Tarihin içinde yemek keyfi!

Sunduğu atmosferle kendinizi evinizdeymiş gibi hissedebileceğiniz ve aynı zamanda eğlenip lezzetli yemek yiyebileceğiniz bir mekan arıyorsanız adres belli: Baylo Bistro.

Giriş Tarihi: 22.01.2016 14:52 Güncelleme Tarihi: 22.01.2016 15:00

Bu aralar nereye gitsek; ya yanıbaşımızdakinin kulağına bir cümle dahi fısıldamamıza fırsat vermeyen ya da tıkış tıkış kalabalığı yüzünden ezilme tehlikesi geçirdiğimiz ortamlarda bulunmak durumunda kalıyoruz. Yani şöyle sakin ortamında hem yemek yiyip ardından da güzel müzikler dinleyerek eğlenme şansımız çok az (dı.). Ta ki, Baylo Bar&Bistro'ya kadar…

Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alan Baylo; dekorasyonundan menüsüne müzik tarzından atmosferine kadar her şeyiyle farklı. Mekânın sahipleri iki kadın. Bankacılıkla başlayıp tekstille devam eden bir kariyere sahip olan Neslihan Sağlamer ve eski bir bankacı olan Güldal Seçener, "Bizim yaş grubumuza uygun bir mekân olsa da gitsek." diye kendi aralarında konuşa konuşa sonunda Baylo'yu açmaya karar vermişler.

Kamondo Ailesi tarafından 19. yüzyılda yaptırılmış bir binanın hemen girişinde yer alan mekân, orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş. Zaten Baylo'nun duvarlarına şöyle bir göz gezdirdiğinizdeo tarihi atmosferi hemen hissediyorsunuz. Mekân, ödüllü de… Londra'da düzenlenen 'European Property Awards 2013' yarışmasından, 'Leisure Interior Design' dalında birincilik ödülüyle dönen Baylo'nun dekorasyonu son derece huzurlu ve konforlu bir ortam sunuyor. Bu arada ikili, mekâna isim bulmaya çalışırken hayli zorlanmış. Daha sonra hazır tarihi ve dekorasyonunda orijinaline sadık kaldıkları bir yer hazırlıyorken atmosferi kaldırabilecek bir isim bulmaya karar vermişler. 'Baylo', zamanında Venediklilerin Osmanlı ile politik ve ticari ilişkilerini yürüten kişiye deniyormuş.

Kanuni zamanındaki baylo Luigi Gritti çok tanınan biriymiş. Venedikli çok zengin bir dükün oğluymuş ve aynı zamanda Beyoğlu'nda da sarayı varmış. Çevresince "Bey'in oğlu." diye hitap edilirmiş ona. Baylo, Bey'in oğlu derken bir söylentiye göre Beyoğlu'nun adı da buradan geldiği söyleniyor. İtalyancada 'bailo' diye yazılıyor ancak Sağlamer ve Seçener Türkçeleştirerek 'Baylo'da karar kılmış. Mekânın menüsü Pera'nın çok kültürlü ve çok dilli yapısına uygun olarak hazırlanmış. Birkaç farklı mutfağın tatları baz alınarak hazırlanan menüsünde Fransız mutfağının klasiklerinden 'Hollandaise Soslu Kuşkonmaz' da bulabiliyorsunuz; prosciutto, bresaola, dana füme ve İtalyan salam çeşitlerinden oluşan İtalyan şarküteri tabağını da.

Menüdeki diğer tatları merak ediyorsanız; başlangıçlardan 'Karidesli ve Sebzeli Sigara Böreği'; salatalardan 'Kuskus, Ceviz ve Narlı Roka Salatası'; ev yapımı makarnalardan 'Karides ve Pesto Soslu Strozzapreti'; ana yemeklerden de 'Kâğıtta Enginarlı Tavuk' iddialı tatların başında geliyor. Tatlı menüsü ise iki başlıktan oluşuyor: 'Çikolata Sufl e' ve çıtır hamuru, lor peyniri, meyve şekerlemeleri ve çikolata sosuyla 'Cannoli'. Mekân Pazar günleri hariç kapılarını saat 18.00'de açıyor. Yani Baylo'da öğle yemeği yemek ya da akşamüstü çayı içmek mümkün değil. Yabancı müdavimi de hayli fazla. Dolayısıyla burada haftanın üç günü (Salı-Cuma-Cumartesi) DJ performansları düzenleniyor; ağırlıklı olarak da funk ve nu jazz türü müzikler çalınıyor.

Yazı: Seda KARAN

BİZE ULAŞIN