Böceklere çizen adam

Sim Hyeon-dae, bir Instagram fenomeni olma yolunda ilerliyor. Hayır,çektiği fotoğraflarla ya da yemeğini yemeden önce fotoğrafını çektiği tabağıyla değil. Çizdiği minyatür resimlerle

Giriş Tarihi: 06.06.2018 15:45

Yazı Emrah SAKA

Sim Hyeon-dae, bir Instagram fenomeni olma yolunda ilerliyor. Hayır,çektiği fotoğraflarla ya da yemeğini yemeden önce fotoğrafını çektiği tabağıyla değil. Çizdiği minyatür resimlerle. Hyeon-dae'nin çizimlerini Instagram'dan veya Facebook üzerinden takip edince en az bizim kadar şaşıracaksınız. Peki bunu yapmak Hyeon-dae'nin aklına nereden geldi; merak edip iletişime geçtik. Hyeon-dae, yaklaşık iki yıl önce başka bir sanatçının, Güney Afrikalı Lorraine Loots'un eserlerini görmüş. Bu kadar küçük ve detaylı çizimler onu başta çok şaşırtmış, sonrasında deneyince kendisinin de benzer çizimler yapabileceğini görmüş. Önce kurşunkalemle çizmeyi denemiş, ancak sonuç pek iç açıcı olmamış. Her gün düzenli olarak çizmeye devam etmiş, bir yıl sonra ise suluboyayla istediği gibi çizmeyi başarmış. İlk bakışta, nasıl bu kadar küçük ve detaylı çizebiliyor diye düşünmeden edemiyor insan. Hyeon-dae, büyük bir alçakgönüllülükle içimizi rahatlatıyor: "Fotoğrafın ölçeğini küçültüp aynı şekilde boyuyorum. Aslında çok zor değil." Ancak işin püf noktası, Hyeondae'nin büyüteç kullanmaması. Bunu "Kendi gözlerim bana rehberlik ediyor," diye açıklıyor. Bu, hemen yapabileceğini sananlara küçük bir meydan okuma değil de nedir? Kullandığı kalemin ucu yaklaşık olarak 0.1-0.3mm arasında. "Ölçeği orantılı bir şekilde küçültmek çok zor, çünkü yanlış ölçü bütünlüğü bozuyor," diyor Hyeon-dae.



Kalemle çizdiğinde (Kalemin ucunu kendisi inceltiyor, uçlu kalem kullanmıyor.) zımpara kâğıdı kullanıyor. Böylece iğne ucuna yakın bir incelik elde ediyor. Bu derece ince bir uçla detayların sonsuz olduğunu fark ettiğini söylüyor. Suluboya kullandığında da yine önce çizim yapıyor, sonra boyama işlemine geçiyor. Ancak boyamak, çizmekten çok daha meşakkatli bir iş. Sim Hyeon-dae, bir resmi kurşunkalemle 2-3 saatte, suluboyayla 3-7 saatte tamamlıyor. Yani çoğumuzun sosyal medyada dolaştığı kadar sürede. "Hayvan, yemek gibi resimlerde daha az zaman harcıyorum," diye de ekliyor. Hyeon-dae, sosyal medyadan fayda sağlayabilenlerden. Instagram ve Facebook üzerinde çok sayıda takipçisi var. Yaptığı olağanüstü resimleri görenler eğitim aldığını düşünüyorlar, Hyeon-dae ise bizi bu konuda şaşırtıyor: "Aslen makine mühendisiyim. Sanat eğitimi almadım. Resim çizmek lise ağlarımdan beri hobimdi. Yaklaşık üç yıl bu işe ağırlık verdim," diyor. Çizer, Güney Kore'de yaşıyor. Dövme sanatıyla da ilgilendiği için minyatür çizimlerini sevenler, minyatür dövmeler için de kapısını çalıyor. Sadece beden üzerinde değil, özellikle kadınların ilgi gösterdiği tırnak üzeri çizimler konusunda da oldukça popüler. Bu konuda eğitim de veriyor. Onu daha yakından tanımak isterseniz Instagram'da @__modern__s (çift alt çizgi), Facebook üzerinden de facebook.com/hyeondae.sim adreslerine bakabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN