki mühür de kullanılmış. Serinin mürekkebi, grubun öncü müziğine gönderme yapmak için mor renkte üretilmiş. Mürekkep, grubun dünyayı kasıp kavurduğu 60'ların pop art tarzındaki bir kutuda sunuluyor. Serinin yine rengârenk çizgili ve üzerinde The Beatles siluetinin olduğu bir defteri de mevcut. The Beatles kalemleri, grubun hayranlarını mutlu edecek detaylara sahip. Böyle anma modelleri işlevlerini yerine getiriyor bana göre: Örneğin ben kalemleri araştırırken grup üyelerinin oynadığı altı filmden birini, 'A Hard Day's Night'ı bulup izledim, grubu böyle yâd ettim. Sonra da seride bir iki detay daha olmalıydı diye düşündüm: Biri, siyah takım elbiseleriyle ünlenmiş bir rock grubunu yansıtan siyah beyaz bir kalem; diğeri de onlara en başta inanan, imajlarının mimarı, grubu dünya çapında üne kavuşturan ve 30'lu yaşların başında ölen (Ondan sonra toparlanmaları çok güç oldu.) menajer Brian Epstein'ı hatırlatacak bir ayrıntı.

BİZE ULAŞIN