Tazelenen yüzüyle Neu X Colonie

Bir dönem Karaköy’ün en havalı mekanı olarak tanımlanan ve hizmet veren Colonie, bundan böyle ‘Neu X Colonie’ adı ile çok daha dinamik, genç ve rahat bir ortama ev sahipliği yapıyor.

Giriş Tarihi: 17.01.2018 17:08 Güncelleme Tarihi: 25.09.2018 11:21

Yazı: Seda KARAN

Fotoğraf: Arda GÜLDOĞAN

Çok değil; bundan tam üç yıl önce İstanbul yepyeni bir eğlence merkezi kazandı. Yıllarca tarihi bir semt olarak ağırlıkla ticaret merkezlerine ve iş yerlerine ev sahipliği yapan Karaköy; tarihi binaları, gizemli ve dar sokaklarıyla sürpriz bir şekilde eğlence hayatımızın gözdesi oluverdi. Hatta gizemli yanı öyle ağır basardı ki; birçoğumuz gün batımından sonra o gizemli sokaklarda tek başına yürümeye dahi çekinirdik. Tabii, bunların hepsi birkaç sene öncesinde kaldı. Artık tam tersine, neredeyse sadece tek başımıza gönül rahatlığıyla yürüdüğümüz Karaköy sokakları var. Tabii bu rahatlık da içinde barındırdığı büyüklü küçüklü kafe, bar ve restoranlardan kaynaklanıyor. Ne de olsa artık Karaköy, günün her saati kafamız estiğince gidip; sanat atölyelerini gezebileceğimiz, kafelerden birinde beş çayı içebileceğimiz, lezzetli bir akşam yemeği yiyebileceğimiz ya da gecenin geç saatlerine kadar eğlenebileceğimiz birbirinden farklı konseptlerde hizmet veren mekânlara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Colonie. Ancak yeni adı ve yenilenen yüzüyle takdim etmem gerekirse; Neu X Colonie demeliyim. Yaz döneminde birkaç aylığına tatile çıkan mekân artık yeni dekorasyonu, yeni menüsü ve hatta yeni konseptiyle misafirlerini ağırlıyor. Gülin-Yücel Özalp çiftinin sahibi olduğu Neu X Colonie, bundan böyle daha dinamik, daha genç ve daha rahat. Berlin pub kültürünü sonuna kadar hissedeceğiniz mekân, bundan böyle eskisine nazaran çok daha erken saatlerde gidilebilecek bir adres. "Herkese yetecek kadar paylaşımcı…", "Gerektiği kadar sosyal…" ve "Klasiği sahiplenecek kadar yenilikçi…" yeni konseptini ve yenilenmiş halini bu cümlelerle özetleyen Neu X Colonie, tamamen değiştirilmiş menüsü ve ortamıyla Karaköy'deki eski yerinde müdavimlerini bekliyor. İlk açıldığında Karaköy'ün kimine göre en havalı, kimine göre de en snob mekânı olarak hizmet vermeye başlayan Colonie'de, geçtiğimiz yaz sekteye uğrayan eğlence hayatı ve nüksetmeye başlayan ekonomik şartlar yüzünden bir müddet işletmeyi askıya alma kararı alınmıştı. Bugüne kadar şimdilerin en popüler modern meyhanesi Rana (yılların Topaz'ı), Kanyon'daki Escale ve Anadolu Yakası'nda hizmet veren Passage gibi mekânları işleten Özalp çifti, Karaköy'ün cazibesine dayanamamış olacak ki, mekânı yeniden eski adresinde hayata geçirmeye karar verdi. Ancak gerek temasında ve gerekse menüsünde 'ufak' dokunuşlar yaparak…

