Son skandal bükücü: Mark Zuckerberg

Son dönemin popüler haberlerinin konusu: Facebook ve skandallar. Peki, tam olarak ne yaşandı?

Giriş Tarihi: 26.05.2018 14:37
Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Alexander Kogan'ın Facebook üzerinden yayımladığı kişilik testine katılan 300 bin kişi kendi verilerine erişim izni tanımıştı. Fakat Dr. Kogan, izin verenlerin ağındaki kişilerin de bilgilerini kullandı. Bununla da yetinmeyip elindeki bilgileri Donald Trump'ın ABD Başkanı seçileceği 2016 seçimlerinde kampanyaya destek olan Cambridge Analytica şirketine de sattı. Ya Zuckerberg?

Olaydan haberdar olunca testi kaldırıp verilerin silinmesini talep etti. Sonrası mı? Takip edilmediği için ne Zuckerberg ne de biz bilebiliyoruz. Olayın ortaya çıkmasının ardından Zuckerberg ABD Kongresi'nde sorgulandı ve #DeleteFacebook hareketi ile Facebook kullanıcı kaybetmeye başladı. Zuckerberg sorgulama sırasında "Bu büyük bir hataydı. Benim hatamdı ve özür dilerim." açıklamasıyla birlikte yeniden güven kazanmaya başlasa da kullanıcılarını tam olarak ikna etmiş değil. Peki Zuckerberg skandalı nasıl 'büktü'?

1- Meşhur gri tişört-kot pantolon ikilisinden vazgeçerek takım elbise giydi. Sportif tarzından ödün vererek bulunduğu yere saygısını gösterdi. Hatta New York Times, kıyafetlerini 'I'm Sorry Suit' (Üzgünüm takım elbisesi) olarak nitelendirdi.

2- Boyu 1.71 olan Zuckerberg, kendinden emin ve güçlü görünmek adına sandalyesine minder koydu.

3- Şirketin kurucusu ve CEO'su olarak konuyu zamanında önemsemediği için 'lider karizmasını' kaybetti. Fakat sorumluluğu kabul ederek gönüllü ifade vermek istemesi pozitif algı oluşturdu.

4-Muhtemelen günlerce profesyoneller ile ne konuşacağına, nasıl davranacağına hatta ne zaman gülümseyeceğine dair de prova yaptı. Gayet başarılı bir performans gösterirken şirketini ve ismini aklamak için tüm kozlarını oynadı.

5- Tüm bunların ardından da düşüşe geçen hisseler dilenen özür ile birlikte yeniden yükselişe geçti. Zararın neresinden dönülse kârdır, tabii.

BİZE ULAŞIN