''Uluslararası bir projeye imza atıyoruz''

50 mülteci kadının hikayesini anlatan ‘Yakaranlar’ oyunuyla izleyiciyle buluşmaya hazırlanan Mert Fırat, "Uluslararası bir projeye imza atıyoruz." dedi.

Giriş Tarihi: 02.01.2018 11:17 Güncelleme Tarihi: 02.01.2018 11:17

Bugünün en evrensel sorununu mercek altına alarak yurt dışında pek çok ülkede sahnelenen 'Yakaranlar', DasDas ve birçok kere oyunu sahneye koyan yaratıcı ekibi yönetmen Ramin Gray, müzik direktörü John Browne ve koreograf Sasha Milavic Davies'in iş birliği ile DasDas'da tiyatro severlerle buluşacak.

"50 CESUR KADININ MÜCADELESİ"

Oyunun hazırlıklarına devam eden Mert Fırat Hürriyet'e verdiği röportajda, "DasDas Sahne olarak, uluslararası bir projeye imza atıyoruz. Aisykhylos'un 2500 yıl önce yazdığı 'Yakaranlar'ı 8 Mart'ta İstanbul'da sergileyeceğiz. Oyunun metni, 11. Yüzyıl'a kadar Bizans topraklarında korunmuş, şimdi de Floransa'da bir kütüphanede saklanıyor. Binlerce yıl sonra yeniden doğduğu topraklara dönen metin, Mısır'dan Yunanistan'a kaçabilmek için vatanlarını terk ederek bir tekneye binen 50 cesur kadının mücadelesini anlatıyor. Altı profesyonel ve 44 çeşitli yaş ve gruptan amatörlerin yer aldığı oyuncu kadrosuna Suriyeli müzisyen ve oyuncular da dâhil olacak" ifadelerini kullandı.

"EMPATİ YAPMAK GEREKİYOR"

36 yaşındaki oyuncu "Seyredenler oyundan hangi duygularla çıksın istersiniz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Empati kurabilmeliler. Bu kadınlar, savaştan kaçmak ve kuzenleriyle evlendirilmeyi reddettikleri için göç ediyorlar. 2500 yıl önce 'Benim bedenim, benim kararım' diyebilen kadınlar. Suriyelilerle ilgili aynı fikirde olmadığımız, bizimle birlikte yaşamalarını istemeyen birçok insan olabilir. Ama empati yapmak gerekiyor. Suriyelilerle ilgili genel geçer çok fazla yanlış bilgi var. Pasaportlarıyla üniversiteye kayıt yaptırıyor olmaları, çok yüksek maaş almaları, kimlik numarası olmadan oy kullanacak olmaları gibi. Çok yanlış bilgiler bunlar."

BİZE ULAŞIN