Kaleminden muziplik akıyor

Pek çok tiyatro oyunu, sinema filmi ve dizide izlediğimiz oyuncu Zafer Algöz, setlerdeki ve sahnelerdeki anılarını Haşırt Dı Bilekbord adlı kitabında okurlarla paylaşıyor. Önsözünü Cem Yılmaz'ın yazdığı kitabın gerek adı gerekse Algöz'lü kapak fotoğrafı, okurken gülmekten gözlerinizden yaş geleceğinin ipucunu veriyor.

Giriş Tarihi: 13.06.2017 11:08

Yazı: Ege GÖRGÜN

"Zafer Abimin bu yazılarını okurken gerçekten çok güldüm. Mal güzel. Müthiş bir zamanlama ile yazılmış performanslar gibi. Bazen bu performanslara canlı tanıklık da ettim, çok şanslıyım. Hem esnek hem beton gibi sağlam öyküler. Peki, hiç düşündünüz mü, nedir bunun sebebi? Ben düşündüm. İyi şeyleri ancak iyi çocuklar yapar. Zafer Abim de hiç yaşlanmayan o iyi çocuklardandır."

Cem Yılmaz'ın kalem oynattığı önsözden de anlaşılacağı gibi, Zafer Algöz sette, sahnede ve setle sahne arkasında yaşadıklarını sanki siz de oradaymışsınız ve izliyormuşçasına canlı bir anlatımla aktarıyor kitabında. Bugünün anıları, geçmişin yaşantıları sırasında yanında kimler yok ki?.. Kemal Sunal mı istersiniz, Fatma Girik mi, Sadri Alışık mı; hatta Sanat Güneşi Zeki Müren bile yer alıyor. Lise yıllarının başında konserde izlediği sanatçının canlı performansını hiç unutmamış Zafer Algöz: "… Fasılın sonuna doğru önce paşanın sesi geldi tabii… Önce sesiyle hepimizi çiviledi. Mezar taşı gibi kaldık öylece… Bugün gibi hatırlıyorum… Tavuskuşuna benzer enteresan bir kostüm… Adını daha sonra kendisi söyledi: 'Bunu bendeniz tasarladım efendim. Adı, 'Erguvanlar yalan söylemez…' 2 saatten fazla söyledi. Aralarda espriler, seyirciyle zarif atışmalar, çok çabuk ve sürekli değiştirilen kostümler, yüksek ökçeli botlar… Paşaların paşası gerçekten bir büyücüydü." Zafer Algöz kitabında pek çok oyuncudan söz ediyor. "Oyunculuk mesleğine 15 yaşımda başladım. Hayatım boyunca pek çok yönetmenle ve oyuncuyla çalışmak, bazılarını da izlemek şansına sahip oldum. Bugün genç nesil, ne yazıktır ki bunları hiç göremedi, izleyemedi ve doğal olarak kim olduklarını bile bilmiyor… Charlie Chaplin ve Robin Williams benim gözümde hep zirvede kaldılar. Hâlâ onların yerini dolduracak kadar büyük bir oyuncu olduğunu sanmıyorum."

Kitapta öyle bir at binme hikâyesi anlatmış ki Zafer Algöz, evlere şenlik. Bu hikâyenin yanı sıra 'A.R.O.G'un çekimleri sırasında yaşananları, 'Frigya Vadisi'nde Patiska Yırtan Çocuk'un hikâyesini, kime imparator lakabını yakıştırdığını, hangi oyuncuyu sahnede son oyunun oynadığı sırada sabote ettiğini mutlaka onun kaleminden okumanız tavsiyesiyle…

BİZE ULAŞIN