Oscar Akademisi'nden Netflix kararı

Steven Spielberg’in Netflix gibi online platformlarda yayınlanan filmlerin Oscar'a alınmaması yönündeki teklifine Akademi'den yanıt geldi.

Giriş Tarihi: 25.04.2019 09:50

Ünlü yönetmen Steven Spielberg'in fitilini ateşlediği, "Netflix filmleri Oscar'a aday gösterilmesin" talebi Akademi'nin kararıyla reddedildi.

Akademi Kurulu, Oscar yarışına kabul edilecek filmler hakkındaki kuralların değiştirilmeyeceğini açıkladı. Mevcut kurallar, herhangi bir uzun metrajlı filmin en az yedi gün boyunca vizyonda kalmasının ve Los Angeles'ta günde en az üç gösteriminin yapılmış olmasının ardından Oscar komitesine başvuru yapabilmesini içeriyor. Ayrıca filmlerin Oscar öncesi ya da sonrasında Netflix, Amazon, Hulu gibi alternatif platformlarda gösterime girebileceği de Akademi Kurulu'nun değiştirmediği kararlar arasında.

Akademi Başkanı John Bailey, yaptığı açıklamada, "Sinema deneyiminin sinema sanatından ayrılmaz bir parça olmasını destekliyoruz ve tartışmamız genellikle bu yönde oldu. Kurallarımız sinema gösterimlerinin olmasını talep ediyor ve Oscar değerlendirmesi için geniş bir yelpazeyi içeren film seçkisinin gönderilmesine izin veriyor" dedi.

Oscar'lı yönetmen Steven Spielberg, Netflix filmlerinin Oscar'dan çıkarılması gerektiğini savunarak Akademi Yöneticiler Toplantısı'nda fikrine destek aramıştı. Oscar ödüllerini dağıtan Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyelerinden olan ünlü yönetmen, internet yayın kanalında gösterilen yapımların Oscar yerine Emmy'de yarışmalarını önermişti.

Spielberg'in Akademi'den Netflix filmlerinin yarışmaya dahil edilmemesini talep etme nedeni, 91. Akademi Ödülleri'nin ödüllü filmi Roma filmiydi. Spielberg, Roma da dahil olmak üzere online platformlarda yer alan filmlerin birer televizyon filmi kabul edilmesi gerektiğini savunuyordu. Ancak birçok ünlü isim tarafından bunun karşısında yer alacak şekilde sert tepkiler gelmişti.

BİZE ULAŞIN