Michael Keaton - Nisan 2016

Esquire Nisan sayısı ile yine dopdolu..

Giriş Tarihi: 30.03.2016 12:29 Güncelleme Tarihi: 30.03.2016 14:09

MICHAEL KEATON

O MEŞHUR ÖZGÜVENİ

SAYESİNDE BEYAZ PERDEDE

HARİKALAR YARATIYOR

(MESELE SADECE 'SPOTLIGHT' DEĞİL)

Los Angeles'a, doğduğu gün 5 Eylül 1951'den beri taşıdığı Michael John Douglas ismiyle gelmişti ama seçtiği kariyerde bu isimle devam etmesi mümkün olmayacaktı. 1970'lerin popüler TV dizisi 'San Francisco Sokakları'nda Müfettiş Steve Keller rolünü üstlenen ve babası kendisinden de ünlü bir aktör olan Michael Douglas ve ünlü müzisyen, talkshowcu Mike Douglas zaten tek kişilik olan o kontenjanı fazlasıyla doldurmuşlardı çünkü. Keaton soyadını seçmesinin nedeni ise Buster Keaton'a duyduğu hayranlık, büyük komedyenle arasında bir bağ inşa etmek istemesiydi. Yıllar sonra dramatik rolleri tercih ettiğini söyleyecek olsa da bir söyleşide, komedyenlik onun hamurundaydı.

Şansı televizyon dünyasında yaver giden Michael Keaton pek çok dizide yer almayı başardı. Komedyenlik yeteneğini sergilediği bu işler ona sonunda kendisi için biçilmiş kaftan bir sinema rolü getirdi. Ron Howard'ın yönettiği 'Nightshift (1982)' filminde başrole eş değer ve kendini gösterebileceği bir konumda olacaktı. Sıradan, hatta sıkıcı bir hayat sürmek için elinden geleni yapan bir adamın hayatına ansızın giren ve başına uçuk projeleriyle akla hayale gelmeyecek dertler açan bir Feridun Bitir modeli. Fırlama, edepsiz, hınzır, dalavereci ama sevimli… Anlayacağınız tam da Keaton'lık bir tip.

"Bu karakteri tanıdığım bazı insanların birleşimine, kendimden de bir şeyler katarak oluşturmuştum."

Keaton'un şeytan tüyünü herkes görmüştü sonunda. Bill 'Blaze' Blazejowski'ye hayran kalan yalnızca eleştirmenler olmamıştı üstelik, yapımcılar da yetenek kokusunu almıştı. Yeni film teklifi gecikmedi. 1983 tarihli 'Mr. Mom' filminde işinden olunca evin annesi rolünü üstlenmek zorunda kalan babayı canlandıracaktı. Önemli bir film ya da rol gibi görünmüyordu ama bu aile filminin beklenenin üstünde seyirciye ulaşması Keaton'ın tanıdık bir yüz haline getirdi.

1984'te Johnny Dangerously'da yine başroldeydi ama 1930'lu yıllarda iyi kalpli bir gangsteri canlandırdığı bu film onun kariyerine fazla bir şey katmadı. Ona sinemada ilk ciddi rolünü veren Ron Howard'ın 'Gung Ho'su daha iyi bir fırsattı. 1986 yapımı bu filmde Amerikan ve Japon geleneklerinin tezatlığı üstünden bir komedi üretilirken, seyirciyi şevke getirecek bir hikâye de anlatılıyordu. Keaton drama ağırlıklı ciddi rollerin altından kalkabileceğinin mesajını veriyordu bu filmle. Yalnızca komik rollerin adamı değildi belli ki o…

Kapak yazısının tamamı Esquire Nisan 2016 sayısında…

MODA

BAHARIN 'MİNİMAL' ESİNTİSİ

SADECE FİKREN DEĞİL YAŞAMIMIZIN HER ALANINDA HİSSETTİĞİMİZ BAHAR SONUNDA GELDİ. BERABERİNDE BİRBİRİNDEN İDDİALI PASTEL TONLARI, DOKULARI VE DESENLERİ DE GETİRDİ ELBETTE. PANİK YOK; ŞİMDİ BİRAZ RAHATLAYIN VE KENDİNİZİ YENİ SEZONUN MİNİMAL TASARIMLARINA EMANET EDİN. UNUTMAYIN; YAPMANIZ GEREKEN TEK ŞEY; RENK OYUNLARINA HÂKİM OLMAK.

MODA EDİTÖRÜ DUYGU ALTIPARMAK

FOTOĞRAF SAFFET VATANSEVER

HAYATTAN NE ÖĞRENDİM?

GÜVEN KIRAÇ, 56, OYUNCU

Babalık beni daha farkındalıklı bir insan haline getirdi. Öncesinde günler birbirine benzerken çocuğunuz olduğu andan itibaren gündüz ne demek, gece ne; tatlı, ekşi ne; ayırıyorsunuz.

Empati, bir insanı insan yapan en önemli özellik. Empati yeteneği çok gelişse hiç kimse hiç kimsenin canını acıtamaz.

Oyunculuk inanca dayanıyor. Bir şeye kendinizi bile şaşırtacak kadar inanırsanız herkes de size inanır. Çünkü siz eğer kral olduğunuza inanmazsanız kimse size kral diye bakmaz. Biraz delilik hali.

Picasso'nun bir sözü vardır: "Bütün çocuklar sanatçı doğar, bazıları hayatlarının sonuna kadar sanatçı kalmayı becerir." Ben de buna inanıyorum.

RÖPORTAJ ÖZGE DİNÇ

FOTOĞRAF ARDA GÜLDOĞAN

MAKYAJ ONUR MARANGOZ

ÖZEL RÖPORTAJ

METE HOROZOĞLU:

KENDİSİYLE MESELESİNİ

ÇOKTAN HALLEDEN ADAM

METE HOROZOĞLU, SON YILLARIN EN BAŞARILI VE İSTİKRARLI OYUNCULARINDAN BİRİ. ANCAK BİZE KALIRSA ONUN GERÇEK BAŞARISI, BOL REYTİNGLİ DİZİLERDEKİ BAŞROLLERDEN ZİYADE KENDİSİYLE OLAN MESELESİNİ ÇOKTAN HALLETMESİNDE YATIYOR. KARŞIMIZDA 40'LI YAŞLARA ADIM ATMIŞ, HUZURLU, SAKİN VE MUTLU BİR ADAM VAR.

RÖPORTAJ TÜRKAN DOĞAN

FOTOĞRAF CAN TORUN

MODA EDİTÖRÜ SİMGE YÜCEPUR

PROFİL

LEONARDO DI CAPRIO

AKTÖRÜN 'DİRİLİŞ'İ

1991 YILINDA BAŞLAYAN SİNEMA KARİYERİ BOYUNCA BİRÇOK KEZ OSCAR'IN KAPISINDAN GERİ DÖNMEK ZORUNDA KALAN LEONARDO DI CAPRIO, GEÇTİĞİMİZ ŞUBAT AYINDA DEYİM YERİNDEYSE ŞEYTANIN BACAĞINI KIRIP ÖDÜLÜ KAPTI. BİZE DE HAYAT HİKÂYESİNİ BAŞA SARMAK DÜŞTÜ…

TOLGA AKYILDIZ

BİZE ULAŞIN