Instagram’ın cazırdayanları

İskender kebabın üstüne tereyağı döküldüğü anı aklınıza getirin. Ya da tereyağına atılan sucuğun çıkardığı sesi... Acıktınız mı! İşte videolarıyla hem acıktıran hem de bilgi paylaşan dört Instagram hesabı.

Giriş Tarihi: 14.01.2018 11:48 Güncelleme Tarihi: 14.01.2018 11:49

Instagram'da takip ettiğim bazı hesaplar yüzünden kilo aldığım doğrudur. Elbette tek sorumlu onlar değil. Yine de oburluğum ve asla dinmeyen iştahımla birleşince yağ, kilo ve kaloriye dönüşüyor.

Ne mi var bu hesaplarda? Bol bol yemek videosu... Cazırdayan etler, açılan hamurlar, yöresel yemekler, tarifler...

Üstelik samimi videolar. Sadece tarif de vermiyorlar. Farklı yöresel mutfakları öğretiyorlar. Kimi sağlıklı yemekler, kimi pratik tarifler paylaşıyor. Bir de mumbar, künefe, kebap paylaşanlar var ki gecenin kaçı olursa olsun karnınızda ziller çalmasına neden oluyorlar.

TARİFLERİ CANLI YAYINLIYORUM
Aydan Üstkanat 'yemek' denilince akla gelen bütün detaylara emek veren, ahlaklı tüketim felsefesini benimsemiş bir yemek filozofu. Instagram hesabında takipçilerine tarifler veriyor, onlar için mutfağa girip bizzat pişiriyor.

Üstkanat, Instagram hesabına günde bir bazen iki fotoğraf ekliyor, story (hikaye) kısmını hiç boş bırakmıyor. Çekimleri de bizzat kendisi gerçekleştiriyor. Ama kendi deyimiyle basit ve minimal fotoğraflar kullanmaya özen gösteriyor. Çok iyi dönüşler aldığını da belirten Üstkanat, "Yemek yemenin felsefesiyle ilgileniyorum. Yemek yeme şeklimiz ve gıdaların yapısı gibi konular... Karşılarına geçip anlatsam ilgilenmezler. Instagram'da satır arasında bu bilinci de verebiliyorum" diyor.

REYTİNG FISTIKLI TATLILAR VE TEREYAĞINDA
Bursa'daki Zennup 1844 isimli restoranın sahibi şef Ömür Akkor, seyahat ettiği yerlerde keşfettiği lezzetleri takipçileriyle paylaşıyor. Günde ortalama bin mesaj geldiğini anlatan Akkor, yaklaşık üç saati onları cevaplamakla geçiriyormuş. Zaman zaman takipçilerine hediyeler de veriyor. Bu hediye bir kitap da olabiliyor, birlikte yemek yeme de. Yakında iki günlük bir gezi hediye etmeyi planlıyor.

En çok ilgi gören yemekleri, fıstıklı tatlılar ve tereyağlılar olarak sıralıyor. Akkor'dan takipçileri yurtdışına seyahat etmek yerine daha çok farklı yörelerden paylaşım yapmasını talep ediyorlar.

AMACIM TÜRK MUTFAĞINI TANITMAK
TURES Başkanı Ramazan Bingöl, Instagram hesabını aktif kullanan bir isim. Bu iş onun için bir hobi halini almış.
"Amacım Türk mutfağını tanıtmak" diyor. Paylaşımlarının altına Arapça hashtag'ler (etiketler) koyuyor. Bu sayede Arap dünyasından da oldukça fazla takipçisi oluşmuş. Zaman zaman evde mumbar dolması gibi yöresel yemekler de pişirip tariflerini paylaşıyor.

Bingöl'e takipçi sayısını artırmak için tavsiyeler soruyorum. "Cazırdayan videolar çok ilgi görüyor. Sucuğun tavadaki sesi, İskender kebaba yağ dökerken çıkan ses gibi.." diye sıralamaya başlıyor.

Bingöl Instagram'ın restoranlarının tanıtımı için önemli bir mecra olduğunu düşünüyor. "Bir gün Urfa'dan gelen özel acı biberle reçel yaptık ve Instagram'da paylaştım. Ertesi gün kahvaltıya gelenler de yüzde 30 artış yaşandı ve hepsi de acı biber reçeli istedi" diye anlatıyor.

HAMURİŞİ İLGİ GÖRÜR
Elmalı kurabiyeler, gazozlu poğaça, kekler, börekler... Elif Korkmazel'in Instagram hesabı herkesin evde kolayca yapabileceği yemek videolarıyla dolu. Günde en az iki tane, tarif anlattığı video paylaşıyor.

Türk halkının en çok hamur işi sevdiğini belirtiyor. "Tatlı, börek, poğaça tarifleri hep daha fazla ilgi görür. Bu kaide yıllardır değişmedi" diye de ekliyor.

BİZE ULAŞIN