Uzak diyarlardan lezzet keşfi

Son zamanlarda yıldızı iyice parlamaya başlayan Uzak Doğu mutfağından lezzetler keşfetmek ve farklı diyarlara ait bir kültür ile tanışmak istiyorsanız sizi İstanbul’da tam üç farklı noktada hizmet veren Nikkei mutfağının temsilcisi İoki’ye davet ediyoruz.

Giriş Tarihi: 08.09.2016 11:36 Güncelleme Tarihi: 08.09.2016 12:38

Yazı: Seda Karan

Fotoğraf: Arda Güldoğan

'Suşi', 'Teppenyaki', 'Edamame' ya da 'Teriyaki' gibi terimlerin havada uçuştuğu Uzak Doğu mutfağı kimi tarafından çok beğeniliyor kimi tarafından da uzak duracak kadar itici bulunuyor. Kimisi için de halen koca bir soru işareti. Siz hangi tarafa yakınsınız, bilemeyiz elbette ama en azından hakkında bir parça fi kriniz olsun diye İstanbul'daki Uzak Doğu mutfağının en iyi örneklerinden biri olan İoki'nin yolunu tuttuk ve birbirinden iddialı lezzetlerin keşfi ne çıktık. Türkiye'de kıymeti daha yeni yeni bilinmeye başlanan Uzak Doğu mutfağını henüz keşfedenlerden değilseniz; sizi Nikkei (Peru&Japon mutfağı karışımı) mutfağı temsilcisi İoki ile tanıştırmanın vakti gelmiş, demektir. Kanlıca'da ziyaret ettiğimiz İoki'yi anlatmadan önce şefi ni anlatmakta fayda var… Şef Okitasan'nın oldukça enteresan bir hayat hikâyesi var. İkinci Dünya Savaşı sırasında, o daha iki yaşındayken ailesi, Hiroşima'dan New York'a göç etmiş. Okitasan'ın mutfak ile tanışması 17 yaşındayken ABD'de bir Japon restoranında çalışmasıyla başlıyor. Ustalarını gözlemleye gözlemleye işi öğrenen Okitasan, New York'un en meşhur Japon restoranlarının başında gelen Benihana'nın şefi olur.

Japon şefin yolu Türkiye'ye nasıl düştü diye soracak olursanız; o hikâye de oldukça ilginç… Bundan birkaç yıl önce Benihana'da yemek yiyen, İoki'nin kurucu ortakları Doğan Sevil ve Medine Sapmaz Benihana'da yemek yer ve Türkiye'de bir Japon restoranı açmaya karar verirler. Hatta bununla da yetinmezler, restoranın şefi ni de Keizo Okitasan'ı yapmak isterler. Sonunda şefi ikna ederler. İlk şubesi İstinye'de açılacak olan İoki'nin ismini de 'İstanbul' ve 'Okita'nın karışımı olarak 'İoki' koyarlar. 2015 yılında İstanbul'un 'En İyi Asya Mutfağı' seçilen İoki'nin daha sonra Kandilli ve Ulus'ta da şubeleri açılır. İoki için tam bir 'suşi cenneti' diyebiliriz; tam 40'a yakın suşi çeşidinin tadına bakmak mümkün. Üstelik bire bir Japon kültüründen yansıyan bir lezzet durağı değil burası. Başarılı şef Keizo Okitasan, burada yaptığı suşileri, Türk damak tadına en uygun şekilde hazırlayıp servis ediyor. Bu arada suşi'yi genel anlamda çeşitli balıkların veya deniz ürünlerinin (somon, levrek, ton balığı, uskumru, yılan balığı, karides, surumi ve ahtapot) birbirinden farklı malzemeler (salatalık, avakado ve havyar) ve suşi pilavıyla birlikte çeşitli şekillerde servis edilmesi, olarak tanımlayabiliriz. Suşi hakkında kafanızda sadece 'çiğ balık' sorunu yaşanırsa, hemen düzeltelim çiğ balıktan yapılanına 'sashimi' deniyor.

