Mantıklı karar: Nissan X-Trail

Tasarımı, görünümü, boyutları ve iç mekân genişliğiyle rakiplerinden ayrılmayı başaran Nissan X-Trail, makul seviyelerdeki satış fiyatlarıyla da kendisini sevdiriyor.

Giriş Tarihi: 12.08.2016 15:40 Güncelleme Tarihi: 12.08.2016 15:47

Hazırlayan: Onur AKÇAY

Kendisini SUV olarak tanımlayan birçok kullanışsız modelin aksine Nissan X-Trail gerçekten iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Neden mi? İsterseniz ilk olarak aracın fi yatını ele alalım. Orta sınıf hatchback bir otomobilin bile 100 bin TL sınırına dayandığı bir sektörden bahsediyoruz. X-Trail Temmuz ayı fiyat listesine baktığımızda, baz versiyonun fiyatı 114 bin TL, en donanımlı model test aracımız olan 'Platinum Premium Pack' adlı versiyonun ise 144 bin 700 TL olduğunu görüyoruz. Bu fiyat listesi içinden kendi tarzınıza ve ekonomik limitinize bağlı olarak XTrail'i manuel, otomatik veya 4x4 olarak satın alma şansınız bulunuyor. Özetle fiyat açısından Nissan X-Trail'in rakiplerinden çok daha mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Peki; fiyatlar konusunda önde dedik, ama bir aracın rakiplerini geride bırakması sadece rakamlarla açıklanabilir mi? Tabii ki hayır. Gelelim boyutlara ve iç mekân genişliğine. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; bir önceki nesil X-Trail de şık gözüküyordu, ama hatları çok köşeliydi. Güncel versiyon ise oldukça yumuşak hatlara ve çağdaş bir görünüme sahip. Tasarımdaki değişiklik doğal olarak boyutlara da yansımış. X-Trail boy olarak 17mm (4.643mm) ve aks aralığı olarak 76mm daha uzun tasarlanarak iç mekânda daha fazla yaşam alanı sunulmaya başlamış. Ayrıca 300mm daha geniş ve 5mm daha alçak olduğunu da belirtmek gerek. Aracın içinde en fazla beğendiğimiz noktaların başında oturma düzeni ve üçüncü sıradaki koltuklar geliyor. Koltuklar, üç sıra, 'tiyatro tarzı' bir düzende yerleştirilmiş; ikinci ve üçüncü sıradaki koltuklar ilk sıradan daha yükseğe konumlandırılmış. Üçüncü sıra koltuklardaki çift katlama fonksiyonu ise tamamıyla düz hale gelecek şekilde katlanmalarına olanak veriyor, baş ve diz mesafesi de rahat oturma alanı yaratıyor.

Eskisine kıyasla 90kg daha hafif bir yapıya kavuşan X-Trail'in kullanım rahatlığı ve performansı da gayet tatminkâr. Model ailesindeki tüm araçlar, yeni nesil 1.6 litre 130 beygirlik dizel motorla satışa sunuluyor. Dizel güç ünitesinin sesi kabine biraz fazla yansıyor, ama karma kullanımımızda karşımıza çıkan 6 litrelik tüketim verisini gördüğümüzde bu durumu pek problem etmiyoruz. 1.595 kg boş ağırlığı olan Nissan X-Trail, X-Tronic şanzımanın yardımıyla 11,4 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor.

BİZE ULAŞIN