Yılbaşı Akşamının Geleneksel Lezzeti: Hindi Dolması Tarifi

Bir yılbaşı geleneği olan en güzel ve pratik hindi dolması tarifini paylaştık...

Giriş Tarihi: 31.12.2018 15:18
Yeni yıla saatler kala hazırlıklar da tüm hızıyla sürüyor. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindi yemeğinin nasıl pişirildiği merak ediliyor. Aslında püf noktaları bilindiğinde hindi pişirmek hiç de zor değil. İşte sizler için derlediğimiz en güzel hindi dolması tarifi…

Malzemeler:

1 büyük hindi
1 su bardağı süt
Yarım limon
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 diş ezilmiş sarımsak
Tuz
Karabiber

Pilav için:

2 soğan
2.5 su bardağı baldo pirinç
300 gr hindi veya tavuk ciğeri
25 gr dolmalık fıstık
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
¼ demet ince kıyılmış dereotu
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Yeteri kadar su
Yarım limon
Yenibahar
Karabiber

Yapılışı:

Derin bir kapta süt, zeytinyağı, salça, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiber eklenip iyice karıştırılır. Hindi limon ile ovulduktan sonra hazırlanan sos hindinin tamamına sürülür ve streçle sarılır. Buzdolabında 3-4 saat marine edilmelidir. Baldo pirinç yıkandıktan sonra üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve 20 dakika bekletin. Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağ ile ayçiçek yağı eklenir ve ısıtılır. Yemeklik doğranan soğan da ilave edilerek kavrulur. Tavla zarı büyüklüğünde doğranan ciğer ve dolmalık fıstık da ilave edilir. Suyu süzülen pirinç de eklenip 2 dakika kavurulur. 2 su bardağı su ilave edilir, karıştırılır. Tuz, karabiber ve yenibahar da ilave edilir. Pilav suyunu çekinceye kadar pişirilmelidir. (Pilavın az pişmesi önemli). Pilavı ocaktan alıp üzerine maydanoz ve dereotu serpilir. Hindinin içine pilavı doldurduktan sonra geniş ve derin bir fırın tepsisine hindi eti yerleştirilir. (Ayaklarını yanmaz bir ip ile bağlamak gerekiyor) Kalan 1 yemek kaşığı tereyağ üzerine sürülür. Yarısına gelecek kadar su eklenir. Üzerini önce yağlı kağıt sonra alüminyum folyo ile kapattıktan sonra, önceden ısıtılmış 200 derece fırında en az 3 saat pişirilir. Pişerken ara ara kontrol edip yemeğin suyunun hindinin üzerinde gezdirmesi gerekir. Fırından çıkarmaya yakın üzerindeki yağlı kağıdı ve alüminyum folyoyu alıp kızarıncaya kadar pişirilir.

Hindi dolma yemeğiniz artık servise hazırdır. Afiyet olsun.

BİZE ULAŞIN