Mutfak Sırları’nın Yazarının Sır İntiharı

Ünlü ABD’li şef ve televizyon yıldızı Anthony Bourdain, geçen ay program çekimleri için gittiği Fransa’daki otel odasında ölü bulundu. Ölümü ‘intihar’ olarak belirtilen Bourdain’i üne kavuşturan Kitchen Confidential adlı kitap, Mutfak Sırları adıyla ülkemizde de yayımlanmıştı.

Giriş Tarihi: 09.08.2018 16:08 Güncelleme Tarihi: 09.08.2018 16:09
Hazırlayan Ege GÖRGÜN

Sevgilisi Asia Argento, Bourdain'in ölümü üzerine sosyal medyada şu açıklamayı yaptı: "Anthony yaptığı şeye kendini adıyordu. Işıldayan korkusuz ruhu pek çok insana ilham verdi. Cömertliğinin sınırı yoktu. Benim aşkım, sarıldığım kaya, koruyucumdu. Ailesine baş sağlığı diliyor, onların ve benim mahremiyetime saygı göstermenizi rica ediyorum."



Anthony Bourdain, televizyon yıldızı olmadan önce seks, uyuşturucu, küçük kaçamaklar, aşçılara özel küfürlü jargon ve Fransız mutfağıyla geçen 25 yılını anlatmaya karar verince ortaya Kitchen Confidental çıkmıştı. Hatta kendisini büyük üne kavuşturan 'No Reservations' televizyon programı teklifi de bundan sonra geldi. Dost Körpe çevirisiyle ve Mutfak Sırları adıyla Oğlak Yayıncılık tarafından piyasaya sunulan kitabın ilk baskısına sahip olan şanslı okurlardan biri de bendim. Tekrar basılsa yine çok satacağından da kuşkum yok. Bourdain kitabında, bir yıldız şef sayılmanın öyle kolay olmayacağını aşçılık dünyasına dair şaşırtıcı sırlar, insan portreleri, dünyanın dört bir yanındaki ünlü ya da ünsüz lokantalar ve o lokantaların mutfaklarında geçirdiği haz ve çılgınlık dolu günlerden ve yaşadığı maddi ve manevi acılardan da bahsederek çarpıcı bir biçimde gösteriyordu.

"Size restoran dünyasının gizli, karanlık köşelerinden, sarsılmaz bir düzeni ve sinir bozucu bir kaosu barındıran, yüzyıllardır süregelen askeri hiyerarşiye sahip bir alt kültürden söz etmek istiyorum," diyordu, Bourdain. Fransa'da çocukken yediği ilk istiridyeden, içtiği ilk soğuk çorbaya; Princetown'da bir lokantada bulaşık yıkadığı günlere daha pek çok ilginç anıyı eğlenceli bir üslupla anlatıyordu. Ağzınız sulanarak okumak henüz kısmet olmadıysa çok şey kaçırdınız demektir.




ÖRÜMCEK AĞINDA ÇIRPINMA
Melike İnci Yitik Ülke Yayınları O Anda, Aşk Sıraya Girmez ve Herkes Kırılır adlı romanlarıyla tanıdığımız Melike İnci, bu kez bir öykü kitabıyla karşımıza çıkıyor. Çarpıcı diliyle alakasız gibi görünen ancak birbirine bağlı öyküleri anlatırken kadınların yaşamın farklı alanlarda örümcek ağında sinek misali çırpınışlarını dikkat çekici ayrıntılarla göz önüne seriyor.



DİSKO TOPU
Ayça Güçlüten İthaki Yayınları 'Ben' olma derdinin omzumuza yükledikleri yüzünden psikologların kapısını aşındırdığımız günümüz dünyasında kimsenin fark etmediği, görmezden geldiği, çoğu kişinin 'önemsiz, değersiz' bulma hadsizliğini yaptığı bir kahramanın kendi yöntemleriyle var olma çabasını anlatıyor, Ayça Güçlüten. Önceki eserleri Uykusuz ve Oda gibi bu kitap da bir solukta okunuyor.

BİZE ULAŞIN