Eski Colonie'ye gitmişseniz bilirsiniz; neredeyse Karaköy'de konuşlanan diğer bütün mekânlardan farklı ve uzak bir duruşu vardı. Kimine göre 'snob' kimine göre de lüks bir yerdi. Sırf bu duruşu yüzünden kapısından içeri girmeye çekinenler olduğunu bile hatırlarım. Ancak Colonie dediğim gibi o duruşunu değiştirerek artık daha farklı bir felsefeye sahip. Berlin pub kültüründen esinlenerek oluşturulan yeni konsept artık çok daha rahat ve çok daha modern ve dinamik. Üstelik mekânın adı da değişti; Neu X Colonie. 'Celebration of food, music and drinks' konseptinden yola çıkarak oluşturulan mekân, artık isminin başına gelen 'neu' (yeni) ile Berlin'den yükselen yeni 'sosyalleşme kültürünün' bir temsilcisi olarak hizmet veriyor. Uzun yıllar gayrimenkul sektöründe çalıştıktan sonra eşinin eğlence sektöründe uzun yıllar hizmet vermesinden dolayı şimdilerin Rana'sı, eskilerin Topaz'ı olan mekânın mutfağına girerek yeme&içme sektörüyle tanışan ve bir daha kopamayan Gülin Özalp, bu aralar yenilenen Colonie'yi tekrar hayata geçirmenin heyecanını yaşıyor.

Karaköy eğlence hayatı ve ağırlıklı olarak ülke genelinde yaşanan sıkıntılar yüzünden Colonie'yi bir müddet kapatma kararı aldıklarını belirtiyor, Özalp: "Yaz dönemini atlattıktan sonra hem semt olarak Karaköy'ü hem de mekânımız Colonie'yi çok sevdiğimiz için adında ve konseptinde değişimler yaparak yeniden açma kararı aldık. Neu X Colonie adı altında mekânın konseptini tamamen değiştirdik. Adında da yer aldığı gibi artık 'yeni' olduğu için yenilenmiş bir Colonie olsun istedik. Mesela; daha önce gerek dekorasyonunda ve gerekse menüde Uzak Doğu esintilerini sonuna kadar hissederdiniz. Ancak artık yerel dokunuşlar hâkim. Artık tamamen modernize edilmiş Türk mutfağı diyebiliriz. İthal peynirler yerine artık yerel peynirleri tercih ediyoruz. Dekorasyonda da; Karaköy'ün ara sokaklarının duvarlarında görebileceğiniz graffiti'leri Neu X Colonie'nin içine taşıdık. Öncesine nazaran çok daha rahat bir ortam yaratmaya çalıştık. Berlin pub kültüründen yola çıkarak gastro pub ortamı sunuyoruz. Hem kendimiz hem de misafirlerimiz rahat edelim, istedik. Paylaşımcı, rahat ve açık bir mekân olsun istedik. Artık müşteriler şık ama salaş, sokak yemeklerini bile rahatlıkla yiyebilecekleri bir adrese gelmek istiyor. Dolayısıyla biz de tam da bu tarzda bir ortam sunmak istedik. Paylaşımı sunduğumuz için menüde de 'paylaşımcı' tatlar yer alıyor." Yemek ve içki etrafında sosyalleşme kültürünün ilk örneklerinden sayılan 'pub' geleneğini, özüne sadık kalacak şekilde yeniden yorumlayan mekân, son derece rahat ve doğal bir ortam sunuyor artık. Bunu mekânın yeni dekorasyonunda dahi hissedebiliyorsunuz. Sokak sanatının yani graffiti kültürünü dekorasyonuna taşıyan Neu X Colonie, artık kıyafet kodu endişesi ya da kiminle gidileceği telaşı olmadan rahatlıkla uğranılacak bir adres. Zaten bunu, son derece geniş tutulmuş bira menüsünden hemen anlıyorsunuz. Sonuçta pub kültürü geldiğine göre; birbirinden farklı bira çeşitlerinin olması da bir o kadar doğal. Hem Karaköy'ün sanat dolu sokaklarından hem de semte yakın mahalleler Cihangir ve Galata sakinlerine de hitap etmek üzere yenilenen mekân, bundan böyle kıyafet konusunda hiç kaygılanmadan, salaş bir ortam sunyor. Tamamen 'gastro pub' olmak üzere yola çıkan Neu X Colonie; rahatlığı, modernizmi ve genç duruşu o kadar çok benimsiyor ve uyguluyor ki, sunduğu menünün dışına çıkarak sadece Pazar günlerine özel bir hizmet de veriyor: 'Pazar Kafası'. 'Pazar kafası' konseptinde mekânın hemen kapısının önünde barbekü yapılıyor. Balık ekmek, sucuk ekmek, tavuk kanat ya da kokoreç! Yanlarında da craft biralar servis ediliyor. Mekân, Salı'dan Pazar'a hizmet veriyor, yani Pazartesi günleri kapalı. Akşamüzeri saat 17:00'de servise başlanan Neu X Colonie'nin mutfağı gece saat 23:00'e kadar açık ancak yemek yemeden saat 02:00 ya da 03:00'e kadar eğlenmek mümkün. Bu arada Perşembe'den Pazar'a erken saatlerde DJ performansı başlıyor.

