Eqho kanatlarını açtı geliyor

Eqho; İlke Hatipoğlu (synthesizer), Berke Hatipoğlu (gitar), Nedim Ruacan (davul ve elektronikler) ve Başar Ünder (vokal ve elektronikler)’den oluşuyor. ‘Karanlık, güçlü, aynı zamanda çekici ve dinamik’ olarak tanımlıyorlar kendilerini.

Giriş Tarihi: 24.11.2017 14:17

Aynı sıfatları Depeche Mode'un 'Waiting For the Night' şarkısı için kullanıyorum ben de yıllardır. Grubun ilk EP'si (kısaçalar) 'Square One' tüm müzik platformlarında. Onları daha yakından anlamak için biraz sohbet ettik.

Esquire: Neden böyle bir oluşum içine girdiniz?

Eqho: Grupta herkesin uzun bir müzik kariyeri ve farklı alanlarda tecrübesi var. Eqho'nun müziği bunların hepsinden farklı olmakla birlikte aslında bu farklı yaklaşımların birleşiminden oluşuyor. O yüzden bir türe tamamen ait olamayan, birçok tarzdan izler taşıyan bir müzik ortaya çıktı. Bir araya gelirken ne çıkacağını tasarlamadık, zaman içinde oluşan malzemenin kendine özgülüğü bizim en büyük motivasyonumuz oldu. Her birimizin müzikal anlamda gerçek potansiyelimizi yansıtabildiğimiz bir iş Eqho.

ESQ: Eqho'nun hayranlarına vadettiği müziği tanımlar mısınız?

Eqho: Şarkı sözlerimiz bazen İngilizce bazen Türkçe oluyor. Şarkılar duruma göre elektronik, alternatif, rock türleri arasında gidip geliyor. Bu kalıplar üzerinden hiçbir vaatte bulunmuyor Eqho. Üzerinde bol emek harcanmış, güzel, modern bir müzik sunuyoruz.

ESQ: Şu anda stüdyodasınız. Bizi neler bekliyor?

Eqho: Şu anda bir single üzerinde çalışıyoruz, bunu kışa doğru yayımlayacağız. Bu single, daha sonra yayımlayacağımız ikinci EP'nin de bir parçası olacak.

ESQ: Eqho'nun uluslararası alandaki gelecek planları nelerdir?

Eqho: Yurt dışında daha çok ilgi görüyoruz. Yabancı rezervasyon ajanslarıyla bağlantı halindeyiz. Bu bir pazarlama stratejisi olmaktan çok yaptığımız işin evrenselliğinden kaynaklanıyor. Ancak biz dinleyiciyi yerli ve yabancı diye ayırmıyoruz; müziğimizi Türkiye'de dinlemekten keyif alacak çok insan olduğunu düşünüyoruz.

ESQ: Teknolojisinin gelişmesi müzik yapmayı kolaylaştırdı. Çok genç insanlar fazla bir birikim sahibi olmadan evlerinde müzik yapmaya başladı. Müzik eğitimi konusunda siz ne düşünüyorsunuz?

Eqho: Birikim sahibi olmaksızın müzik yapmakta hiçbir sakınca yok. Zaten müzik yapmadan da birikim sahibi olunamıyor. Hiçbir mesleğin eğitimi okulla başlayıp okulla bitmiyor. Bu, müzik için de geçerli. Biz de her gün yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Teknolojinin yeni jenerasyonun daha kolay veya ucuz müzik yapmasını sağlaması oldukça pozitif bir gelişme. Evde kayıt, prodüksiyon yapabilmek gençlerin bu işleri daha erken öğrenebilmesine imkân veriyor. Müzik üretiminin ekonomik sıkıntılardan daha az etkilenmesine yarıyor ve bağımsız işlerin yayımlanabilmesini sağlıyor.

ESQ: Eqho'nun yakın zaman planları arasında turne var mı?

Eqho: Repertuvarımızı biraz daha genişlettiğimiz zaman canlı performanslara başlayacağız. 2018 başı olur diye tahmin ediyoruz. 'Square One'da dört şarkı bulunuyor. Biri Türkçe, diğerleri İngilizce. İlk video 'Sunshine, So Bright' için çekildi.

BİZE ULAŞIN