Viking diyarına ziyaret: Stockholm

Dünyaya meydan okuyan bir ırk, kuzey ışıklarının altına yükselen bir uygarlık... İsveç'in başkenti Stockholm, kültürel kodları ve modern dünyaya kazandırdıklarıyla dünya turizminin ilgi odağı.

Giriş Tarihi: 08.12.2018 10:27
Yazı Arda SAYINER

Kimse dönemin en görkemli savaş gemisi Vasa'nın, 1628'de, Stockholm Limanı'ndan ayrıldıktan 20 dakika sonra 145 mürettebatıyla soğuk Baltık Denizi'nin dibini boylayacağını hayal bile edemezdi. Bronz topların yarattığı ağırlığın hesaplanamadığı matematiksel bir hataya kurban giden 69 metrelik dev ahşap gemi, batışından 333 yıl sonra gün yüzüne çıkartılarak İskandinav kültürünün gemi işçiliğindeki mükemmeliyetçiliğini modern dünyaya gösteriyor. Matematiksel bir hata olarak gözüken parametrelerin hesaplanamayışının sebebi olarak ise dönemin İsveç Kralı'nın geminin suya indirilmesindeki aceleciliği ve gemiye olabileceğinden fazla sayıda top yüklenmesindeki ısrarı gösteriliyor. Günümüzde ise Vasa gemisi tüm bu kusurları o akıl almaz heybetiyle örterek ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor.

Stockholm'ün her köşesinde deniz kültürüne ve denizin getirdiği hayatın izlerine rastlamak mümkün. Bu durum kimi zaman soğuk iklimin zorlu şartlarını gözler önüne serse de, aynı kültürel kod tarihi bir restorandaki eşsiz yemekler olarak da karşınıza çıkabiliyor. Wedholms Fisk ise bu mekânların başında geliyor. Efsanevi şef Bengt Wedholm'ü 1985'te açtığı restoran halen aynı yerinde, İsveç balıklarının en eşsiz örneklerini misafirlerine sunuyor. Girişteki gözü firuze taşından yapılma gümüş balık heykeli tüm görkemiyle İsveç'in en iyi beş restoranından birinde olduğunuzu hatırlatıyor. Şef Bengt Wedholm'ün kariyeri ise yemeklere dair olan beklentiyi doruk noktasına çıkarıyor. Weldholm, kariyerine 18 yaşında, Stockholm'deki ünlü restoran Gyldene Freden'de başlamış. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra mutfaktaki becerilerini geliştirmek için Fransa'ya doğru yola çıkmış, Paris ve Le Chrevalier'deki İsveç büyükelçiliklerinin mutfaklarında görev yapmış. Dönüşte, Stockholm'de birçok restoranda çalışıp ününe ün kattıktan sonra Michelin yıldızı kazandığı bugünkü Wedholm Fisk'i kurmuş. Böylesine büyük bir emeğin karşılığı olarak restoran, günler öncesinden rezervasyon yapmadan adımınızı atamayacağınız popülerlikte. Karamelize midye çorbası ve şampanya soslu kılıç balığı ise favori lezzetler arasında.

Yazının tamamı Esquire Türkiye Aralık sayısında!

BİZE ULAŞIN