Hayattan Ne Öğrendim? - Erol Tabanca

Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Koleksiyoner ve OMM Kurucusu 62 yaşındaki Erol Tabanca, hayattan öğrendiklerini anlatıyor.

Giriş Tarihi: 12.02.2020 11:11

Röportaj Güneş Uysalefe
Fotoğraf Selin Saral

MİMARLIK KÜLTÜR-SANATLA DOĞRUDAN İLİŞKİLİ BİR ALAN, dolayısıyla üniversitede aldığım mimarlık eğitimi sanata daha da yaklaşmama sebep oldu. 20 sene kadar önce bir arkadaşımla bir müzayedeye katıldım ve tamamen şahsi beğenimle küçük bir tablo aldım. Zamanla sanata olan ilgim arttı, bir tutkuya dönüştü. Tabii, koleksiyoner olayım diye yola çıkmadım fakat gün geçtikçe sanatla olan ilişkim güçlendi. Beğendiğim, yakınımda görmek istediğim eserlerleri aldım ve bir koleksiyon oluştu.

TÜRKİYE'DE DOĞU BATI SENTEZİ VAR, o yüzden buradan çok farklı sanatçılar çıkıyor. Zamanla yeni sanat alanları doğuyor. İlginin artacağını düşünüyorum. Türkiye, sanatın farklı dallarında çok iyi birikimleri olan bir yer. Önemli olan mevcut potansiyeli değerlendirmek ve duyurmak. Sanat dünyasında Türkiye'den sanatçıların yerinin çok daha geniş olabileceğini düşünüyorum ve buna inancım tam.

ESKİŞEHİR samimi, arzulu, medeni ve genç bir kent.

ODUNPAZARI MODERN MÜZE, YAPISIYLA FARKLI VE YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISINA SAHİP. Bu vizyonu OMM Yönetim Kurulu Başkanı kızım İdil Tabanca yaratıyor. Kalıplaşmış müze algısının dışına çıkabilmek, heyecanla takip edilebilmek ve ilham vermek için kendisinin liderliğinde genç bir ekip çalışıyor. Sabit bir küratöryel kadromuz yok. Hedefimiz Türkiye'den ve yurtdışından birçok küratörle çalışabilmek. Böylece o farklı bakış açılarına yer verebileceğiz.

KÜLTÜREL GELİŞİMİ ARTIRMAYI VE GENÇLERİN SANATSAL BİRİKİMİNİN GÜÇLENMESİNİ HEDEFLİYORUZ. Eskişehir'de güzel sanatlar ve tasarım alanında fakültelerin olduğunu ve şehrin bir öğrenci şehri olduğunu göz önünde bulunduruyoruz. Bu sebeple onları destekleyecek bir yapı
da oluşturmak istiyoruz. Açılışın ardından başlattığımız eğitim programları, etkinlikler, konuşmalar, atölyeler ve konuk sanatçı programları ile genç sanatçıları ve sanata ilgi duyan gençleri bir çatı altında buluşturmayı planlıyoruz. Bunun için farklı kurum ve kişilerle işbirliği içinde, yaratıcı ve dinamik etkinlik programları tasarlayacağız.

KOLEKSİYONU OLUŞTURURKEN "BU ESER MUTLAKA KOLEKSİYONDA OLMALI" DÜŞÜNCESİYLE ALIM YAPMADIM. Sevdiğim, etkilendiğim, etrafımda görmekten mutluluk duyacağım eserleri aldım. Öte yandan, şu an OMM Direktörü olarak müzede görev alan ve aynı zamanda koleksiyon danışmanımız olan Defne Caseretto ile fikir alışverişleri yaptık ve yapıyoruz. Geriye dönüp baktığımda koleksiyonuma eklediğim eserlerde, ortak bir temadan çok emeğin yoğun olduğu işler olduğunu görüyorum.

SANATLA İÇ İÇE OLMAMIN AVANTAjLARINI MİMARİ PROJELERDE KULLANMAYI SEVİYORUM. Polimeks projelerinde her zaman kusursuzluğa ve estetiğe büyük önem veriyoruz. Bu estetik değeri oluştururken ilham aldığınız, sizi besleyen ve bakış açınızı zenginleştiren şey elbette sanat oluyor.

ANTONY GORMLY ŞU DÖNEMDEKİ FAVORİ SANATÇIM, onun eserlerinin müzemizde olmasını isterdim.

KARİYERİMDEKİ ÖNEMLİ DÖNEMEÇLERİ, mimarlık mesleğini seçmem, Türkiye dışında çalışmaya başlamam, kendi şirketimi kurmam, gelişmekte olan coğrafyalarda iş yapabilmem ve müze kurmam olarak sayardım.

ZAHA HADID İLE ÇALIŞMAK İSTERDİM. Tek bir projede değil ama yeni bir yerleşim bölgesi projesi olmasını arzu ederdim.

HOŞGÖRÜ VE DOĞAYA SAYGIYI ÖNE ÇIKARMAYI, hem bireysel hem de toplumsal kompleksleri aşmayı çok önemsiyorum. Ülkelerin tahakkümcü ve ayrıştırıcı politikalardan vazgeçmelerini arzu ediyorum.

ZORLUKLARI SİSTEMATİK OLARAK ELE ALMAK, önem sırasını saptamak, konsantre olmak ve konunun üzerinde çözülünceye kadar sabırla çalışmak, onları yenmek için geliştirdiğim yöntem.

HAFTADA DÖRT GÜN SPOR YAPMAYA ÇALIŞIYORUM. Beslenme konusunda doktor tavsiyesine göre menülerimi belirliyorum. Rutin sağlık kontrollerimi yaptırıyorum.

BİLİŞİM TEKNOLOjİSİNİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE NE KADAR öNEMLİ OLACAĞINI HEPİMİZ GÖRÜYORUZ. Bu alanda yeni nesil iş insanları ve yöneticilerinin inovatif çalışmalar içinde olmasını çok önemli görüyorum. Mutlaka uluslararası çalışma alanları yaratmalılar diye düşünüyorum. Başka önemsemeleri gereken bir durum da ne iş yaparlarsa yapsınlar çevreye duyarlı bir tavır içinde olmalılar diye düşünüyorum.

TURİZM SEKTÖRÜ İÇİNDE OLMAK YENİ DÖNEM HEDEFLERİMİZİN BAŞINDA GELİYOR. Alavya'dan sonra Eskişehir'de de Tasigo markası olarak bir otelimiz var. OMM ile birlikte kompleks içerisinde OMM INN/Tasigo butik otelimiz yer alıyor. Rusya'nın Kazan şehrinde Kazan Palace/Tasigo otelimiz işletmeye açıldı. Türkmenistan'da tatil köyümüz mevcut ve Hollanda'da bir otel daha yapmaktayız. Bu sektörde amacımız ayrıcalıklı tasarım kararları ve hizmet anlayışı olan Tasigo otel markasını yaratmak.

BİZE ULAŞIN