Restoranda suşi çeşitlerinden en çok beğenileni, sadece İoki'de tadabileceğiniz 'Tornado Roll'. Yengeçli, acılı ton balıklı ve karidesli olarak üç çeşidi hazırlanan 'Tornado Roll', dışı patatese sarılarak kızartılıyor. 'California Roll', 'Ebi Tempura', 'Tuna Avokado ya da 'Philadelphia' gibi hemen her Japon restoranında yiyeceğiniz suşi çeşitlerinin dışında sadece İoki'de yapılan suşi çeşitleri de mevcut. 'Hot Suzuki Roll' (24 TL), 'Tiger Roll' (38 TL), 'İstanbul Ebi Roll' (38 TL), 'Volcano Roll' (48 TL) ve 'Veggie Roll' (21 TL) bu özel lezzetlerin başında geliyor. Suşinin yanında en uygun ne yeneceğini merak ediyorsanız; eşlikçileri soya sosunu, zencefi l turşusunu ve wasabi'yi (yaban turbu) denemenizi tavsiye ediyoruz. Tabii burası bir Japon restoranı diye, sunduğu lezzetler suşiden ibaret değil. Burada ana yemeğinden noodle çeşitlerine, aperatifl erden çorba çeşitlerine kadar birbirinden iddialı tatlar bulabilirsiniz. Çorbalardan 'Lemongrass Soup' (16 TL) ve 'Miso Soup' (14 TL), aperatifl erden 'Salmon Tartar' (28 TL) ve 'Spicy Shrimp Tempura' (30 TL), ana yemeklerden 'Seafood Teppanyaki' (46 TL), 'Spicy Beef' (52 TL) ve 'Tori No Karaage' (26 TL), noodle çeşitlerinden 'Tori Yaki Udon' (26 TL) ve 'Gyuniku Udon' (36 TL) ve tatlılardan da 'Hazel-nut Chocolate Roll' (12 TL) ve 'Green Tea Cheesecake' (16 TL) İoki'de en çok tüketilen lezzetlerin başında geliyor.

Ayrıca restoranda Keizo Okitasan'ın özel olarak oluşturduğu set menüler ve özel lezzetler de mevcut. 'Sashimi Combo 1' (49 TL), 'Nigiri Mix 2', 'Entree Sushi' (59 TL) ve 'Sushi Deluxe' (79 TL) özel lezzetlerin keşfi ne çıkmak isteyenlerin damak tadına hitap ediyor. Kış bahçesi, yazlık bahçesi, terası ve iç bölümüyle toplam 90 kişi kapasiteli İoki haftanın yedi günü saat 12.00 ile saat 22.30 arasında hizmet veriyor. Aynı zamanda catering hizmeti de sunan restoranın lezzetlerini evinizde de keşfedebilirsiniz, kısacası. İstinye, Ulus ve Kandilli'de hizmet veren İoki'de kalabalık gruplara özel organizasyonlar da yapmak mümkün. Bu arada hatırlatalım; sadece yemek istemiyor; suşi'nin nasıl yapıldığını bizzat öğrenmek ve kendi lezzetlerinizi yaratmak istiyorsanız, 'Roll-it Yourself' başlığı altında düzenlenen workshop'a katılmanız da mümkün. Sadece Kandilli şubesinde ve yine sadece Pazar günleri düzenlenen organizasyon kapsamında restoranın şefl eriyle suşi yapmanın inceliklerini öğrebiliyorsunuz. 10 kişilik gruplara özel olarak düzenlenen atölye çalışması, saat 14.00 ila saat 16.00 arasında olmak üzere iki saat sürüyor. Zira Kandilli civarı, Pazar gezmesi için de ideal; aklınızda olsun.

Kaynak: Esquire The Big Black Book

BİZE ULAŞIN