Yayınevlerine “Ekmek” Gençlerden!

Bazı yayınevleri hala kitap satışlarının düşüklüğünden dem vuradursun, bazıları peynir ekmek gibi bastıkları 'Genç yetişkin' türü kitaplarla alıp yürüyor.

Giriş Tarihi: 30.04.2015 10:53 Güncelleme Tarihi: 30.04.2015 11:09
'Young Adult' yani 'Genç Yetişkin' türüne, 14-21 yaşları arasındakilere hitap eden, aşk ve macera unsurlarının ön planda olduğu kitaplar dahil ediliyor. Bunların içinde cinsellik barındıranlarına ve hitap ettiği yaş aralığı 17-25'e kadar çıkanlarına da 'New Adult' yani 'Yeni Yetişkin' deniyor. Ülkemizde Epsilon gibi batmak üzere olan, çevirmenlerine bile ödeme yapamaz duruma gelmiş yayınevleri, bu türün örnekleriyle ihya olurken; yeni yayınevlerinin yanı sıra köklü yayınevlerinin bile ticari kazanç kaygısıyla artık bu tür kitaplara ağırlık verdiği görülüyor. Böylece hem okurlar hem de yayımcılar açısından 'kazan-kazan' dediğimiz durum gerçekleşiyor. Hem gençlerin okumamalarındansa sadece bu türü okumaları bile insana hiç yoktan iyidir dedirtiyor.
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Artemis Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ilgın Sönmez'in şu sözleri, 'Young Adult' türünün dünyadaki ve ülkemizdeki durumunu çok iyi açıklıyor: "Dünyada özellikle son 7-8 sene içinde tam anlamıyla sektörleşen çağdaş gençlik romanları türünün modern miladı, 1960'larda yayımlanan Susan Eloise Hinton'ın yazdığı The Outsiders olarak kabul ediliyor. Ki bu roman da Artemis yayım listesinde yer alıyor. Türkçede halen boş alan olarak kabul edebileceğimiz bu türün çeviri öncülerinden biri olarak anılır Artemis. Açıkçası yıllardır özgün Türkçe metinler için çalışmalarımız sürse de, öncü ve belirleyici konumumuzu ana dalga, çeviri metinlerle sürdürmek durumunda kalıyoruz. İngilizceden çevirince mıhlandığımız hikâyelerin yazılı Türkçe versiyonları, benzer etkiler yaratmaktan çok uzakta seyrediyor şimdilik."
Kitaplar genellikle karakterlerin lise ya da üniversite yaşlarındaki zamanlarda geçiyor. Macera ve romantizm, bu türlerin olmazsa olmazı denilebilir. Bazen bu unsurlar, kahramanları vampirlerden ve kurt adamlardan oluşan fantastik ağırlıklı arka planlarla birleşirken kimi zaman da zombi ve uzaylıların yer aldığı bilimkurgu atmosferindeki hikâyelere yediriliyor. Kahramanları dünya çapında hayran kitlelerine sahip oluyor, adlarına fan sayfaları açılıyor. "Neden çok satıyorlar?" derseniz; eğlenceliler, kolay okunuyorlar, okuyucular kendilerini karakterlerle özdeşleştirebiliyor diyebiliriz.

Bu türün örneklerinin ortak özelliği ise üçleme, dörtleme tarzında seriler halinde kaleme alınmaları ve sinematografik özellikler barındırmaları. Bundan da yalnızca yayım dünyası değil, film endüstrisi, hatta oyuncak piyasası bile kazanç sağlıyor. Üstelik filmlerin izleyici yaş grubu gençlerle de sınırlı kalmıyor, yetişkinlerin de bu filmleri ayıla bayıla izlediği gözden kaçmıyor.
YAZI EGE GÖRGÜN

BİZE ULAŞIN