Uçsuz bucaksız yalnızlık

Kanadalı grafık sanatçısı, karıkatürıst ve yazar jeff lemıre’ın doğup büyüdüğü essex county’de hayatları bırbırıyle kesışen ınsanların hıkÂyelerını anlattığı üçlemesı, hüznün tadını damağınızda bırakıyor.

Giriş Tarihi: 12.12.2017 12:31

Yazı: Ege GÖRGÜN​

Ödüllü grafik sanatçısı Jeff Lemire'in, Marmara Çizgi tarafından ülkemizde yayımlanan Essex County serisi, Kanada'nın taşrasında yaşayan kasabalıların hayatına odaklanıyor. Üçlemenin ilk kitabı Çiftlikten Öyküler, yakın zamanda annesini kaybeden ve ardından çiftlikte dayısıyla yaşamaya başlayan 10 yaşındaki Lester'ın hikâyesini anlatıyor.

Dayısıyla arası iyi olmayan Lester, kasabanın benzin istasyonda çalışan irikıyım Jimmy Lebeuf'la arkadaşlık kuruyor. Lebeuf, travma geçirmiş eski bir hokey oyuncusu. Lester giderek onunla daha fazla vakit geçirmeye başlıyor. İkisi birlikte taşra yalnızlığından kaçarak süper kahramanların, uzaylı istilacıların ve gölde oynanan eski usul buz hokeyinin hüküm sürdüğü bir hayal dünyasına sığınıyor.

İkinci kitap yaşlı ve sağır olan eski buz hokeyi oyuncusunun geçmişini ve bugününü gözler önüne sererken gizemli hikâyeyi farklı yönlerden ele alıyor. Kasaba hemşiresinin ön planda olduğu üçüncü kitap ise düğümün tamamen çözüldüğü ve üçlemenin tüm kahramanlarını birbirine bağlandığı bölüm olma özelliğini taşıyor. Kanada'daki kasabada yaşayan, her biri kendine özgü bir yalnızlığın pençesindeki bu karakterler, hataları, günahları ve sevaplarıyla ilk sayfalardan itibaren okuru sarıp sarmalıyor. Tabii bunda Jeff Lemire'in içten, samimi anlatımının yanı sıra muazzam bir beceriyle resmettiği, çoğunlukla söze bile gerek bırakmayan karelerinin de etkisi büyük. Karakterler inanılmaz bir gerçekçilikle ete kemiğe bürünüyor, ancak okurun yalnızlıklarına uzaktan eşlik etmesine ses çıkarmıyorlar.

Lemire'in siyah beyaz çizimlerden oluşan, her biri birer film karesi tadındaki grafik roman çalışması, sıradan kasaba insanlarının bile ne kadar sıra dışı yaşamlar sürebileceğini gösterirken hayatın her şeye rağmen yaşamaya değer olduğunu da sessizce fısıldıyor yalnızlara, kendini yalnız hissedenlere, tüm terk edenlere ve terk edilmişlere…


ASGARD'DA KIYAMETE RAGNAROK DERLER

Geçtiğimiz aylarda vizyona giren Thor'un sinema filminin üzerine, Asgard, Odin, Loki, Hela ve tabii ki Thor'un hikâyesine merak saranlarınız varsa Büyülü Dükkân'ın yayımladığı Marvel Klasik Thor serisi çizgi romanlarını edinmelerini önerelim. Ragnarok Kehaneti, Ebediler Destanı, Tanrılar Arasında Savaş derken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.


BİZE ULAŞIN