Büyük hesaplaşma

Çizgi roman dünyasının prestijli etkinliklerinden Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali'nde 2014 yılında ‘En İyi Çizgi Roman Albümü Ödülü'nü alan çizer Alfred'in Eskisi Gibi adlı grafik romanı yıllardır birbirini görmeyen iki kardeşin hesaplaşmasını konu alıyor.

Giriş Tarihi: 19.11.2018 15:28
Yazı Ege GÖRGÜN

Fransız çizer Alfred'in grafik romanı Eskisi Gibi, okurunu Fransa'dan İtalya'ya naif çizimler eşliğinde müthiş bir yolculuğa çıkarıyor. Yolculukları altmışlı yılların başında, bir Fiat 500'ün direksiyonunda başlıyor.

Fabio ve Giovanni kardeşlerin ıssız yollardaki maceralarında karşılarına kafadan kontak bir alkolik de çıkıyor, bir peder de... Kâh otomobilleri çalındı dedikleri anda bulunuyor, kâh bozuldu dedikleri anda onu tamir edecek bir geveze onlara yoldaş oluyor. Hatta neredeyse ölen babalarının ruhu da arka koltukta onlara eşlik ediyor.



Kitapta her şey öylesine renkli, öylesine canlı resmedilmiş ki karakterler sayfalardan âdeta fırlayıp karşınıza dikilecek gibi duruyor. Kitabı okurken anlatılan yolculuk boyunca yaz sıcağını, kıvrıla kıvrıla uzayıp giden yolların ıssızlığını, arada bir esen ılık bir meltemin yanakları okşayışını bile hissediyorsunuz. Hatta günbatımı Fransa'da başka, İtalya'da bir başka sanki. Haliyle hissettirdikleri de aynı olmuyor.

Fabio ve Giovanni Kardeşler, geçmişte yaptıkları hataların, pişmanlıkların, özlemlerin su yüzüne çıkacağı bu yolculukta hem birbirlerini hem de kendilerini daha iyi tanıma fırsatı buluyor. Öyle ki, vakit ilerledikçe hayata, kendilerine, sevdiklerine ve birbirlerine bambaşka gözlerle bakmaya başlıyorlar.

Macera boyunca kardeşler sadece birbirleriyle değil kendileriyle de hesaplaşıyorlar aslında. Yolun sonunda onları neyin beklediğini öğrenmek için siz de merakla sayfaları çevirmeye başlıyorsunuz.



ALMAN SEVGİLİ
Arne Bellstorf'un ünlü müzik grubu Beatles'ın başlangıç dönemlerini, kısa ama yoğun yaşanan bir aşkın fonunda anlattığı Alman Sevgili, İletişim Yayınları aracılığıyla okurlarla buluşuyor. Genç bir müzikseverin Beatles ile tanışma anından yola çıkarak aşk ve tutku dolu bir hikâye anlatan Alman Sevgili, sadece Beatles hayranlarının değil, çizgi roman ve edebiyatseverlerin de keyifle okuyacağı bir grafik roman.

BİZE ULAŞIN