Image maker: Faraday Future

Bir otomobil üretmek, hatta tüm dünya çapında tanınacak bir otomobil markası yaratmak konusunda Çinliler ne kadar başarılı olabilir ki? Durun hemen cevap vermeyin; Faraday Future fikrinizi değiştirebilir!

Giriş Tarihi: 16.09.2016 16:40 Güncelleme Tarihi: 16.09.2016 16:45

Evet, haklısınız. Çin ve otomobil kelimeleri yan yana geldiğinde aklımıza sayısız kötü örnek geliyor. Çünkü genel olarak ünlü otomobil markalarının en çok satan modellerini kopyalayan ve komik fi yatlara satarak adından söz ettiren emek hırsızları Çin'den çıkıyor, haklısınız. Çinlilerin ürettiği araçların birçoğu sağlam değil, çarpışma testlerine girmiyorlar, girenler de felaket sonuçlara imza atabiliyor; bu da doğru. Ama Çinlilerin elinin değdiği her ürün için 'kötü' demek de insafsızlık olur. Peki, onlarca kötü örneğin arasından iyi bir şey çıkabilir mi? Eğer doğru hamlelerle yönetilen, profesyonellere teslim edilmiş bir yatırım yaparsanız tabii ki olabilir. En azından imaj olarak markanızı iyi bir yere konumlandırır, yol haritasını çizer, rakiplerin ve piyasanın koşullarına göre adım atmaya başlarsanız. İşte size bunun en güzel örneği; Faraday Future.

Faraday Future, elektrikli otomobil üretmek için kurulan bir şirket. Çinli milyarderlerin fi nanse ettiği şirket 2014 yılında Kaliforniya'da kuruldu. Bakın işte burası çok önemli. Parayı Çinliler veriyor, ama markayı olabilecek en iyi yerde kurarak çok önemli bir adım atıyorlar. Çünkü Pekin'de doğan bir çocuk ile Kaliforniya'da dünyaya gözlerini açan bir bebek arasındaki şans farkını herkes kabullenmiş durumda. Bundan dolayı Çinliler ekonomik olarak yatırımı yapmış, ama yönetimi işin ehli bir ekibe devretmiş. Mesela; tasarımın başına Richard Kim'i getirmişler. Kimdir bu zat? Audi, Bentley ve Porsche gibi markalara özel projeler üretmiş, BMW i3 ve i8 konseptlerini tasarlayan takımda görev alan dünyaca ünlü bir tasarımcı… Kısacası Faraday Future doğduğu topraklardan ötürü çekik gözlü, ama yetiştiği bölgeden dolayı çok dil bilen, dünyada olan bitene hakim, iyi yetişmiş, vizyon sahibi bir yönetici gibi.

Hal böyle olunca, hiç acele etmeden, spekülasyonlara aldırmadan atılan adımlar sonunda meyvesini verdi. Şimdiden 750 kişinin çalıştığı Faraday Future, FFZERO1 adını verdiği konsept aracını tanıttı. Her tekerinde bir elektrik motoru bulunan araç 1.000 beygirin üzerinde güç üretiyor. Tek şarjla yaklaşık 500 kilometre gidebilen otomobil, 100 km/s hıza üç saniyenin altında ulaşıyor. Tek kişilik tasarlanan FFZERO1, adeta otomotivin ve dünyanın geleceği noktayı işaret eden bir teknolojiye sahip. Tesla'nın en büyük rakibi olarak Faraday Future'un FFZERO1 konseptinin ne zaman üreteceği belli değil. Beklemedeyiz!

BİZE ULAŞIN