Kara Panter değişim rüzgarına karşı

Ödüllü gazeteci ve yazar Ta-Nehisi Coates ve efsanevi çizer Brian Stelfreeze’ın ortaklığıyla Kara Panter için yeni bir çağ başlıyor. Sinemalarda ‘Kara Panter’ fırtınası eserken çizgi romanın ilk cildi de Çizgi Düşler aracılığıyla çizgi roman sevenlerle buluşuyor.

Giriş Tarihi: 23.03.2018 13:08 Güncelleme Tarihi: 23.03.2018 13:08

Yazı: Ege Görgün

Afrika'da asla fethedilememesiyle ünlü bir ülke, Wakanda. Vibranyum adlı son derece nadir bir doğal kaynağın üzerine inşa edilen Wakanda, bu sayede teknolojik açıdan dünya üzerindeki en gelişmiş topluma da ev sahipliği yapıyor.

Ancak vibranyumun sağladığı zenginlik sayesinde dış dünyaya kapalı olarak yaşamını sürdürebilen bu toplumun hayatı, binlerce kişiyi öldüren devasa sel, Doctor Doom'un planladığı darbe girişimi ve şeytani Thanos'un saldırısıyla şiddetli bir değişime uğruyor.

Son zamanlarda vaktini tahtından uzakta geçiren Wakanda Kralı T'Challa'nın yokluğunda ülkeyi yöneten kız kardeşi Shuri, ülkeyi Thanos'un ordusuna karşı savunurken hayatını kaybediyor. Bunun üzerine iş başa düşüyor ve Kara Panter T'Challa yeniden tahtına oturuyor; T'Challa bir yandan ülkesindeki kaotik ortamda vatandaşların eskisi gibi birlik olması için çabalıyor, bir yandan da tanıdık bir kötü adamla mücadele ediyor.


İlk ciltte T'Challa'nın ilk kez göründüğü, klasik Fantastic Four #52 de (1961) yer alıyor.

Wakanda Kralı T'Challa'nın ya da atalarından gelen törensel unvanı ile Kara Panter'in çizgi romandaki hikâyesi şöyle dursun; hikâyenin beyazperdeye yansımasından da söz etmeden geçmeyelim. Ne de olsa çizgi roman okurlarının dışında kalan kitlenin Kara Panter'le tanışıklığı 'Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı' filmine dayalı.

Wakanda Kralı T'Challa'yı Chadwick Boseman'ın canlandırdığı 'Kara Panter' filminde, genç Kral T'Challa, babasının ölümünün ardından acısını kalbine gömüp tahta geçiyor ve Wakanda'nın alametifarikası olan vibranyumun kötülerin eline geçmesini önlemek için savaşmak zorunda kalıyor. Bu savaşta yakın çevresindeki kadınlardan güç aldığını görünce şaşırmayın; zira çizgi romanda da belirtiği gibi, Wakanda Krallığı'nın kraliyet koruma ordusu Dora Milaje, kadınlardan oluşuyor.

Kara Panter'in ülkesini kurtarmak uğruna dış dünyaya açılıp açılmayacağını ve bu zorunlu değişime ayak uydurup uyduramayacağını merak ediyorsanız çizgi romanı takip etmeye başlayabilirsiniz.

FİLME DAİR YORUMLARDAN...

İlk kez 'Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı'nda izlediğimiz Kara Panter'in merakla beklenen solo filminin yurtdışında yapılan basın gösteriminden sonra çeşitli mecralarda yer alan yorumlardan; filmdeki efsane oyuncu kadrosu ve yönetmenin yanı sıra, Kara Panter karakterinin de hikâyesiyle birlikte Marvel evrenine çok önemli katkı sağlayacağı anlaşılıyordu.

İşte o yorumlardan bazıları:

• "Bir Marvel süper kahraman filmi için alışılmadık derecede ayakları yere basıyor
ve alışılmadık derecede büyüleyici." – New York Magazine

• "Daha önce böyle bir şey izlemediniz." – Rolling Stone

• "Ryan Coogler neredeyse her kareye ruhuyla ve klasıyla yaklaşarak bir çizgi roman filmine anlam katmış. Kara Panter'in gururu, kimliği ve kişisel sorumluluğu yeni bir soluk getirmekle kalmıyor, aynı zamanda filmin kendi süper gücü oluveriyor." – Entertainment Weekly

BİZE ULAŞIN