İşte Fahrelnissa Zeid’in merak edilen hayatı

Fahrelnissa Zeid 118'inci doğum gününde saygı ve sevgiyle anılıyor...

Giriş Tarihi: 08.01.2019 14:45 Güncelleme Tarihi: 08.01.2019 14:50

Modern sanatın öncülerinden ve soyut sanatın Türkiye'deki ilk temsilcilerinden olan ünlü ressam Fahrelnissa Zeid'in 118'nci doğum gününde sevgi ve saygıyla anıldı. Eserleriyle büyüleyen Fahrelnissa Zeid'in hayatı da merak konusu oldu ve araştırılmaya başlandı.



Sanay-i Nefise'nin ilk kadın öğrencilerinden biri olan Fahrelnissa Zeid, 1901 yılında İstanbul'da doğdu. Sanatçı bir aileden gelen Zeid, "Halikarnas Balıkçısı" olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın kız kardeşidir.



14 yaşında resme başlayan ünlü sanatçı Fahrelnissa Zeid, yazar İzzet Melih Devrim ile evlenmiş ve bu evlilikten Nejat ve Şirin adında iki çocuğu olmuştur. Eşi ile birlikte Avrupa kentlerine seyahat etme fırsatı bulan Zeid, yazar ve entelektüellerle de tanıştı. Paris'te Ranson Akademisi Stalbach Atölyesinde ve Türkiye'de Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail atölyesinde resim eğitimleri aldı.



İkinci evliliğini Irak'ın Ankara temsilcisi ve Irak Kralı I. Faysal'ın kardeşi olan Diplomat Emir Zeid ile yaptı. Bu evlilikten Raad adlı bir oğlu oldu. İlk kişisel sergisini 1944 yılında İstanbul'da kendi evinde açtı. Daha sonra ise Paris, Londra, New York, Brüksel gibi şehirlerde de sergiler açtı. Eşinin ölümünden sonra Amman'a yerleşen Zeid, burada kendi adıyla anılan bir sanat enstitüsü kurdu. 5 Eylül 1991 yılında ise hayata gözlerini yumdu.



Coşkulu ve etkili kompozisyonları ile dikkat çeken Fahrelnissa Zeid'in kendine özgü bir resim dili vardır. Sanatçının ustalaştığı soyut geometrik komposizyonlar, Bizans - İslam - Batı sanatına referansların yer aldığı ve kendine özgü kullandığı renk paletiyle birleşen dışavurumcu resimler sergileniyor.

BİZE ULAŞIN