Doğu'nun yıldızı: Bansko

Yurt dışında kayağın en yakın adreslerinden biri olan Bansko'da tek yapmanız gereken kayak değil. Bansko, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla da nefes kesici.

Giriş Tarihi: 21.02.2017 14:01 Güncelleme Tarihi: 21.02.2017 14:02

Yazı: Türkan DOĞAN

Büyüleyici manzarası ve bembeyaz yamaçlarıyla ünlü olan Bulgaristan'ın kayak merkezi Bansko, yurtdışında kayak yapılabilecek en yakın adreslerden biri. UNESCO'nun koruması altında olan Pirin Dağı'nın yamacında yer alan Bansko, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla sadece kayakseverleri değil, tüm doğa tutkunlarını ağırlıyor. Üstelik Bansko yolunu aşarken göreceğiniz manzara da cabası; çünkü arkanızda rengârenk ağaçlar ve eşsiz bir panorama bırakacaksınız. Bansko'ya vardığınızda ise kendini yalnızca kayakla var eden; enerjik ancak yer yer eski bir Doğu Bloğu ülkesinde olduğunuzu hissettiğiniz bir atmosferle karşılaşacaksınız.

Nisan ayına kadar kayak yapılabilme imkânı sunan Bansko, şimdiye kadar pek çok uluslararası kayak organizasyonuna ev sahipliği yapmış. Oldukça organize bir kayak deneyimi sunan Bansko'da ne sizi piste çıkartacak teleferikler için ne de pistlerdeki telesiyejler için sıra beklemenize gerek kalıyor. Toplam uzunluğu 70 kilometreyi bulan altı mavi, beş kırmızı ve iki siyah dereceli pistin telesiyej kapasiteleri ise oldukça yüksek: Saatte 14 bin 200 kişi taşınabiliyor. Gece kayağı yapmak isteyenler içinse 650 metre uzunluğunda aydınlatılan bir kayak pisti bulunuyor. Kayağın yurt dışındaki ekonomik adresi olarak da öne çıkan Bansko'da hemen her bütçe için farklı seçenek bulunuyor. Bansko'da kayak yapmayı tercih etmeyenler pistlere telesiyejle çıkıp tepedeki restoranlarda vakit geçirebiliyor.

Görece yeni bir kayak kenti olan Bansko, yapılan yatırımlar sayesinde ülkenin köklü kayak tesisi Borovets'i de geride bırakmış. Pirin Ulusal Parkı'ndan Trinity Kilisesi'ne; kent merkezinden Vihren Tepesi'ne kadar görülecek yerleriyle kayak yapmak dışında birçok alternatif sunan Bansko, beş farklı krater gölüyle görüp unutamayacağınız manzaralar sunuyor. Pirin Dağları'ndan Vihren Tepesi'ne uzanan bir rotada göreceğiniz her şeyin sizi büyüleyeceğini garanti edebiliriz.

BİZE ULAŞIN