Kahvaltı ve brunch gibi erken servis anlayışı burada yok. Fiyattan ziyade kaliteden yola çıkarak işletme felsefesi sunan Neu X Colonie, neredeyse her kesimden müşterinin hiç tereddüt etmeden gelebilme lüksünü sunmayı hedefliyor. İç mekân olarak terasıyla birlikte 170 kişiyi aynı anda ağırlayabilen Neu X Colonie, özel organizyonlara da yeşil ışık yakıyor. Gelelim 15 kişilik bir ekibin hizmet verdiği mutfağına ve sunduklarına… Mutfağın şefi daha önce Babylon, Kilimanjaro ve Topaz'da şeflik yapmış olan Mustafa Çoruk. Eski menüyü tamamen doğallaştıran ve azaltarak çok daha özel bir menü hazırlamış. Gelelim meraklısına menüyü anlatmaya… Paylaşımcı bir yer olmaya gayret gösterdikleri için bunu menülerine de yansıtmışlar.

Dolayısıyla 'Ortaya Tahtada', 'Ortaya Soğuklar' ve 'Ortaya Sıcaklar' gibi başlıklar var menüde. 'Ortaya Tahtada'; ev yapımı somon pastırması, tarama, isli palamut, roka, turp ve kıtır ekmekten oluşan 'Denizden Çıkanlar' (57 TL), salami, pastirami, füme et, roka ve karamelize incirden oluşan 'Kuru Et Tabağı' (52 TL gibi lezzetler yer alıyor. 'Ortaya Soğuklar'da ise 'Steak Tartar' (42 TL), 'Narlı Humus' (22 TL), 'Kırmızı Pancarlı Salata, kaymak ve vişne ile' (28 TL), 'Burrata Peyniri roka, kızarmış ekmek ve tatlı domates salatası ile' (26 TL) tercih edilebilir. Ana yemekten önce sıcak bir şeyler atıştırmak isteyenler de; 'Çıtır Kabak Tuzlu Yoğurt, Girit Kabak Kızartması' (24 TL), 'Kalamar Tava' (28 TL), 'Kıvırcık Patates' (15 TL), 'Lavaş Üstü Kokoreç' (32 TL) ya da tadına bakmanızı mutlaka tavsiye ettiğim 'Izgara Ahtapot'( 36 TL) yiyebilir. Başta da belirttiğim gibi; menü eskisine oranla artık çok daha sade. Öyle abartılı abartılı, insanın kafasını karıştıracak kadar tıklım tıklım bir yemek listesi yok önünüzde. Dolayısıyla canınız et mi balık mı yoksa tavuk mu istiyor, buna göre menüden hemen seçiminizi yapabiliyorsunuz. Ana yemeklerden de tavsiye edeceklerimin başında 'Ekşili Mantı' (32 TL), 'Dana Antrikot Kavrulmuş Fırın Patates, roka' (62 TL), 'Izgara Köfte Ev Yapımı Acuka, Patates Kavurması Fırında' (34 TL), 'Palamut Pilaki Odun Ateşinde Pişirilmiş Köz Sebze, Palamut, Kızarmış Ekmek' (54 TL) ve 'Lor Peynirli Köy Eriştesi' (32 TL) geliyor. Hamur işlerine düşkün olanlara göre de menüde bir şeyler mevcut. 'Margarita' (27 TL), 'Mini Pide Üçlüsü fıstıklı, kuşbaşı patlıcanlı, kaşar peynir domatesli' (36 TL), 'Kokoreç Pide' (32 TL) Neu X Colonie'nin iddialı lezzetlerinin başında geliyor. Tatlısız yapamayanlara da 'Tahinli Fırında Kek Paylaşımlı' (dilimi 18 TL) ve 'Bal Kabaklı Cheesecake'i (24 TL) mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum. Bu arada 200 kişiye yakın bir kişi kapasitesi olduğu için buraya çat kapı gitmeniz mümkün.

Her şekilde kendinize bir yer bulabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN