‘Kıtalararası Derbi’ rehberi

İki kıta, iki takım, tek şehir ve bir derbi… Türk futbol tarihinin en köklü iki kulübü Fenerbahçe ve Galatasaray, bu akşam 19.00'da Kadıköy'de karşılaşacak. Derbiden önce iki takımın ezeli rekabetini ve ebedi dostluğunu inceledik.

Giriş Tarihi: 17.03.2018 13:04 Güncelleme Tarihi: 03.04.2018 13:38
Derleme: Baran ALIŞKAN
esquire.com.tr


İki kıta üzerine kurulmuş dünyanın en güzel şehirlerinden biri İstanbul… Anadolu yakasından Fenerbahçe ile Avrupa yakasından Galatasaray, bugün 1909 yılında başlayan rekabette 387.kez karşı karşıya geliyor. Dünya futbolunun derbileri arasında kıtalararası olarak anılan ve bugün yalnızca bizim gündemimizde değil dünya spor kamuoyunun radarında da olan bir organizasyondan bahsediyoruz. Toplam 84 ülkede yayınlanacak olan derbi maçı geçmişten günümüze kadar her daim kendi gündemini yaratmayı başardı.

Bu akşam saatlerimiz 19.00'u gösterdiğinde Fenerbahçe Ülker Stadyumu'nda gerçekleşecek olan derbi maçında ilginç tesadüfler ve 109 yıllık bir mazi canlanacak. Kıtalararası derbi rehberi; ilginç tesadüfleri, tarihi ve gelenekleriyle Fenerbahçe-Galatasaray maçına hazırlanmanız için oluşturulmuştur. Ayrıca bu maçı özel kılan sebeplerden biri de, Galatasaray'ın 22 Aralık 1999'dan bu yana Kadıköy'de maç kazanamaması. Sarı kırmızılı ekip şeytanın bacağını kıracak mı yoksa gelenek devam mı edecek izleyip göreceğiz… Unutmadan, derbi meselesini tam anlamıyla kavramak için sözlüğe baktığımızda iki tanımla karşılaşıyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre, aynı şehrin takımları arasında oynanan oyun ya da büyük takımlar arasında oynanan oyun olarak tanımlanmış. Bahsi geçen maç ise iki tanıma da uyuyor. Şimdiden iki takıma bol şans diliyor ve dostluk kazansın diyoruz!


En çok maça çıkan futbolcular



Galatasaray: Turgay Şeren(56), Cüneyt Tanman(53), Nihat Bekdik(44)
Fenerbahçe: Esat Kaner(49), Şeref Has (49), Fikret Arıcan(46)


Rakamlarla derbi



1-0 - Derbi tarihinde en çok elde edilen skor.
4-4 – 5 Haziran 1983 ve 7 Şubat 2001'de oynanan maçlar, tarihine en gollü maçlar olarak geçti.
7-0 – 12 Şubat 1911'de Galatasaray'ın kazandığı tarihinin en farklı galibiyeti.
6-0 – 6 Kasım 2002'de Fenerbahçe'nin Galatasaray'a karşı kazandığı en farklı galibiyet.
70.125 – 21 Eylül 2003'te Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan en fazla izleyici sayısı.
146 – Fenerbahçe'nin galibiyet sayısı
123 – Galatasaray'ın galibiyet sayısı
532 – Fenerbahçe'nin attığı gol sayısı
482 – Galatasaray'ın attığı gol sayısı



Tarih tekerrür etti!



Bundan tam 6 yıl önce Kadıköy'de yine bir 17 Mart gününde Fenerbahçe- Galatasaray maçı oynanırken takımın teknik adamları yine Aykut Kocaman ve Fatih Terim'di. İki teknik adam da aradan geçen yıllarda başka kulüplerle çalışmış olsa da yine bugün karşı karşıya gelerek ilginç bir tesadüfe imza atacaklar. İki takımın 6 yıl önceki maçını da yöneten Bülent Yıldırım, yine bu akşam tesadüflerle dolu derbiyi yönetecek.


Dünya Derbileri Listesi



Fenerbahçe – Galatasaray (Türkiye)
Boca Juniors – River Plate (Arjantin)
Celtic – Glasgow Rangers (İskoçya)
Olimpiakos – Panathinaikos (Yunanistan)
Hajduk Split – Dinamo Zagreb (Hırvatistan)
Flamengo – Fluminense (Brezilya)
Kızılyıldız – Partizan (Sırbistan)
Roma – Lazio (İtalya)
Ajax – Feyenoord (Hollanda)
Al Ahly – Zamalek (Mısır)

BİZE ULAŞIN