Borsa kapıyı çalınca

Borsa İstanbul BİST100 endeksi 2017’de yatırımcısına %47,5 getiri sağladı. hisse bazında bakıldığında getiri oranları daha da yükseliyor. Bilançolar yükselişi teyit ederken gelişen ülkelere para akışı devam ediyor. 2018, borsa yatırımcısı için iyi başladı.

Giriş Tarihi: 21.02.2018 15:17 Güncelleme Tarihi: 03.04.2018 13:45

Yazı: Adil UÇAR

2017 başladığında, piyasalar son derece karamsardı. Özellikle dolar kurundaki hızlı yükseliş herkesin moralini bozmuş, portföylerde döviz ağırlığı artmıştı. Kredi Garanti Fonu'nun devreye girmesi ve eşzamanlı olarak gelişen ülke piyasalarına para akışının hızla artması işleri değiştirdi. Borsa İstanbul'un üzerindeki kara bulutlar kalktı ve son derece iyi bir yıl geride kaldı. 2018'e başlarken geçen yıla oranla nispeten daha istikrarlı bir dolar kuru ve her türlü karmaşaya rağmen hızlı yükselemeyen faizler borsa yatırımcısını sevindirdi. Bu yıl, 2017 başlangıcındaki karamsarlık yok ancak fon yöneticilerinin risk alıcılarını son güçte çalıştırıyor.

Bu sayfaları takip edenler şu fikrime aşinadır: Hisse senedi, yatırımcısına sınıf atlatmayı başarabilen tek yatırım aracıdır. Ancak hisse yatırımı aynı zamanda emek ve sabır ister. Borsa ile sınıf atlamak, varlık seviyesini artırmak iki-üç günlük al-satlarla değil, planlanmış uzun vadeli yatırımlarla mümkün. Kuşkusuz herkes parayı kolay yoldan, zahmet çekmeden ve hızlıca kazanmak istiyor. İnsan doğasının bu zafiyetini şu aralar kripto paralar kullanıyor. Geniş bir parantez açalım: Bitcoin ve altcoinler 'dehşet' yükseliş rakamlarıyla özellikle yeni nesil yatırımcıları etkisine almış durumda. Evet, kazanç fırsatı var ve kazançlar ortada ancak bu yüksek kazanç oranlarının sürdürülebilir olup olmadığı tartışılır. Geçen ayın sonlarına doğru Bitcoin fiyatında yaşanan aşırı gerilemeye bakın. Bu ay tekrar çok hızlı yükseliş olabilir, fiyatlar çakılabilir de... Kimse bilmiyor. Ocak sayısında bu sayfada "Hafta sonu gezmeye çıktığımda Bitcoin ile döner alabilirsem o zaman yatırım aracı olarak görebilirim." dedim. Eh, Murphy Kanunları hemen devreye girdi ve dergi henüz matbaadayken bir Türk döner firması Bitcoin ile satış yapacağını açıkladı.

Okuyucularımız da sağ olsunlar bu olayı ay boyunca hatırlattı... Fikrim hâlâ değişmiş değil. Kripto paralar ile ilgili 'yeni nesil para' gibi konuları es geçip sadece yatırım aracı gözüyle baktığımda karşıma şu tablo çıkıyor: Temel göstergeleri olmayan, fiyat hareketlerinin gerçek sebebinin bilinmediği ve özellikle yasal otoritelerin sert 'düzenlemeler' yapacağı bir 'moda' görüyorum. Bu furyadan kimileri çok kazanacak kimileri de çok kaybedecek elbette. Blockchain teknolojisi birçok şeyi değiştirecek orası kesin ama kripto paraları yatırım aracı olarak adlandırmak için bence düzenlemeleri görmek gerekiyor. Şu anda en fazla 'fiyat hareketleri tahmin edilemeyen riskli bir emtia' olarak adlandırabilirim.

Tekrar 2018 yatırım stratejisine dönecek olursak. Bu yılın ilk yarısı için fon yöneticileri borsa endekslerinde büyük bozulmalar beklemiyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sürpriz faiz artırımı yapması ve jeopolitik olaylar gibi beklenmedik 'kara kuğu'lar karşımıza çıkmazsa, borsada işler yolunda gidecek gibi görünüyor. Riskler daha çok yılın ikinci yarısına yığılmış durumda. Özellikle yaz ayları ve sonbahar piyasalara oldukça hareket getirecek. Bu nedenle yılın ilk yarısında portföylerdeki hisse senedi oranı artırılabilir. Geçen yıl hem endeks hem de hisse bazında güzel getiriler yakalandı. Ve tren henüz kaçmış değil. Ancak her zaman söylediğim gibi hisse yatırımları kalp krizi riskini taşıyor. Kendi risk algınızı iyi belirlemeniz ve 'çok kazanmak istiyorum' güdüsünden arınarak gerçekçi bir yaklaşımla yatırım yapılacak şirketleri incelemeniz gerekiyor. Ya da getirisi çok iyi olan ve her an ulaşabileceğiniz Hisse Senedi Fonları'na yatırım yaparak bilmediğiniz işlere karışmadan ve asıl işi hisse seçimi yaparak riskleri üstlenmek olan fon yöneticileri sayesinde borsadaki getirilerden yararlanabilirsiniz. Bir teklifim de yatırım fonlarından oluşacak portföy hazırlamanız olacak. Yatırımcılar artık her çeşit yatırım fonuna 'yatırım hesaplarından' ulaşabiliyor. Fonlardan oluşacak bir portföy sizi birçok dertten kurtarabilir. Tek dikkat etmeniz gereken fonların aldığı komisyon ücretlerinin aşırı olmaması. Kaldı ki başarılı getirilere sahip bir fona da yüksek komisyon vermek, yani fon yöneticisinin hakkını teslim etmek kimseyi üzmemeli. Bütün bu ayrımları fark edebilmek için fon getirilerini biraz araştırmanız yeterli. Sadece borsa değil, tahvil ya da döviz bazlı fonlarda oluşturacağınız portföyün zenginleşmesine yardımcı olacak. İşi bu kadar dallandırıp budaklandırmak istemeyenler için değişken ve karma fonlar da çoklu varlık sınıflarıyla size yardımcı olabilir. Stratejiyi yatırım fonlarıyla oluşturmak sizi piyasayı takip etmek, hızlı karar almak gibi birçok dertten de kurtaracak.

BİZE ULAŞIN