Tuhafier'in odak noktası tasarım

İstanbul'un en yeni etkinlik alanlarından biri olan Tuhafier', farklı durum ve ihtiyaca göre biçim değiştirebilen bir mekan. Tuhafier', 'Hiç kimsenin ama herkesin'.

Giriş Tarihi: 24.07.2017 10:48 Güncelleme Tarihi: 24.07.2017 10:51

Yazı: Türkan DOĞAN

Gündelik hayatımızın hemen her alanına sirayet eden tasarım kavramı belki de son yılların başlıca trendi. Evlerimizden kıyafetlerimize, gittiğimiz kafelerden yaptığımız diğer gündelik seçimlere kadar hemen her şey artık başlı başına birer tasarım ürünü.

Tasarım kavramını odağına alan; İstanbul'un en yeni buluşma noktası ve etkinlik alanlarından biri olan Tuhãfier'de bu bakış açısıyla yola çıkan mekânlardan. Farklı dönemlere ait mobilya ve tasarım ürünleri ile sanat eserlerini, objeleri, aksesuarları ve kâğıt işlerini tek bir çatı altında toplayan Tuhãfier', kalıplardan uzak; farklı durum ve ihtiyaca göre biçim değiştirebilen bir mekân. Tuhãfier', kişisel gelişim atölyelerinden müzikal etkinliklere kadar pek çok disiplinden yaratıcı proje ve özel etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Çıkış noktası "Bir ihtimal daha var." olan mekân, sınırlandırıcı tanımlardan uzak durularak daha özgür ve yaratıcı bir tasarım dili geliştirmeyi hedeflenerek ortaya çıkarılmış. Bu nedenle de mekânı ve fonksiyonlarını katılımcıların müdahalesine açık bırakmak tercih edilmiş.

Tuhãfier', bir parçası olduğu sanatsal, akademik ve kültürel etkinliklerin yanında, özel organizasyonlara da ev sahipliği yapmayı hedefliyor. Projenin her anlamda mimarı olan Baha Şıkman, Tuhãfier'için "Hiç kimsenin ama herkesindir." cümlesini uygun görmüş. 4. Levent'te, Sanayi bölgesi içinde yer alan bir çıkmaz sokakta, bu çevrede sıkça rastlanabilecek tipte bir depo-atölyede kurulan Tuhãfier', mahallenin ve sokağın mevcut endüstriyel dokusunu koruyarak loft tarzında yeniden kullanılabilir hale getirilmiş. Yaratılan mekânda kullanılan obje ve mobilyalar ise değişim gösterdiği için mekânın tasarım sürecinde 'değişken bir süreklilik' fikri hâkim. Tuhãfier'de bulunan objeleri toplama sürecinde ise Rönesans Avrupası'ndaki kategorilerden bağımsız, ansiklopedik obje koleksiyonları olan 'Curiousity Cabinet'lerden ilham alınmış.

Tarihi ve kültürel değerlerinin yanında hikâyeleri olan mobilya ve ürünlerin birlikteliğinden oluşan Tuhãfier', bunları meraklılarına stiller arası kompozisyonlarla sunuyor. Çağdaş müdahalelerle yeni bir kullanım ve işlev kazandırılan Eco-Retro mobilyaların yanında, Eames, Starck ve Saarinen gibi farklı dönem tasarımcılarının ikonik ürünleri de mekândaki yerlerini alıyor. Tuhãfier, gelişen koleksiyonuna yeni şeyler eklemek için de genç tasarımcıları araştırıp onlarla işbirliği de yapıyor.

Peki, Tuhãfier' nasıl bir platform? Yaratıcıları Tuhãfier'in yaratıcı ve yeni fikirler geliştirmek isteyen her disiplinden bireye ya da topluluğa açık bir platform olduğunu söylüyor. Mekân, ilk bakışta mobilya ve tasarım meraklılarının ilgisini çekse de Tuhãfier'in yaratıcıları farklı disiplinlerden insanlarla yeni ve yaratıcı fikirler geliştirme konusunda da oldukça heyecanlı. Bunun yanı sıra mekânın sahiplerinin esas aktivitesi olan mimari ve tasarım faaliyetleri de yine bu çatı altında devam ettiriliyor.

BİZE ULAŞIN