Popüler müziğin ince ayar sözleri

Giriş Tarihi: 18.08.2018 11:42 Güncelleme Tarihi: 18.08.2018 11:45
Hazırlayan Emrah SAKA

Müzik dünyasında yazılmamış kurallar vardır. Örneğin şarkılar acıdan beslenir. Dünyanın her yerinde böyledir. Çünkü bütün insanlar acı çeker. O yüzden üzgünsek bütün şarkılar bizim için yazılmış gibi olur. Eğer şarkı düşük tempolu ise, sözlerde şarkıyı söyleyen mutlaka terk edilmiştir. Tam tersi durumda, şarkı yüksek tempolu ise de şarkıyı söyleyen, mutlaka ayrılıktan keyif alan, hatta ders verdiğini düşünen taraf olur.

Popüler müziğimizde son yıllarda erkeklere ayar veren sözler daha revaçta. Bir çeşit rövanş mı bilinmez ancak kadının inceliği, sevecenliği, kötüye bile iyi davranma güdüsü yeni şarkılarda pek nadir görülüyor. Ayar veren şarkılar genelde 'uptempo' olarak tabir edilen ve reggaeton ritmi üzerine serpilmiş sözlerden oluşuyor. Bu şarkıların sözlerinde kadını çileden çıkaran, tabii ki erkekler. Şarkılardan anladığımız kadarıyla ne yapsalar erkekler onların değerini anlamıyor. Sonunda da kadınlar ince ayar yapmak zorunda kalıyor. Gelin bu şarkıların bazılarının sözlerine göz atalım.

DERYA ULUĞ
'CANAVAR'
"Şimdi beni beğenmez olmuş / Bana yüz çevirip gururlu dursun / Bırak bakmasın, isterse sussun / Ensem ona dönük, ona konuşsun."

Buradan anladığımız, aşka özen gösterenin yine bir kadın olduğu. Aşktan anlamayan ve aşkı bitiren de duygusuz bir erkek. "Bırak bakmasın, isterse sussun" dizesinden, kadının bir yakın arkadaşı olduğunu ve onun bu ilişki üzerine yaptığı bir yoruma yanıt verildiğini anlıyoruz. Son cümle ise tokat niteliğinde: "Enseme konuşsun", yani "Ben Üsküdar'a geçtim bile."




OZAN DOĞULU-ECE SEÇKİN
'SAYIN SEYİRCİLER'
"Atma içine söyle / Yapma, bana gönderme / Haydi bir cesaretle / Söylesene sıkıyorsa suratıma / Görmedim hiç âlemde / Senin gibisini ömrümde / İzliyorum hayretle / Vay anasını sayın seyirciler!"

Hemcinslerimden biri, kadını öyle böyle kızdırmamış. Arkadan konuştuğu belli. "Sıkıyorsa" ibaresi oldukça tehditkâr. Eğer söylerse neler olacağını kimse bilemiyor. Erkekler neden böyle davranıyorsunuz, anlaşılır gibi değil! Hepimiz aynı kefeye konmak istemiyoruz, lütfen.




HADİSE
'SIFIR TOLERANS'
"Her şey burada bitti / Toparlan gidiyorsun / Zamana bırakmadım / Tehlike arz ediyorsun / Suçüstü tövbeler / Kalbe ağır darbeler/ İlahi sevgilim / Sen kimi kandırıyorsun?"

"Bir kadının sabrını zorlamayın," derler. Bir kadın sonuna kadar sabreder, ancak onun için bitti mi biter. Şarkı bunu anlatıyor. Sen istediğin kadar top sektir, o her hamleyi görüyor. Sonra da bavulunu toplayıp gidiyorsun. Biraz incelik lütfen hemcinsim.




HANDE ÜNSAL
'OYNA OYNA'
"Lafta ustasın / İcraat sıfır/ Yalancıktan ağla ağla / Kitabına uydur kılıfına sığdır / Biraz da yandan oyna."

Psikolojik araştırmalar, aldatan erkeğin elinde olmadan kendisini ele verdiğini ortaya çıkarmış. Yani 'olmaması gereken kadın', adamın cümlelerinde bir şekilde yer alıyormuş. Kadınların sezileri de eklenince oltaya düşmek kaçınılmaz oluyormuş. Bu şarkıda da ne yaptığı anlaşılan bir erkek var. Kadın onunla kedinin fareyle oynadığı gibi oynamaya başlamış. Ama adam hak etmiş.




NİHAN AKIN
'DUY BENİ'
"Yavrum yemedi mi? / Annen demedi mi? / Atıyorsun yükseklerden / Tutmak zor olur tabii."

Görülen o ki, yememiş. Hatta öğüt bile dinlenmemiş. Oysa annesini dinleseydi bu kadar tutarsız ve kendini bilmez olmayacak bir erkek var şarkının içinde. Ama şunu da bilmek lazım ki anneler oğullarını pek severler ve onlara ders vermezler.




NİL ÖZALP
'BÜYÜK DELİLİK'
"Adama zorla söyletirler / Adama böyle öğretirler / Aman can dayan!"

Yine yanlış yapan ve aşktan anlamayan bir adam var. Neyse ki ona öğretilmiş. En azından yeni maceralara yelken açtığında bir daha hata yapmaz (Umarım.).




SU SOLEY
'ŞAŞKIN SEVGİLİM'
"Üzülme sen / Ama bakınca tabloya / Bayağı bir karanlık / Yo yo yo / Olur mu hiç iç kulak / Şu haline bak / Sorumsuz ve aylak."

Yok, bu erkekler akıllanmayacak! Kibarca sözleriyle döven kadın ,okul radyosunu açık bıraktığı için sözlere üç kulak girmiş. Bir kulaktan giren diğer kulaktan çıktığına göre üçüncü kulağa zaten ihtiyaç yok.

BİZE ULAŞIN