'Yeni Deha' Pablo Picasso

National Geographic kanalı 2017 yılında ‘Genius’ (Deha) adlı bir TV serisine başladı. İlk deha Albert Einstein oldu. Büyük ilgi uyandıran yarı dramatik belgesel serinin yeni dehası açıklandı: 1973 yılında 91 yaşında hayatını kaybeden ikonik figür Pablo Picasso. Serinin yaratıcıları ve yapımcıları Kenneth Biller ve Ron Howard ile çok özel bir telefon görüşmesi yaptık.

Giriş Tarihi: 10.08.2017 11:05

Röportaj: Emrah Saka

ESQ: Konu edeceğiniz ikinci dâhi, Pablo Picasso. İsme nasıl karar verdiniz?

Ron Howard: Saatler süren toplantılarımızda 'Genius'ın kaç sezondan oluşacağını konuşmuştuk ve tabii önemli bir soru da Albert Einstein'dan sonra hangi dâhiyi konu edeceğimizdi. Sonunda Pablo Picasso'da karar kıldık. İkisinin de özel hayatları ile dehaları arasında güçlü bir bağ var.

ESQ: İkinci sezonda Pablo Picasso'yu ele almanızda rol oynayan temel faktör ne oldu?

Kenneth Biller: Albert Einstein'da olduğu gibi, ikinci sezon için de dünyaya bambaşka bir açıyla bakan birini aradık. Bana kalırsa ikisinin ortak özelliği de bu: Biri bilim alanında, diğeri sanatta. 'Genius'ın sadece bilim insanlarıyla ilgili olmadığını da göstermek istedik. Tarihte iz bırakan, dünyayı algılayışımıza yön veren ve 08 / 17 kimsenin aklına bile gelmeyen hedefler peşinde koşan ikonları düşündüğümüzde akla ilk gelen isimlerden biri de Picasso oldu. Ron Howard: Herkes Picasso'yu tanıyor, 'Guernica' tablosunu biliyoruz. Ancak hayatını, yaşadıklarını ve ona ilham veren şeylerin neler olduğunu ne kadar biliyoruz? Örneğin başarıya nasıl ulaştı, bu yolda hangi engellerle karşılaştı?

ESQ: İkinci sezon için düşündüğünüz isimler arasında kadınlar da var mıydı?

Kenneth Biller: Evet, elbette. Önümüzdeki sezonlarda kesinlikle bir kadın dâhi izleyeceksiniz. Ancak şunu da vurgulamak isterim ki ilk sezonda kadın karakterlerin oldukça önemli rolleri vardı. Örneğin Einstein'ın ilk eşi Mileva Mari hakkında çok araştırma yaptık. Picasso'nun hikâyesinde de onu etkilemiş harika kadınlar olacak. Bu kadınları hem "Kendi zamanlarında kadın olmak nasıldı?" çerçevesinden hem de "Picasso'nun hayatında olmak nasıldı?" çerçevesinden ele alacağız.

ESQ: İkinci sezon planınız da genç ve yaşlı Picasso'yu aynı anda ele alan bir zaman çerçevesi mi içeriyor? Yoksa bu tutum dâhiden dâhiye değişecek mi?

Kenneth Biller: Sanırım kişiye göre değişecek. İleriki bölümler için bir şey söylemek istemem, ama en azından 'Pablo Picasso'da da böyle yapacağız. Pablo'nun 90 yıllık uzun bir ömrü oldu ve bu algıyı izleyiciye yansıtabilmek için genç ve yaşlı Picasso'yu eşzamanlı göstereceğiz.

ESQ: Çekimlerde hangi aşamadasınız?

Kenneth Biller: Daha çok başlardayız. Aslında henüz çekimlere başlamadık bile. Bazıları ilk sezondan, bazıları ise yeni olan senaristlerle çalışıyoruz. On bölümün hikâye kısmı üzerindeyiz. İkinci sezonun 2018 baharında gösterime girmesini hedefl iyoruz.

BİZE ULAŞIN