Burası Hollywood değil

Doksanlı yılların ünlü rock gruplarından The Cranberries’in İrlandalı solisti Dolores O’Riordan’ı da erken bir veda ile 46 yaşında ebediyete uğurladık; gökkubbedeki hoş sedası ise daima kulaklarımızda...

Giriş Tarihi: 22.03.2018 10:25

Yazı: Ege Görgün

İrlandalı şarkıcı Dolores Mary Eileen O'Riordan Burton, kısa süren hayatını birçok sevilen şarkıyla taçlandırdı. Şarkılarını yazmaya 12 yaşındayken başlayan Dolores, solist ilanına başvurarak dahil olduğu The Cranberries'in dünya çapında başarı kazanmasında 13 yıl boyunca başrol üstlendikten sonra aniden aramızdan ayrıldı.

Ölüm onu stüdyo kayıtları için bulunduğu Londra'da bir otel odasında yakaladı. Oysa 20 Aralık'ta grubun Facebook sayfasından attığı mesajda "Herkese selamlar. İyi hissediyorum. Aylar sonra ilk konserime, New York'taki Billboard Yılbaşı Partisi'nde çıktım. Çok keyif aldım. Tüm hayranlarımıza mutlu Noeller!" yazmıştı. Ölmeden bir gece önce ise Eleven Seven Music'in sahibi Dan Waite'e bıraktığı sesli mesajda, Bad Wolves adlı rock grubunun 'Zombie' uyarlamasını çok sevdiğini belirtmişti.

Duyarlılığı ve politik söylemleriyle tanınan O'Riordan, küçük yaşta uğradığı cinsel istismarın travmatik izlerini hayatı boyunca taşıdı. Sanatçı, bu durumla başa çıkmak için anoreksiyaya tutulduğunu itiraf etmişti. 2013'te intihara teşebbüs eden Riordan, 20 yıllık eşi, Duran Duran'ın menajeri Don Burton'dan 2014'te ayrılmıştı. 2015'te ise ona bipolar teşhisi kondu.

Ölümünden birkaç ay önce, geçmeyen sırt ağrıları yüzünden Avrupa ve Kuzey Amerika turnelerini iptal etmek zorunda kalan solistin ölüm nedeni hakkında çok şey yazılıp çizildi. Acaba intihar mı etti? Depresyondan mı öldü? Bu ve bunun gibi pek çok soru soruldu. Ölümüne yatağının yanındaki ağrı kesici hapların neden olduğu şüphesi üzerinde duruldu.

Bana sorarsanız Dolores'in nasıl öldüğünün zerre kadar önemi yok. İntihar ettiyse bir şey fark eder mi? Onu daha mı az seveceğiz? Arkasında bıraktığı onca müzikseveri, hayranlarını geçin bir kalem, "Hayatımın aşkını kaybettim." diyen erkek arkadaşı Olé Koretsky ya da annesiz kalan üç çocuğu daha mı az üzülecek? Onu daha mı az özleyecekler?

Kesin olan tek şey, onun içimize işleyen sesiyle bir daha şarkı söyleyemeyeceği. Ecel geldiyse bağ ağrısı bahane, derler, hiç duydunuz mu bilmem... Dolores O'Riordan'ın ölümüyle birlikte doksanlı yılların gençlerinin hayatında da bir şeyler öldü, bir devir kapandı sanki. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Çünkü Dolores'in şarkısında dediği gibi, "Burası Hollywood değil." ve neredeyse hiç kimse filmlerdeki hayatları yaşamıyor. Çünkü biz büyüdük ve kirlendi dünya...

•'Linger': 'Linger', sanatçının Madonna adlı gece kulübünde tattığı ilk öpücüğün hikâyesini anlatır.

• 'Zombie': Grubun 1994'te çıkardığı 'No Need To Argue' albümünün hit parçası, Dolores'in "Kafanda çığlık çığlığa bağırıyorlar!" diye haykırdığı 'Zombie'yi solist, 20 Mart 1993'te gerçekleşen bombalı IRA saldırısında, üç yaşındaki Jonathan Ball ile on iki yaşındaki Tim Parry'nin ölümü üzerine yazmıştır.

• 'Hollywood': Grubun davulcusu Fergal Lawler bu şarkının hikâyesini şöyle anlatmıştı: "18 yaşındayken bir gruptaysanız başarılı olduğunuzu düşünürsünüz. Oysa 96'da durmaksızın turneye çıkmamızın üzerinden altı yıl geçmişti. Beklentilerimizin doğru çıkmamasından hayal kırıklığına uğramıştık. Bu şarkı da tıpkı bunun gibi, 'Hollywood efsanesinin sadece bir efsane oluşundan' geliyor."

• 'Delilah': Dolores O'Riordan'ın hamileyken kocasını barda sarışın bir kadınla görmesi üzerine yazdığı 'Delilah' şarkısı, grubun 19 Nisan 1999'da yayımlanan dördüncü albümü 'Bury the Hatchet'ta yer almaktadır. 'Delilah', erkekleri sevgililerinden veya eşlerinden uzaklaştırmaya çalışan kadın anlamına gelir.

BİZE ULAŞIN