Başka bir hayat mümkün olsa

Ölümden sonraki yaşamı konu eden yeniden doğuş, çizgi romanlar arasında yeni bir tat arayanlara hitap ediyor.

Giriş Tarihi: 17.01.2018 16:23 Güncelleme Tarihi: 17.01.2018 16:34

Yazı: Ege GÖRGÜN

Her insanın hayatına dair kendisine mutlaka sorduğu iki soru varsa ilki "Dünyaya neden geldim?", ikincisi de "Öldükten sonra ne olacak?" olsa gerek. Yeniden Doğuş adlı çizgi roman da, bu ikinci soruya bir yanıt veriyor. Öldüğümüzde nereye gideriz; cennete mi, yoksa cehenneme mi? Bizi orada kim ya da ne bekler?

Bunlar, insanoğlunun zaman zaman aklından geçirdiği ve cevap aradığı sorulardan sadece ikisi. İnançları ölçüsünde dini kitapların anlattıklarıyla cevap bulanlarımız olsa da, ölünceye kadar kafada deli sorular olması da oldukça anlaşılabilir... Arkabahçe Yayıncılık tarafından çizgi roman okuruyla buluşturulan Yeniden Doğuş, bu deli sorulara cevabı alternatif bir hikâyeyle veriyor. Hikâyenin kahramanı olan Bonnie Black, yaşlı ve hasta bir kadındır. Her gece uyurken bir sonraki sabah kalkamayacağından korkmakta ve diğer tarafta onu neyin beklediğini düşünüp durmaktadır. Oysa öldüğü zaman kendisini hiç beklemediği fantastik ve büyülü bir dünyada bulur. Orada uzun zamandır kendisinin gelmesini bekleyen babasıyla ve köpeğiyle karşılaşır.

Bonnie'nin gelişini bekleyenler sadece onlar da değildir üstelik. Çünkü Bonnie o büyülü dünyada uzun süredir devam eden savaşın tam ortasındadır ve ölümden önceki hayatta iyi veya kötü olanların farklı cephelerde yer aldığı bu savaşın kaderi ona bağlıdır. Bonnie babası ve köpeği ile yıllar önce kaybettiği kocasını aramaya çıkarken, yaşarken hayal bile edemeyeceği türden bir maceranın başrolündedir artık. Batman Yeni 52 serisinde yıllarca Scott Snyder ile çalışan, ondan önce de Spawn gibi pek çok esere çizimleriyle can veren Greg Capullo ile İskoç kalem Mark Millar'in birlikteliğinin ürünü Yeniden Doğuş, çizgi romanda yeni bir tat arayanların denemesine değer bir eser sayılır.

Bunda Millar'in şimdiye kadarki alışıldık tarzının dışına çıkıp önceden yarattığı süper kahramanlar ya da hiçbir gücü olmayan ikinci sınıf karakterlerden çok farklı tiplere ve fantastik bir hikâyeye imza atmasının da payı büyük. Tek sıkıntısı, hikâyenin bir süre sonra durağanlaşma tehlikesi...


YİNE Mİ ÇİZGİ ÖTESİ?

1990 yapımı Joel Schumacher filmi 'Çizgi Ötesi (Flatliners)', vizyona girdiğinde büyük bir ilgiyle karşılaşmıştı. "Ölümden sonra ne var?" sorusuna cevap aramasıyla Yeniden Doğuş çizgi romanıyla paralellik taşıyan filmin geçen ay vizyona giren yeniden çevrimi de aynı temayı işliyor. Filmin yönetmenliğini, Danimarka yapımı 'Ejderha Dövmeli Kız' filminden hatırlayacağınız yönetmen Niels Arden Oplev üstleniyor.


AVA GİDEN AVLANIR MI?

Çizgi roman yazmak istiyorsanız yaratıcı olmanız ve çok çalışmanız gerekir. Ya da çizgi roman dükkânlarından davetler alıp kitap imzalar, bedava tatil yapar, gönül bile eğlendirebilirsiniz. Ne var ki her şeyin bir bedeli vardır. Çizgi roman sevdalısı bir gencin uyanıklıkla başlayıp beklenmedik olaylarla gelişen hikâyesinin anlatıldığı Ava Giden Avlanır, sıcak anlatımıyla okurunu anında sarıveriyor.

BİZE ULAŞIN