Tasarıma esin kaynağı

Hollanda'daki De Bijenkorf mağazası, Belçika'daki Pıpillensite kütüphane ve akademisi gibi nefis projelerin mimarı Kaan Architecten geçtiğimiz aylarda yeni ofisine taşındı.

Giriş Tarihi: 19.06.2017 10:35

Yazı: Emre Özücoşkun

Bugüne kadar takdirle izlediğim projelerin mimarı KAAN Architecten'ın yeni merkez ofisi yine Rotterdam'da, şehrin hemen kalbinde konuşlanıyor. Maas Nehri kenarında, Erasmus Köprüsü'ne birkaç metre uzaklıktaki bina daha önce De Nederlandsche Bank tarafından kullanılıyordu.

Rotterdam'ın ikonik yapılarından olan ve orijinali 1950-1955 yılları arasında, Profesör Henri Timo Zwiers tarafından inşa edilen bina 1.600 m2'lik bir oturuma sahip. Yeni tasarım ekibinin işini kolaylaştıran özelliklere de sahip bu bina. Mesela; Boompjes Sokağı'na, Maas Nehri'ne bakan kızıl tuğla cephe üzerindeki giriş holünün güzelliği, nehir üzerinden gelen güneşin sağladığı ve her mimarın hayalini kurduğu doğal ışık, dönemin önemli isimlerinden Hollandalı sanatçı Louis Van Rode tasarımı muhteşem mozaikler bu özelliklerden sadece birkaçı. Mimarlık firmalarının ofisleri, kendi tasarım felsefelerini yansıtmalı. KAAN Architecten mimarları da bu anlayışla hareket etmiş. Tasarım ekibi, ofisin yerleşim planını hazırlarken, çok geniş-açık plan çalışma bölümünü binanın merkezine, diğer irili ufaklı bölümleri de bu açık plan çalışma bölümünün etrafına konumlandırmış. Tarz olarak da benzer basitlikte ilerlemişler. Ofisin hemen hemen tamamında iki malzemeden kullanılmış. Yüksek tavan ve duvarlar tamamen kazınmış, temizlenmiş ve doğal beton haliyle bırakılmış, zemin ve mobilyaların tamamında masif Amerikan ceviz ağacı kullanılmış. Binanın orijinalinde bulunan heykelsi güzellikteki endüstriyel estetik anlayışı bu tertemiz dokunuşlarla perçinlenmiş ve daha da ortaya çıkmış.

BİZE ULAŞIN