Boğaz'ın yeni akdenizlisi

Hazır bahar ayları gelmiş ve yaz kapıdayken şehrin en güzel manzarasına sahip mutfağıyla iddialı olan mekanlarını keşfetmekte fayda var. Bundan altı ay önce kapılarını açan Capricorn Seafood restaurant, bu adreslerden biri.

Giriş Tarihi: 10.05.2017 11:29

Yazı: Seda KARAN

Fotoğraf: Arda GÜLDOĞAN

Bundan tam altı ay önce Ortaköy'deki Zuma'nın yerine açılan Capricorn Seafood Restaurant, deyim yerindeyse tamamen "Denizden babam çıksa, yerim."cilere hitap eden bir mekân. Yani burada bir pirzola ya da tavuk şinitzel yemeniz mümkün değil; tamamen deniz mahsulleri içeren bir menüsü var. Mutfak bir Türk bir de İtalyan şefe bağlı 16 kişilik bir ekibe emanet. Menüden seçeceğiniz her Akdeniz lezzeti Şef Fehmi Samancı, her makarna ve İtalyan lezzetleri de Şef Giuseppe Palmieri'den elinden çıkıyor.

Ortaköy'ün yeni lüks restoranı olan Capricorn Seafood Restaurant, Doğuş D.ream Group'un en yeni üyesi. Hatta tamamen bir proje olarak geliştirilen ilk ve tek mekânı demem daha doğru olur. Az önce de bahsettiğim gibi menüsü, tamamen Akdeniz-İtalyan lezzetlerinden oluşuyor. Aslında ekonomi mezunu olmasına rağmen yüreğinin sesini dinleyerek aşçı olmaya karar veren Fehmi Samancı, gençlik yıllarında da evde yemek yapmaya son derece düşkün ve meraklı olduğunu söylüyor. "Hayatım boyunca, farklı bir şeyler yaratıp insanlara sunmak ve akabinde de hızlı bir şekilde geri dönüş alabilmek beni en çok cezbeden şeylerden biri olmuştur. Yemek yapmak da bunun gibi…" diyerek yaptığı işe olan düşkünlüğünü anlatan Samancı, sırf bu yüzden üniversitede okuduğu bölümü de yedi yılda zar zor bitirebilmiş. Bir de sürekli rakamlarla uğraşmaya maruz kaldığı mesleğini hiç sevememiş.

Mezun olur olmaz da ABD'de aşçılık okuma kararı almış. Eğitimini tamamladıktan sonra Washington'da Fransız, Güney Amerika ve İtalyan ağırlıklı değişik restoranlarda çalışmış. Yaklaşık beş yıl sonra aslında Türk mutfağı üzerine çalışması gerektiğine karar veren, anavatanına dönüş kararı almış. Şansı da yaver gitmiş, aynı yıl İstanbullular'a kapılarını açan Kanyon Alışveriş Merkezi bünyesinde yer alan Konyalı Restoran'da çalışma fırsatı bulmuş. Burası kendisi için tam bir Türk mutfağı üzerine bir okul olmuş. Türkiye'deki ikinci adresi ise Anadolu Yakası'ndaki Marriot Hotel'in 'a la carte' mutfağı olmuş. Ancak ezber bozmayan bir otel mutfağına dayanması 10 ay sürmüş. Ayrıldıktan sonra bu kez eğitmen olma kararı almış. Beyoğlu'ndaki İstanbul Culinary Institute'da yaklaşık beş yıl boyunca eğitmen yapmış. Amatör ve profesyoneller için çeşitli workshop'lar düzenlemiş. Bir yandan Kadir Has Üniversitesinin restoran bölümünde eğitim vermiş. Ancak bu beş yıl boyunca çok yorulduğunu fark ederek bu kez daha sakin bir şekilde eğitim vereceği yeni adresi Yeditepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü'ne geçmiş. Bir buçuk yıl da bu şekilde geçtikten sonra yolu Doğuş D.ream Group ile kesişmiş.

Son altı aydır da Ortaköy'de Boğaz'a sıfır konumuyla insanı hemen tavlayan Capricorn Seafood Restaurant'ın Türk şefi olarak menünün lezzetlerini oluşturuyor.

