Altın Portakal’ın En İyisi ‘Hayaletler’ dünyayı geziyor

Giriş Tarihi: 15.10.2020 10:45

Geçen hafta 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Film Yarışması'nda En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil olmak üzere 5 ödül birden kazanan "Hayaletler", Varşova ve Belçika'da seyirciyle buluşuyor. Dünya prömiyerini yaptığı 77. Venedik Film Festivali'nden eleştirmenlerin Büyük Ödül'ünü alan film, bugün ve yarın 36. Varşova Film Festivali'nin Keşifler bölümünde gösterilirken; haftaya ise 47. Ghent Film Festivali'nin ana yarışmasında jüri karşısına çıkacak. Azra Deniz Okyay'ın yazıp yönettiği, yapımcılığını Dilek Aydın'ın üstlendiği filmin Türkiye gösterim tarihi önümüzdeki aylarda belli olacak.

Geçtiğimiz hafta 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Film Yarışması'ndan En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil 5 dalda ödülle dönen "Hayaletler"in festival yolculuğu Varşova Film Festivali ve Gent Film Festivali ile devam ediyor. Azra Deniz Okyay'ın yazıp yönettiği, yapımcılığını Dilek Aydın'ın üstlendiği film, bugün ve yarın Avrupa'nın en önemli festivallerinden sayılan ve 36.sı düzenlenecek olan 36. Varşova Film Festivali'nin Keşifler bölümünde gösterilecek.

Oscar'ın iddialılarıyla yarışacak

"Hayaletler" gelecek hafta ise, 13 Ekim'de başlayan ve müziğin sinemadaki etkisinin altını çizen 47. Gent Film Festivali'nde Pedro Costa, Chloé Zhao, Maïwenn, Ágnes Kocsis gibi yönetmenlerin Oscar'a yürüyen bağımsızlarıyla birlikte jüri karşısına çıkacak. 19, 20 ve 22 Ekim tarihlerinde Belçikalı seyirciyle buluşacak olan film; Mohammad Rasoulof'un Berlin'den Altın Ayı ödüllü "There Is No Evil", Chloé Zhao'nun Venedik'te Altın Aslan'ı, Toronto'dan Seyirci Ödülü'nü almış "Nomadland", Pedro Costa'nın Locarno'da Altın Leopar dahil 3 ödül kazanan "Vitalina Varela", Fanny Liatard ve Jérémy Trouilh'in Cannes'ın bu yılki özel seçkisine alınan "Gagarine'', Fransız oyuncu ve yönetmen Maïwenn'in Fanny Ardant ve Louis Garrel'lı "ADN", "Adrienn Pál" ile tanınan Macar yönetmen Ágnes Kocsis'in "Eden", Kelly Reichardt'ın Deauville'den Jüri Özel ödüllü "First Cow" ve Sean Durkin'in Jude Law ile Carrie Coon'u buluşturan "The Nest"in de aralarında olduğu 12 film ile birlikte en iyi film dalında Büyük Ödül ve müzik ve ses tasarımı dalında verilen Georges Delerue Ödülü için yarışacak.

"Sinemamız için benzer çalışmalara ilhâm olacak güçte"

Dünya prömiyerini bu ay başında 77. Venedik Film Festivali'nin önemli paralel ve bağımsız bölümlerinden Venedik Uluslararası Eleştirmenler Haftası'nda (Venice International Film Critics' Week) yapan ve burada en iyi film seçilerek Büyük Ödül'ün (Grand Prize Venice International Film Critics' Week) sahibi olan "Hayaletler", geçtiğimiz hafta Türkiye prömiyerini yaptığı 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden 5 ödül birden kazandı. Festivalin Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışan ve jüri tarafından "Zamanın ruhunu soğukkanlılıkla kavramış ve içinde yaşadığımız karanlığı cesaretle anlatan, alışılagelmiş kalıpları kıran, bizi şaşırtan ve sarsan, sinemamız için benzer çalışmalara ilhâm olacak güçte bir film" gerekçesiyle En İyi Film seçilen "Hayaletler", Azra Deniz Okyay'a En İyi Yönetmen, Ayris Alptekin'e En İyi Kurgu, Nalan Kuruçim'e En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve Emrah Özdemir'e En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödüller getirdi.

Tüm Türkiye'de saatlerce süren elektrik kesintisinin olduğu tek bir günde geçen ve o gün İstanbul'un Sucular mahallesinde yaşananları dört farklı karakterin birbirine geçen hikâyeleri üzerinden anlatan filmin başrollerini Nalan Kuruçim, Dilayda Güneş, Beril Kayar ve Emrah Özdemir'in paylaşıyor. Görüntü yönetmenliğini Barış Özbiçer, kurgusunu Ayris Alptekin ve sanat yönetmenliğini Erdinç Aktürk'ün üstlendiği filmin çok konuşulan müziklerini de bağımsız müzisyen Ekin Fil yaptı.

BİZE ULAŞIN