Yaz aylarında erkekleri zorluyor

Yüzyıllardır değişmeyen “Kadının giydiği kıyafeti gösteren göğüsleridir” algısı erkekleri de zorlar hale geldi. Yüzyılın hastalığı olan “Jinekomasti” giderek yaygınlaşıyor peki ya erkekler ne yaşıyor? Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel Jinekomasti sorununu anlattı.

Giriş Tarihi: 07.08.2017 14:00 Güncelleme Tarihi: 07.08.2017 14:01

Jinekomasti Yunanca kadın anlamına gelen "gyne" sözcüğü ile meme anlamına gelen "mastos" sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Jinekomasti sıklıkla vücuttaki östrojen (kadınlık hormonu) seviyesinin yükselip testosteron (erkeklik hormonu) seviyesinin düştüğü durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum erkeklerde ciddi psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Hatta yaz aylarında denize girmekten veya vücut hatlarını ortaya çıkaran dar bir tişört giymekten çekinebiliyor, arkadaş ortamında iletişime geçme sıkıntısı gibi sorunlar yaşayabiliyorlar.

"Erkeğin çözüm için 2 saat ayırması yeterli "

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, çeşitli hormon bozukluklarında, başta akciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinde, AİDS gibi sistemik hastalıklarda jinekomasti gözlenebileceğini söyleyerek estetik çözümler hakkında şöyle söyledi "Çeşitli kalp ilaçları, kanser ilaçları, hormon içeren ilaçlar ve uyuşturucular da jinekomastiye neden olabilir. 1 – 2 saat süren operasyonlarla bu sorunu çözüyoruz. Jinekomastisi olan hastaların büyük bölümünde tek başına liposuction ile yeterli sonuç almak mümkündür. Yağ dışında meme dokusu da fazla ve yoğun olan hastalarda ultrasonic liposuction (VASER) kullanılabilir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda meme başının çevresinden yapılan kısa bir kesi ile fazla meme dokusu çıkarılır. Deri fazlası olan ve meme başı sarkmış olan hastalarda ise iz meme başının çevresinde kalacak şekilde deri çıkartılır. Erkek hastalarda mecbur kalmadıkça başka bir iz bırakmamaya dikkat edilir."

BİZE ULAŞIN