Bu kez aksiyon kahramanı

‘Aşk ve Gurur’ ve ‘Zoraki Kral’… Colin Firth’ün romantik ihtişamı gösterdiği filmler. Ancak bu yaşta bir aksiyon kahramanı olacağını söyleseler inanmazdık. ‘Kingsman’ ile bunu kanıtlayan Firth 28 Eylül’de ‘Kingsman: Altın Çember’ filmi ile yine zarif hareketlerle kötülere dersini verecek. Onunla Harry Hart karakteri hakkında konuştuk.

Giriş Tarihi: 23.09.2017 11:08

Röportaj: Emrah SAKA

ESQUIRE: Harry'nin geri geleceğini biliyor muydunuz?

Colin Firth: Şaşırmadım, montaj odasındayken bile imalar yapılmıştı. Belki de ölü olmayı inkâr ediyordum, ama Matthew (Vaughn, yönetmen) bir yol bulacaktır diye düşündüm. Nasıl olacağı konusunda çok kez konuştuk. Sonunda tanıtıcı bir bölümde karar kılındı.

ESQ: Harry-Eggsy ilişkisi değişiyor mu?

C.F: Evet değişiyor. Eggsy olgunlaştı. 'Kingsman'den tek kalan, Merlin ve Eggsy oldu. Film, çizgi roman tarzında başlarken sonrasında içten bir şekilde konuları ele almaya başlıyor. Birçok büyük dramatik yazıda yapılan gibi; Matthew bu değişikliklerle çok iyi oynuyor. Karşılaştırma yapmak istemiyorum, fakat Shakespeare de aynı şeyi yapmıştır. Bir kahkaha atmana sebep olur, sonra aniden acı çekersin; sonra tam tersi.

ESQ: İnsanların ilk filme ve Harry'ye verdikleri tepkileri nasıl buldunuz?

C.F: 'Kingsman'la ilgili bana gelen birçok insan oldu. Bu mutlaka 'Aşk ve Gurur' ya da 'Tek Başına Bir Adam'daki demografinin aynısı değildir. Gelip filmdeki bar kavgasına bayıldıklarından bahsederler. İkinciyi görenlerden aldığım yorumlar ise duygusal anlarla ilgili. İnsanlar filmdeki kişiyi sevdiklerini düşünebilir ancak sihri yaratan, başka bir karakterle olan etkileşimdir. İlginçtir, 'Aşk ve Gurur'un yüzde 90'ında ekran dışındayım ve insanların hatırladığı şey herkesin onun hakkında konuşması. Dolayısıyla, Harry'nin ilk filmde karakter olarak güçlü bir yeri varsa bu Eggsy'nin ona olan tutumu sayesindedir. O bir baba figürü ve bir akıl hocası. Birçok insan böyle birisine özlem duyuyordur.

ESQ: Harry'nin sizin için anlamı nedir?

C.F: O, benim yapamayacağımı yapabilecek bir adam. Ben yönetmen Matthew'la yazarlık sürecinde tanıştım; bunu karakterleri aktörlere uyarlamaya başlamak istediği için bilerek yapmıştı. Ve yaptığının bana oldukça doğal geldiğini fark ettim. Ben bu karakterde erişilebilir bir şey olduğunu düşünüyorum.

ESQ: Sizi şaşırtan bir şey oldu mu?

C.F: Harry hakkında hiçbir şey bilmiyor oluşumuz beni meraklandırmıştı. İlk filmi çekerken "Hiçbir biyografik bilgi ekleme," dedim. Harry sisin arasından çıkan bir figür. Onu küçük insan ayrıntılarıyla bozmamamız gerektiği kanısına vardım. Matthew ikinci filmde bu durumdan yararlandı, çünkü bu filmde Harry kendisi hakkında bir şeyler söylüyor.

ESQ: Harry göz bandı ve karartılmış gözlük kullanıyor. Bunlar sizi zorladı mı?

C.F: Yalnızca bir gözüyle görebilen birçok insan var. Fakat bu birçok şeyi kötü bir hale çevirdi. Algınızın derinliğini etkiliyor. Ama birkaç hafta sonunda alıştım.

ESQ: Bu sefer aksiyon sahneleri için aldığınız eğitimi daha kolay buldunuz mu?

C.F: İlk filmin yapım aşaması hayatımın en heyecan verici deneyimlerinden biriydi. Ben sıfırdan başlayan, orta yaşlı bir adamdım ancak bana hoşgörülü davrandılar. Vaktinde orada olmanın, kendimi göstermenin ve acıyla başa çıkmanın bana puan kazandıracağını düşündüm. İkincisinde daha rahattım.

ESQ: Film, İngiltere ve ABD arasındaki özel ilişkiyle çok ilgileniyor. Filmdeki bu yaklaşımla ilgili ne söyleyebilirsiniz?

C.F: Onlar her ülke için örnek. İngiltere'de sokakta pijamalı adam görmezsiniz. ABD'de de ceketli erkekleri... Film de iki karakter arasındaki farklılıklar üzerinde oynuyor. Bunu Roger Moore'un rahatlaması ve Tony Curtis'in temizlenmesi gerektiği gibi düşünüyorum. Bu özel ilişkiden birbirimizden etkilenmenin doğal olduğunu öğreniyoruz.

BİZE ULAŞIN