Centilmen motorcular bir arada

Her Eylül ayının son Pazar günü dünya çapında gerçekleşen The Distinguished Gentleman’s Ride bu yıl Astellas İlaç Türkiye’nin katkıları ile İstanbul Kalamış Marina’da düzenlendi. Şık giyimli yüzlerce klasik motorsever erkeğin bir araya geldiği etkinliğe birçok ünlü isim de katıldı. Esquire Türkiye olarak biz de oradaydık.

Giriş Tarihi: 14.11.2018 12:19 Güncelleme Tarihi: 15.11.2018 15:40
Yazı Kaan SANCAR
Fotoğraflar Betül YAZICIOĞLU

'Motorcu'… Bu kelimeyi duyduğunuzda aklınıza gelen ne oldu? Deri ceket, deri botlar, kalın kıyafetler, asi bir görünüm ve punk bir giyim tarzı, değil mi? Eğer öyle ise bu konuda önyargılı olduğunuzu belirtip sizi bambaşka bir etkinlik ile tanıştırmamız gerekiyor: The Distinguished Gentleman's Ride (Centilmenler Sürüşü).



Öncelikle belirtmeliyiz ki 101 ülkede her yıl aynı gün düzenlenen bu etkinlik bir sosyal sorumluluk etkinliği. İlk defa 2012 yılında motorcu erkeklerin de şık görünebileceğini ortaya koymak ve erkeklerin yaşadığı prostat kanseri, depresyon gibi hayat kalitesini düşüren sorunlara dikkat çekmek amacıyla Sidney'de Mark Hawwa tarafından organize edilen etkinliğin Türkiye ayağı bu yıl Astellas İlaç Türkiye'nin destekleriyle İstanbul Kalamış Marina'da gerçekleşti. Esquire Türkiye ekibi olarak biz de oradaydık. Neler mi gördük?



ESQUIRE TÜRKİYE EKİBİ (Soldan sağa): KAAN SANCAR-ÖZGE DİNÇ-SEDA KARAN-GÖKÇE ALTINBAŞ-TOGAN NOYAN-SAMET GÜNÜÇ-BAŞAR AKIN

Prostat kanseri farkındalığını arttırmak amacıyla düzenlenen ve şık giyimli centilmenlerin klasik veya klasik görünümlü motorları ile katıldığı etkinlikte dikkat çeken ilk detay, katılımcıların prostat kanserine dikkat çekmek adına mavi kravat veya mavi papyonlar takması oldu. 200'e yakın motor ve motor sürücüsünün katıldığı etkinliğin sloganı ise 'Tak bir mavi kravat, prostat kanserine dikkat!' olarak dikkat çekti.



'Centilmenler Sürüşü' etkinliğinin 2018 Türkiye ayağında öne çıkan ikinci detay ise etkinliğe katılan ünlü isimler oldu. Etkinliğe ünlü oyuncular Yosi Mizrahi, Ege Aydan, Uğur Yıldıran, Mustafa Yıldıran, Yalçın Hafızoğlu, Onur Ayçelik ile ATV Ana Haber Spikeri Cem Öğretir diğer centilmenler ile birlikte sürüşe ve sonrasında gerçekleşen kokteyle katıldı.



UĞUR YILDIRAN-SERAP HATİPOĞLU-MUSTAFA YILDIRAN-ONUR AYÇELİK-YALÇIN HAFIZOĞLU

Kalamış Marina'da bir araya gelerek kahvaltı eden centilmenler daha sonra Bağdat Caddesi üzerinden Caddebostan'a doğru motosikletlerini sürdüler. Kadıköy halkının da büyük ilgi gösterdiği sürüş, centilmenlerin Kalamış Marina'ya dönüşü ve ardından yapılan kokteyl ile sona erdi. Katılımcıların sürüş sırasında motorlarına iliştirdikleri levhalarda yer alan prostat kanserine dikkat çeken ifadeler ise halkın bu kanser türüne ilişkin farkındalığının artması konusunda fayda sağladı.



"YAŞ İLERLEDİKÇE SIKLIĞI ARTIYOR."

Etkinlikte Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlem Er prostat kanseri hakkında bilgilendirmede bulundu. Sürüş öncesi yaptığı açıklamada prostat kanserinin Türkiye'de erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirten Prof. Dr. Er, "Bu kanser türünün yaş ilerledikçe sıklığı artar. Ailelerinde kanser, özellikle de prostat kanseri görülen kişilerde risk iki buçuk-üç kata kadar artar ve bu da kanser vakalarının daha erken yaşlarda görülmesine neden olur." şeklinde konuştu. Genetik nedenlerin yanı sıra çevresel etkenlerin de prostat kanserini tetiklediğini belirten Prof. Dr. Er bu noktada, "Sigara ve alkol kullanımı, hayvansal besinlerden ağır beslenme ve obezite vakaları riski oldukça artırıyor." ifadesini kullandı. Prostat kanserinden korunmak adına kişilerin yapabileceklerini 'egzersiz, dengeli ve zengin beslenme ile sigara ya da alkolden uzak yaşam' olarak sıralayan Prof. Dr. Er, erkeklerin 55 yaşın üzerine geldiklerinde yakınmaları olmasa bile bir prostat muayenesi olmaları gerektiğini vurguladı.