Bu aydan itibaren daha da keyifli bir hale gelecek bahçesiyle birlikte yaklaşık 300 kişiyi birden aynı anda ağırlayabilen Capricorn Seafood Restaurant, bahsettiğim gibi tamamen deniz mahsullerinden oluşan bir menüye sahip. Tabii bir de öyle hemen her yerde kapısından içeri girebileceğiniz balık restoranlarından olan farkını da hemen ortaya koyuyor. Mesela 'Başlangıçlar'da bir balıkçıda bulabileceğiniz standart meze çeşitleri burada sunulmuyor.

Neredeyse tüm malzemeler taze ve günlük olarak temin ediliyor. İtalyan lezzetlerinden oluşan 'makarna bölümü' de oldukça iddialı. İtalyan Şef Giueseppe Palmieri'ye emanet olan bu bölümün restoranda ayrı bir yeri bile var. Restoranın daha arka kısmında bulunan mutfağında 16 kişilik bir ekip çalışıyor. Aşçıların altısı kadın.

Haftanın her günü öğlen saat 12:00'de kapılarını açan Capricorn Seafood Restaurant'ta akşamüzeri saat 16:00 ila 18:00 arasında iki saatlik bir mola veriliyor. Mutfak hafta içi saat 23:00, hafta sonları da saat 23:30'a kadar açık. "Standart ama hep kaliteli." mottosunu benimseyen mekânın barı da Ali Ahmadi'ye emanet. Boğaz'a karşı konuşlanacağınız barında kendisinin bizzat oluşturduğu 'Don't Let Them Know' (Don Julio Reposado, salatalık, fesleğen ve misket limonu – 37 TL), 'See You Tomorrow' (Tanqueray Cin, Archers, Campari, greyfurt, misket limonu ve şeftali – 40 TL), 'To Let Myself Go' (Tanqueray Ten, taze karadut, taze kekik, Thomas Henry tonik – 40 TL) ve 'Try Before You Die' (Ketel One votka, salatalık, taze nane ve misket limonu – 37 TL) gibi birbirinden lezzetli imza kokteylleri içmeniz mümkün.

Menüsüyle oldukça iddialı olan mekânda reçetesi özel olarak hazırlanan 'Akdeniz Mavi Yengeç' de yemeniz mümkün. Farklı birçok lezzeti bir arada bulabileceğiniz menüsü karşısında kararsız kalabileceklerdenseniz; size 'soğuk başlangıçlar' 'Levrek Ceviche' (44 TL), 'Midyeli Pilav' (35 TL), 'Fırınlanmış Balkabaklı Hamsi' (38 TL), 'Buzda İstiridye' (100 TL) ve 'Havyar' (450- 900 TL) tavsiye edebilirim. Sıcak başlangıçlar'dan 'Bozcaada Deniz Tarağı Izgara' (38 TL), 'Kral Yengeç' (110 TL), 'İkiz Midye Tava' (32 TL) , 'Kalamar Carbanara' (46 TL) ve 'Orman Mantarları' (38 TL) hayli iddialı. Salatasız asla yapamayacaklardansanız şayet; 'Yedikule&Taze Otlar Salatası' (32 TL), 'Ispanak&Pancar Salatası' (28 TL), 'Yunan Salatası' (26 TL) ve 'Balıkçı Domates Salatası' (24 TL) tam size göre, diyebilirim. Paylaşımcı kişilere 'Paylaşımlık Büyük Tabaklar' da hazırlanmış. Kalamar, hamsi veya istavrit ve midyeden oluşan 'Capricorn Kızarmış Deniz Mahsulleri Tabağı' (65 TL), 'Midye Kaserol' (45 TL) ve deniz mahsullü 'Paella' (145 TL) seçebileceğiniz alternatifl er. Dilerseniz 'Robata Izgarası'ndan 'Ahtapot Şiş' (48 TL), 'Karides Şiş' (68 TL) ve 'Kalamar Şiş' (43 TL) de tercih etmeniz mümkün.

Bence hazır buraya gelmişken İtalyan Şef Giuseppe Palmieri'nin hazırladığı ev yapımı taze makarnaların da tadına bakmalısınız. 'Deniz Kestaneli Makarna' (68 TL) ve közlenmiş patlıcan, fesleğen, taze keki ve parmesanlı 'Ravioli' (44 TL) en iddialılardan.

Restoranın imza kokteylleri gibi özel lezzetleri de mevcut. 'Capricorn Özel Lezzetleri' arasında 'Çıtır Deniz Levreği' (90 TL), 'Minekop Yahnisi' (70 TL), 'Sicilya Usulü Barbun' (86 TL) ve 'Meuniere Soslu Dil Balığı'( 110 TL) yer alıyor.

BİZE ULAŞIN