Paranoyanız hayırlara vesile olsun

Yazar Doğu Yücel'in yeni romanı, 15 Temmuz Darbesi'nden sonra bir apartmanda yaşanan olayları, Mitat karakteri üzerinden akıcı bir şekilde ele alıyor.

Giriş Tarihi: 22.01.2018 09:43 Güncelleme Tarihi: 22.01.2018 09:44

Yazı: Ege Görgün

Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları, Hayalet Kitap ve Varolmayanlar gibi fantastik eserleriyle tanıdığımız Doğu Yücel, Kimdir bu Mitat Karaman? adlı son kitabında bu kez paranoya soslu kara mizah yapıyor, hem de en esaslısından.

Adından anlaşıldığı gibi, büyük bir kısmında ana karakter Mitat Karaman'ın kim olduğuna odaklanılan kitap, 15 Temmuz Darbesi'nin bir buçuk ay sonrasında Beşiktaş'taki Cennet Apartmanı'nda bir hafta süreyle yaşanan olayları anlatıyor. Bir şirkette muhasebecilik yapan Mitat, toplumda her gün karşılaşabileceğimiz, sıradan; renksiz, rutin ve bekâr bir hayat süren, işlevsiz bir karakter. İşlevşiz olduğunu biz değil, kendisi söylüyor. Hatta öyle işlevsiz görüyor ki, kendisini vücuttaki işlevini yıllar önce yitirmesine rağmen hâlâ orada öylece duran, ancak patladığında ölüm kadar önemli bir sonuca yol açabilen apandisite benzetiyor.

Sıradan, bekâr ve yalnız hayatından memnun görünüyor Mitat. Ta ki o malum olayın yaşandığı temmuz akşamına kadar. O günden sonra geceleri uyuyamıyor: "... Mitat'ın uyku düzenini bozan, psikolojisini altüst eden asıl şey, uzun zamandır birlikte mutlu mesut yaşadığı yalnızlığıyla o geceyi atlatamadığı gerçeğiydi. Şu hayatta tek başına göğüsleyemeyeceği hiçbir durum olmadığını düşünürken birkaç sonik patlama yalnızlık kalesini yıkmaya yetmiş, 'on yıllık yalnızlık' diye adlandırarak övdüğü keşiş hayatını bozup Yıldız Hanımların kapısını çalacak kadar çaresiz hissetmişti."

O malum gecenin ardından Mitat'ın rutin hayatı da bir anda hareket kazanıyor. Çünkü Beşiktaş'taki Cennet Apartmanı, komşularından birinin ölümüyle yaşanan cinayet vakasının ardından Mitat için âdeta bir cehenneme dönüşüyor. Komşusunun ölümüne kendisinin sebep olmasının verdiği vicdan azabı ve suçluluk duygusu yetmezmiş gibi, cinayet vakasını soruşturan polisin Mitat'a takması, ona katil muamelesi yapıp yakalamaya ant içmesi üstüne tuz biber ekiyor.

Paranoya yüzünden eve kapananlar için hayra alamet değil Mitat'ın bu halleri... Çünkü kendi küçük dünyasında, yalnızlığıyla mutlu mesut bir şekilde evine kapanmış yaşarken başına bin türlü iş gelmesine engel olamıyor Mitat. Evler bile güvenli değil bu devirde, gecenin bir vakti ansızın kapınıza polis dayanıverir mazallah. Uzun lafın kısası, Doğu Yücel kitabında eğlenceli bir dille bir hikâye anlatıyor ama satır aralarını okumayı bilene bambaşka bir hikâye vadediyor ve böylece gerçeklerin göründüğü gibi olmadığını düşündürmeyi başarıyor, tabii düşünmesini biliyorsanız...

ANTIKÇAĞDA KİTAP
Horst Blanck
Alfa Yayınları

Antik Yunan ve Roma'daki okuryazarlığı, çeşitli alfabeleri, kitapların nasıl üretildiğini, yazın ve yayın dünyasını, kitap dağıtımını ve kitapçılığı, papirüsten parşömene nasıl geçildiğini, kitap koleksiyonlarını ve kütüphaneleri çok sayıda görsel malzemeyle birlikte anlatan eser, muazzam bir araştırmanın ürünü.

YEDİ ULAK
Dino Buzzati
DeliDolu Yayınları

Yazarın kendi öykülerinden derlediği ilk seçki olan kitap; sıradan insanların dünyasını, onların kurnazlık ve kırılganlıklarını, yabancılaşmayı, melankoliyi ve bürokrasiyi ele alıyor; kendisine özgü mizah anlayışıyla insanın çağlar boyu süregelen ahmaklığına dikkat çekerken yaşamı yeniden sorgulatıyor.

BİZE ULAŞIN