"TEDAVİLER YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR."

Prostat kanserini diğer kanser türleri arasında tedavinin başarıya ulaşma oranı en yüksek türlerden biri olarak tanımlayan Prof. Dr. Er, "Erken teşhis oldukça önemli. Erken tanı yapılırsa tedavi %100'e yakın başarılı oluyor. İleri evrelerde de yine tedaviler oldukça başarılı fakat bu tedaviler daha uzun sürüyor. Bu kanser türündeki tedavi seçenekleri, eğer tümör sadece prostat ile sınırlıysa, daha çok cerrahi ya da radyoterapi oluyor. Fakat eğer daha ileri evrelerdeyse, tümör prostat dışına taştıysa, bu durumda hormonu bastırmak için ilaç tedavileri yapılıyor. Bu ilaç tedavileri hastaların yaşam kalitesi ve yaşam sürelerini artırıyor." şeklinde konuştu. Prostat kanserinin belirtilerini idrarda zorlanma, idrarda ve semende kan, kasık ağrıları ya da ilerleyen dönemlerde bel ve kalçalarda oluşan keskin ağrılar olarak sıralayan Prof. Dr. Er prostat kanseri söz konusu olduğunda hem kadınlara hem de erkeklere görev düştüğünü de belirtti ve sonrasında şu önerileri verdi: "Birbirimizi sağlık konusunda desteklemeliyiz. Doktora gitme konusunda yönlendirici olmalıyız. Prostat kanseri çok fazla konuşulan bir kanser türü değil. Bu hastalık hakkında daha çok konuşulması, üzerine daha çok yazıp çizilmesi gereken bir kanser türü. The Distinguished Gentleman's Ride gibi etkinlikler bu noktada farkındalık sağlamak adına oldukça faydalı."


"ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ."

Etkinliğe destek veren Astellas İlaç Türkiye Pazarlama Direktörü Ayçın Oğuz ise verdiği demeçte, "Alanında lider ilaçlara odaklanarak hastalara fayda sağlayacak ilaçları hasta ve hekimlerin hizmetine sunuyoruz. Prostat kanseri de şu anki odak noktalarımızdan biri. Hastaların hayat kalitelerini artıracak, hayatlarını kurtaracak ilaçlar sunuyoruz. Bu kanser türüne dikkat çekmek için bir takım faaliyetlere girmek de gündemimizdeki maddeler arasındaydı. Bu doğrultuda, yollarımız The Distinguished Gentleman's Ride ile keşişti ve etkinliği destekleme kararı aldık." şeklinde konuştu. Etkinlik sırasında oldukça pozitif bir ortamın ortaya çıktığını belirten Oğuz, gelecek yıllara dair öngörülerini ise şu şekilde açıkladı: "Prostat kanseri sadece erkeklerin değil, eşlerinin, ailelerinin ve hayatlarındaki herkesin farkında olması gereken bir hastalık. Bu noktada, farkındalığı artırmak adına Gentleman's Ride'ın oldukça iyi bir etkinlik olduğunu düşündüğümüz için gelecek yıllarda da elimizden geleni yapamaya devam edeceğiz."



"DAHA FAZLA DİKKAT ÇEKMEK GEREKİYOR."

Etkinliğe katılan tanınmış simalar da motorsiklet kullanıcısı olmak ve prostat kanseri farkındalığı hakkında yorumlarda bulundular. Bu isimler arasında yer alan usta sanatçı Yosi Mizrahi verdiği demeçte yaklaşık 20 yıldır motosiklet kullandığını belirtti ve prostat kanserine farkındalığın artırılması hakkındaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi: "Gentleman's Ride gibi sosyal sorumluluk etkinlikleri vasıtasıyla daha fazla insanın dikkatini prostat kanserine çekmek gerekiyor. Türk toplumu olarak biz kendi sağlığımızı düşünme konusunda biraz tembeliz, bunu kendimize itiraf etmeliyiz. Doktora gitmekten kaçınıyoruz. Oysa bu bir zorunluluk. Özellikle belirli yaştan sonra rutin olarak her yıl check-up yaptırmamız gerektiğini düşünüyorum."



YOSİ MİZRAHi​

Motosiklet kullanmayı çocukluğundan bu yana süregelen bir tutku olarak tanımlayan usta sanatçı Ege Aydan, Centilmenler Sürüşü'nün bir gösteriş aracı değil; her şeyin profesyonelce yapıldığı bir sosyal sorumluluk projesi olarak algılanması gerektiğinin altını çizerek prostat kanseri farkındalığı konusundaki görüşlerini şu şekilde ifade etti: "Bana göre, beslendiğimiz GDO'lu ürünler nedeniyle herkes mutlaka bir gün kanser olacak. Bu nedenle, erken teşhis çok önemli. Düzenli check-uplar yapılmalı ve farkındalık için de Gentleman's Ride türündeki etkinliklerin sayısı artırılmalı."



