Zinde kalmayı sağlayan besinler

Zinde kalmayı sağlamanın ve aynı zamanda bağışıklık sistemini korumanın yolu doğru beslenmekten geçiyor

Giriş Tarihi: 08.04.2016 10:19 Güncelleme Tarihi: 08.04.2016 10:23
Tabi ki beslenme denilince, beslenmenin sadece açlığımızı gidermek olduğunu düşünmeyin. Vücudumuz için gerekli olan protein, karbonhidrat ve vitaminlerin yeterince ve doğru şekilde alınması oldukça önemli.
Vücudumuz zinde olmadığı zamanlarda aslında hemen tepki gösterir ve bunun sinyallerini verir. Özellikle halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, sürekli bir uyku hali, bağışıklığın düşmesi bunlardan başlıcaları. Üstelik vücut direnci düştüğünde bazı psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara da davetiye çıkarır.

Ancak tüm saydığımız sorunları, sadece birkaç unsura dikkat ederek ve belli başlı besinlerin düzenli olarak tüketerek engel olabilirsiniz. Bu tarz besinler sadece zinde olmadığınız ya da bağışıklık sisteminizde düşmeler olduğu zamanda değil, normal rutin beslenme alışkanlığı haline getirilip tüketilmeli. Böylelikle her daim sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olursunuz.

Zinde kalmanızı sağlayacak besinleri sıralamadan önce bahsetmek istediğimiz bir konu daha var ki, özellikle iş hayatı yoğun tempoda olanların en önemli öğün olan kahvaltıyı atlamaması. Öğle yemeklerinde protein ağırlıklı beslenmeleri, akşamları daha hafif ve az yağlı yiyecek tercih etmeleri vücut zindeliğini korumak için yardımcı olacaktır.

Zinde kalmayı sağlayan besinler

Brokoli ve kereviz

Hayvansal gıdalar çoğu zaman daha cazip gelir ve daha çoğunlukta tüketiriz oysa mevsiminde yenilen sebzenin yerini hiçbir şey alamaz. Vücut zindeliği için gerekli olan birçok protein ve vitaminler sebzelerde mevcut. Özellikle brokoli, kereviz gibi sebzeler lif bakımından oldukça zengin besinlerdir. İçeresindeki vitaminler vücudun zinde kalmasını sağlarken, metabolizmayı da hızlandırırlar.

Havuç

Depo kök grubunda yer alan havuç son yıllarda karşımıza sıklıkla çıkan Alzheimer, erken bunama, cilt kanseri gibi oldukça tehlikeli rahatsızlıklara karşı koruyor. Havucu tek başına tüketebileceğiniz gibi taze şekilde suyunu sıkıp içebilir, hemen hemen tüm et ve sebze yemekleri içerisinde de rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Taze fasulye

Yeşil yapraklı sebzelerin etkilerini hepimiz biliyoruz. İçerisinde sayılamayacak derecede vitamin var. Özellikle bazı sebzelerin az pişmiş şekilde tüketilmesinde çok daha fayda var, yeşil fasulye de bunlardan biri. Kötü kolesterolü engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir böylelikle vücudunuzun zinde kalmasını sağlar.

Bakla

Kuru bakla yeşil baklaya göre daha fazla vitamin içerir, bu yüzden baklayı kuru olarak tüketmenizde fayda var. Bir porsiyon bakla yemeğinde 25 gram protein, 60 gram karbonhidrat bulunuyor. Bir öğünde, almanız gereken protein ve karbonhidratı bir porsiyonu ile rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

Et, süt, yumurta

B vitamini hayati bakımından oldukça önemli, özellikle hafızayı zinde tutabilmek için. Bu vitamin eksikliğinde hafıza yavaşlar ve buna bağlı vücut strese girer ve vücut zindeliğini kaybeder. Özellikle tavuk, hindi, kırmızı et, peynir, süt ve yumurta düzenli aralıklarla tüketilmeli.

Biberiye, mercanköşk, melisa

Günde bir ya da iki bardak içilecek biberiye, mercanköşk, melisa gibi çaylar oldukça şifalıdır. Bu çaylar içerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde yaşlanmayı hızlandıran serbest radikaller etkisiz hale gelir. Sıkı bir tiryaki olmasanız bile bunu alışkanlık haline getirip günde iki fincan tüketebilirsiniz.

Zinde kalmak için tüketilecek besinleri tüketmenin yanı sıra spor aktivitesini düzenli olarak yapmak, bol bol su tüketmek ve düzenli bir uyku da vücudunuzun daha zinde kalmasına yardımcı olacaktır.

BİZE ULAŞIN