Hit şarkı yapma formülü

Bilim insanları, müzik sektöründe başarı elde etmek adına gereken formülü: şarkıyı kadın söylesin, şarkının sözleri ise mutlu olsun

Giriş Tarihi: 18.05.2018 12:41
Müzik listeleirnin zrivesine demir atacağınız 'hit' şarkının formülünü bilgisayar çıkarttı. ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bilim insanları, müzik sektöründe başarı için matematiksel bir formül bulduklarını duyurdu. Royal Society Open Science Dergisi'nde yayımlanan makalelerinde bilim insanları Myria Interiano, Kamyar Kazemi ve Lila Wang, 1985 yılından Temmuz 2015'e kadar İngiltere müzik listelerinde ilk 100'e girmiş 500 bin şarkının türü, solistinin cinsiyeti, sözlerinin verdiği duygu (Hüzünlü, üzgün, mutlu, kızgın, isyankâr vb.) ele alarak, en başarılı olan şarkıları %86 oranla sıralayan bir algoritma geliştirdiklerini belirttiler.

Araştırmacılar, 2015 yılına yaklaştıkça nispeten hüzünlü ve yavaş tempolu şarkıların piyasaya sürüldüğüne vurgu yapıyor. Araştırmada, 'halk daha mutlu şarkılar arzu ederken, her sene daha çok mutsuz şarkı piyasaya sürülüyor' deniliyor. Algoritmanın geliştirdiği yapay zekâ, başarılı şarkının genel özelliklerini şöyle sıralıyor: Kadın solist tarafından seslendirilmiş, partilerde çalınabilecek, canlı-hareketli-yüksek tempolu, ve mutluluk duygusunu aşılayan.
BİZE ULAŞIN