Devler arenasında savaş

iPhone 6 büyük gürültü koparsa da kamera, işlemci performansı, depolama alanı, kullanım kolaylığı ve fiyat açısından baktığınızda akıllı telefona karar vermek zor. Çünkü her cihazın farklı yetenekleri var. Seçenekleri, sizler için araştırdık...

Giriş Tarihi: 28.09.2014 12:38 Güncelleme Tarihi: 28.09.2014 12:42
Teknolojide rekabet her geçen gün kızışıyor. Piyasaya çıkan yeni ürünler tüketicinin dikkatini hemen çekmeyi başarıyor. Ancak pazarda bu kadar farklı ürün arasından nasıl bir tercih yapmak gerektiği işin en zor yanı... Son günlerde iPhone 6'nın piyasaya çıkmasıyla devler arenasındaki yarış iyice kızıştı. Ekran büyüse de akıllı telefonlardan istediklerimiz bitmiyor. Büyük ve kaliteli ekran, bilgisayarı aratmayacak hızlı ve performanslı işlemci, yetenek harikası kamera ve uygulamalar, artan depolama alanları derken karar vermek kolay değil...

1: KAMERAYA DİKKAT!
Çıkan yeni modellerden sonra kafamız karışmaya devam ediyor. Her bir özellik için öne çıkan marka ve modelleri sizin için değerlendirdik. iPhone 6'nın tanıtımından bu yana izlenimleri ve yaşadığımız deneyimleri diğer marka ve model telefonlarla karşılaştırdık. siz de ortaya çıkan sonuçları inceleyin ve kendinize en uygun telefonu seçin... 14 yıl önce başlayan kameralı telefon rüyası bugün kompakt kameraların neredeyse yok olmasına sebep oldu. Tüketicinin kaliteli kamera talebi, akıllı telefon üreticilerini rekabete soktu. Kamera için her telefon markası farklı bir piksel değeri kullanabiliyor. Yani telefonla birlikte anılan piksel değeri her zaman kaliteli bir kamera konusunda tek kriter oluşturmuyor. Aslında en kolay ölçüm yolu göz ve performans. Işıksız ortamda, ön kameranın yeteneği, hızı, renklerin keskinliği ve yaklaşmaya çalıştığınızda elde ettiğiniz sonuç çok önemli.

2: PERFORMANSIN DEĞERİ
Akıllı telefonlarda güncel olarak Apple iOS 8.0, Android işletim sisteminde Kitkat 4.0 ve Windows 8.1 işletim sistemi olmak üzere 3 farklı seçenek bulunuyor. Şu anda Apple iOS 8.0, Google Android KitKat 4.0 işletim sisteminin diğerlerine göre pazarı yönlendirdiği söylenebilir. İşlemciler açısından baktığımızda ise Apple iPhone A8 ve A8, Android ve Windows platformunda Qualcomm SnapDragon kullanılıyor.

3: GÖZ ALICI EKRAN
Akıllı telefonların ekran kalitesi en belirleyici özellikler arasında yer alıyor. Büyük ekran yarışına Apple iPhone da katıldı. Ama ekran kalitesi konusunda tüketici deneyimi ve rakamlar gerçekleri söylüyor. Özellikle oyun ve video uygulamaları tüketici tercihinde etkili oluyor.

4: PİL ÖMRÜ VE FİYAT
Akıllı telefonlarda tercihte doğrudan etkili sebeplerin başında pil ömrü ve fiyat geliyor. Eğer konuşmak sizin için önemliyse pil ömrünü dert etmeye gerek yok.

1- Kamerası için alırım
Apple iPhone 6 düşük ışık ve hız açısından çok başarılı. Sony Xperia Z3 ve Nokia Lumia 930 serileri arka kamera yetenekleri ile rakipleri arasından sıyrılıyor. Xperia Z3 mevcut yeteneklerini su altında ve zorlu koşullarda devam ettirerek öne çıkıyor. Özçekim konusunu kafaya takanlar için HTC One M8 oldukça iyi sonuçlar verirken, yerli marka Discovery Elite ön kameradaki çıtayı 8 megapiksel ve otomatik netlemeye çoktan çıkardı.

2- Pil 1 gün dayansın yeter
Telefon yetenekleri artsın isteyen pil ömründen taviz vermek zorunda. Bu yüzden şu anda neredeyse 'Doya doya 1 gün kullanabilirsiniz' diyen firmalar hemen arkasından şartlarını söylemek zorunda kalıyor. Son dönemde Xperia Z3 3100 mAh pil ömrüyle kendini rakiplerinden farklı bir düzeye taşıdı. Sürekli açık bluetooth bağlantısıyla akıllı bileklik ya da saatle haberleşeceksiniz, WiFi üzerinden internete ulaşıp video ve fotoğraf paylaşmaya devam edecekseniz, pil süresi konusunda garantili bir hayat yok.

3-Ekran kalitesi tercih nedenim
Ekranların büyümesi yeterli olmadı. Kaliteleri de yukarı çıkıyor. Apple bu seviyeleri iPhone 6 Plus için HD kaliteye çekerken, rakipleri daha önce hareket etti. Özellikle 5.1 inçlik ekrana sahip LG G3'ü rakiplerinden ayırt etmek gerekiyor. Eğer büyük ekranda tablet keyfine benzer bir deneyim yaşamak istiyorsanız, iPhone 6 Plus, Galaxy Note 4 ve Nokia Lumia 1520 en iyi seçeneklerden biri olacak.

4-Çin-Türk ortak yapımı
Akıllı telefonun güncel işlemci ve yazılım dışında iyi fiyata sahip olmasını isteyenler, yerli veya Çinli markaları tercih etmeli. Pazar liderliğine ulaşan General Mobile Discovery II ve bilgisayardaki deneyimi akıllı telefonlara taşıyan Casper Via V8, Vestel ve operatör markaları fiyat performans konusunda en iyi markalar arasında yer alıyor. Çinli Lenovo, Huawei de fiyat performans oranı daha yüksek ürünlerle karşımıza çıkıyor.

Sabah.com.tr / Timur Sırt

BİZE ULAŞIN