Sonunda kavuştuk: Lexus NX 200T

Geldi geliyor derken dünyanın önemli lüks otomobil markalarından biri olan Lexus sonunda ülkemize giriş yaptı. Ben de fırsat bu fırsat diyerek, NX 200t modelinin direksiyonuna geçtim.

Giriş Tarihi: 08.09.2016 12:28 Güncelleme Tarihi: 08.09.2016 12:37

Türkiye yollarında görmekten mutluluk duyduğum özel markalardan biri de Lexus. Japon otomotiv devi Toyota'nın, ürettiği lüks modelleri daha premium bir marka altında toplamak istediği için yarattığı Lexus; 1989 yılında hayatımıza girdi. Araçlarında sunduğu kalite, dayanıklılık ve şıklık başlıklarıyla kısa sürede adından tüm dünyada söz ettirmeyi başaran marka; Kuzey Amerika, Avrupa, Asya, Orta Doğu, Okyanusya, Afrika ve Latin Amerika'da satılıyor. Yıllarca ABD'de "En Çok Satan Lüks Otomobil Markası" unvanını almayı başaran Lexus, 2005 yılından itibaren Japonya'da da satılmaya başlandı. Ayrıntılara önem vermekle nam salan markanın doğru stratejilerle ihtiyaca yönelik araç tasarlaması en büyük başarısı olarak görülüyor. Örneğin; Lexus Amerika pazarına girmeden dört yıl önce 20 Japon mühendis ve ailelerini ABD'ye göndermiş. Nedeni ise tahmin edebileceğiniz üzere pazarı, sosyal yapıyı ve ihtiyacı anlamak. Zaten bu yüzden müşteri beklentilerini çok iyi anlayan ve bunları araçlarına yansıtan Lexus, ABD'de yıllardır en çok satanlar arasında yer alıyor. Türkiye'de 'ayrıcalıklı' olmak isteyenlerin tercihi olarak lanse edilen marka, farklı yaş ve kullanıcı profi line hitap eden altı modeliyle pazara giriş yaptı.

Açıkça söylemem gerekirse, Lexus'u sadece yurtdışı seyahatlerinde görmekten ve fotoğrafl amaktan bıkmıştım. Bu nedenle Mart ayında İstanbul Maslak'ta açılan ilk showroom bana gerçekten ilaç gibi geldi. İlk deneyimleme fırsatı bulduğum modelse NX 200t oldu. İlk kez 2014 yılında üretilmeye başlanan Lexus'ın crossover modeli NX, lüks detayları ve sportif sürüşüyle öne çıkıyor. Hem iki hem de dört çeker versiyonları bulunan NX'in F Sport donanımlı 4x4 versiyonu beş yetişkini rahat ettirebilen bir yapıya sahip. Ülkemizde sadece 238 beygirlik 2.0 litre turbo benzinli güç ünitesiyle satılan aracın kabin sessizliğine de şapka çıkarmak gerekiyor. 6 ileri otomatik şanzımanın yardımıyla 7,1 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayan NX 200t'nin fabrika verisine göre şehir içi yakıt tüketim ortalaması 10.7 litre. Donanımlara bağlı olarak 1.735 ila 1.860 kg arasında boş ağırlığa sahip araç, Türkiye'de 73 bin 350 avrodan başlayan fi yatlarla satışa sunuldu. Bakalım NX ve ailenin diğer bireyleri ülkemize nasıl ve ne kadar sürede uyum sağlayacak?
Kaynak: Esquire The Big Black Book

BİZE ULAŞIN