EGE-SEVİLAY AYDAN​

"MUTLAKA HER YIL CHECK-UP YAPTIRIN."

Uzun zamandır The Distinguished Gentleman's Ride'ı takip ettiğini belirten ATV Ana Haber Spikeri Cem Öğretir de etkinliğin kendisine 1950'li yılları, insanların şık giyinip İstiklal Caddesi'ne çıktığı zamanları hatırlattığını vurguladı ve bu durumun oldukça hoşuna gittiğini ifade etti. Ünlü spiker prostat kanseri farkındalığı konusundaki görüşlerini ise şu şekilde aktardı: "Bence farkındalık etkinlikleri, 'Bu kötüdür.' ya da 'Bu, başınıza gelecektir.' ifadelerinin vurgulanması yerine hayatın içine entegre edilen aktivitelerle ortaya konmalı. Tıpkı bu etkinlik gibi. Burada güldük, eğlendik. Ama bir yandan da prostat kanseri farkındalığı için burada olduğumuzun farkındaydık. Şimdi her birimiz bu gerçeği dört kişiye aktarsak neredeyse 1000 kişinin bu gerçekten haberdar olmasını sağlarız. Bu da farkındalığın artmasını sağlar. Hastalığa gelirsem, ben de erken teşhisin oldukça önemli olduğunu belirtmeliyim. Bunun yanında, her yıl ya da en azından iki yılda bir mutlaka bir check-up yaptırmak da riski kontrol altına almak adına oldukça önemli."



CEM ÖĞRETİR​

Etkinliğe katılan ünlü oyunculardan Mustafa Yıldıran, Uğur Yıldıran, Onur Ayçelik ve Yalçın Hafızoğlu ise ortak ifadelerinde benzer şekilde erken teşhisin önemini ve farkındalığı artıracak etkinliklerin artırılmasını gerektiğini söylediler. Oyunculardan sigarayı bırakmak ve sağlıklı yaşamın önemine değinen Hafızoğlu ise son yıllarda sağlıklı beslenmek oldukça zor bir uğraş olsa da hastalıkla savaşta iyi düşüncenin çok önemli olduğunu düşündüğünü de dile getirdi.

"HALKA DOKUNACAK IŞLER YAPILMALI."

Etkinliğe katılan oyunculardan Mustafa Yıldıran yaklaşık bir yıldır motosiklet kullandığını ifade ederek motorun özellikle trafikte büyük fayda sağladığını belirtti. Araçları 'trafiğin baş nedenlerinden biri olarak' tanımlayan oyuncu, prostat kanseri farkındalığı ve The Distinguished Gentleman's Ride hakkında ise şu yorumlarda bulundu: "Etkinlik hakkında bilgiye sahiptim ama ilk defa katılma fırsatım oldu. Bu etkinlik her şeyden önce bireylerin prostat kanseri konusunda bilgilenmesine neden olacak ve kişiler kontrollerini daha sık yaptıracak. Bence, bu tür etkinlikler artırılmalı ve toplumun içerisinde, halka dokunacak işler yapılmalı."



Etkinlikte oluşan ekip ruhunu oldukça beğendiğini dile getiren ünlü oyuncu Uğur Yıldıran ise prostat kanseri farkındalığı için The Distinguished Gentleman's Ride gibi etkinliklerin oldukça önemli olduğunu dile getirerek, "Şimdi burada bizi Bağdat Caddesi'ndeki insanlar gördü. Bu etkinlik basında anlatılır, sosyal medyaya yansıtılır ve insanların sevdiği işlere dâhil edilirse farkındalık da artar. " şeklinde konuştu.



Son olarak, motor tutkusunun kendine bisiklet sayesinde aşılandığını belirten Yalçın Hafızoğlu ise birçok motorsever ile birlikte olduğu için oldukça memnun olduğunu vurguladı ve prostat kanseri ve prostat kanseri farkındalığı ile ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: "Bence, prostat kanseri riskini azaltmak için öncelikle sigara tüketiyorsak sigarayı azaltmak ya da bırakmak lazım. Sağlıklı yaşama önem vermek lazım bir de. GDO'lu ürünlerden kaçınmak lazım. Bu ne kadar mümkün orası tartışılır, tabii. Bu tarz etkinlikler de farkındalığı artırmak adına oldukça önemli. Ama her şeyden önce olumlu düşünmek gerek, bence. İyi düşünürsek başımıza iyi şeyler gelir. Sizce de öyle değil mi?" Esquire Türkiye olarak belirtmeliyiz ki, bizce öyle.

BİZE ULAŞIN